Google+ Followers

~~pEnGikUt sEtiA~~


Thursday, June 30, 2011

~~jom dapatkan header percume~~

yuhuuu~~
ari ni sepatutnye nak buat sample biskut raye untuk tempahan raye ni.. ade sape sape nak tempah kueh raye tak? kalau ade jangan segan segan mesej ye *sempat lagi nak promote tu
ari ni blogspot ade problem ke? daripada tadi tak boleh nak bukak, ni aku try guna internet exporer pulak~~
bukak je blogkan tibe tibekan rase bosan pulak tengok header lama ni, perasaan membuak buak nak dapatkan header baru, lagi lagi bila tengok marya hana ade header baru tau, comel giler header dia, jeles tau tengok, korang kalau nak tengok header baru dia boleh la singgah blog dia, aku baru dalam bape hari je tau bace blog dia, suke komen kat blog dia, korang jangan segan segan nak tinggalkan komen kat blog dia, pasti dia balas komen korang tu, bukan tu je, dia akan singgah jugak blog korang tau, ni la orang cantik dan tak sombong, suke kan tengok orang cantik yang tak sombong ni kan, tapi kesian dia dah sampai dua kali ade orang buat faker facebook profile, tulis nama yang tak sepatutnye tapi letak gambar marya yang dicuri dari blog marya *tanpe kebenaran kire curi lakan sabar ye marya, biasela name dah nak meningkat naik ni ramai yang dengki dan nak menjatuhkan marya..
sebenarnye suke dengan cara penulisan dia kat blog dan setiap entry mesti marya ni tepek gambar dia yang comel tu banyak banyak, jadinye orang pun tak bosan bacekan~~ dah dah, panjang pulak cerite pasal marya, korang jangan lupe tengok header dia yang comel tu ok~~
lepas je aku tengok header dia mule la rase begitu excited nak header baru sendiri, macam mane nak dapatkan header baru secare percume? mesti semue orang excited nak dapatkan header free kan? senang je buat je sendiri kan..haha *sebab tak ade orang nak buatkan kan, ayat begitu sadis tau
selepas beberape jam tercipta la beberape header baru, amboi, nampak sangat tak ade kerje nak buat kan, bukan setakat buat satu kan, aku buat dua, saje je nak kepuasan buat banyak banyak kan, tapi aku buat je simple simpe, tak berbakat sangat kan

header lame aku:
~food LoVeR~~

mempersembahkan
header yang pertame:
tadaaaa~~
nak jugak snow white kan, layan je la~~

tengok yang ke dua pulak:

mane lagi comel ye yang pertame ke yang kedua ke pakai je yang lame?
daaa~~


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Wednesday, June 29, 2011

~~akhirnya berpicnic di KSL dan jusco~~

yuhuuuu~~
pagi pagi dah excited nak pergi picnic la kononnya kan, pastu mama babah cakap tak payah la pergi, lagipun nak pergi bertiga je (sebab orang lain tiba tiba cakap tak jadi pergi kan), bahaya kan, hari biase bukan ramai orang, pergi pulak bertiga, semua perempuan pulak, jadinye terpaksela aku mengubah agenda aku dengan mengajak adik dan cik mira pergi KSL, KSL ni baru jugak la bukak, aku pun tak pernah pergi *jadinye jakun la sikit kan, same je mira pun tak pernah pergi jugak, jakun jugak, korang yang duduk kat johor pun mesti ade yang tak gi jugak kan 
tengah aku bersiap siap ni, melilit lilit shawl di kepale aku ni, tibe tibe adik dapat mesej pulak yang merupakan amaran supaya kita orang tak pergi KSL *ceh, tipu je kawan adik aku mesej beritau yang picnic tu jadi, sebab lecturer dia semangat jugak nak pergi, tapi perasaan aku untuk berpicnic semakin pudar sebab ingat tak jadi kan, jadinye kitaorang pun malas la nak ikot kan, saje nak window shopping kat KSL, len kali nak berpicnic dengan encik kekasih je la..huahuahua
disebabkan tak dapat berpicnic aku buat la jugak sandwich telur tu, picnic kat umah je la kan *sadis giler kan

sandwich yang penuh bawang yang telah dingap oleh ku~~

siap je lilit lilit shawl,ape lagi posing syok sendiri la kan

ni la dress baru aku, suke beli yang macam ni kan

ni adikki yang kurus~~


cik mira yang bawak kereta aku tu pergi KSL, tak ade keberanian lagi la nak bawak kereta pergi jauh jauh ni, setakat pergi umah mira amik mira boleh la~~
kat KSL tu cume banyak kedai baju yang style ala ala korea tu je, tak la murah sangat, tiada yang berkenan di hati, tapi rase nak beli boots, cantik la, harge pun agak cantik jugak, nak tunggu bulan depan la baru beli~~

*gambar from google
tak nak la yang macam ni, tinggi bangat, nak yang flat je, yang ade bunga bunga sikit *kelas gituwww

dah boring berjalan jalan mestilah nak mencari tempat makan untuk mengisi perut bulat ini, tapi kat KSL macam sutera mall jugak, banyak kedai makan cina je, dah la tak ade halal pulak tu, ade j co, tapi tengah hari tak syok pulak makan j co..
akhirnya kitaorang buat keputusan pergi jusco taman u je la kan, makan chicken chop yang sedap tu, mule mule ingat nak makan secret resepi, setelah berfikir fikir rase nye chicken chop lagi sedap dan murah serte mengenyangkan~~
jom tengok gambar makan makan, kat KSL lupe nak amik gambar kenangan pulak

chicken chop, hanye 9.90, sedap la dan pasti kenyang, dah macam promoter pulak kan

air beli kat dalam jusco, jimat sikit, semuenye nak jimat kan, tak baik membazir *dan dan la kan, mase shopping tak ingat dunia pulak kan

dengan cik mira edora, terserlah kecomelan kami.. haha perasan

adik bersame chicken chopnye

gambar control ayu gitewww~~


mira bersame chicken chopnya~~

same ke muke kita orang?

muke penuh kekenyangan versi keayuaan..hahah


dah licin wooo, mira je makan control control, punye la slow, tak abis pulak..hehe

sebelum balik sempat lagi amik picture..hehe

tips mira nak amik dambar supaye nampak kurus dengan amik gambar seperti di atas, kurus kan?

mata merah wooo

mira tak payah la nak lentikkan badan sangat..hehe

dengan adik kesayangan ku~~

okla, nak berehat, nak tunggu cerita annissa yang menyakitkan hati bile tengok tu..
daaa~~

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Tuesday, June 28, 2011

~~saya suke shopping dan makan makan membulatkan perot yang comel ni~~

yuhuuu~~
korang suke tak shopping? biaselakan mesti ramai perempuan yang suke shopping, bukan perempuan je lelaki pun same kan, konon konon tadi aku keluar la, nak beli dress baru untuk berpicnic esok tau, nak tengok tak dress cantik yang aku beli? hah? tak nak tengok? tak nak tengok pun tak ape, esok la upload picture..hee dekat setengah jam aku dengan adik berkampung kat kedai tu, adik la sebok mencuba baju, aku teman je, aku senang je nampak yang berkenan terus sambar je, cakap macam banyak duit je kan..hehe
mempersembahkan baju baju yang dicuba oleh adikku



cantikkan baju baju tu? orang kurus tinggi cantik la pakai macam ni, kalau aku pakai tak cantik la nampak sangat lagi pendekkan dan bertambah bulat nampak kan, tapi dua dua adik aku tak beli..hehe
tengah perasaan masih begitu excited nak berpicnic, tapi tibe tibe ade orang call cakap tak jadi pergi picnic, uwaaaa... punah segala harapan, tak kire nak jugak pergi esok, tak picnic jalan jalan pun jadila kan, pakai baju baru *dah macam budak budak dapat baju baru 
bila keluar mana boleh tak makan ape ape kan, mesti nak singgah mcdonald la *selalu terjadi, seminggu sampai dua kali, tiba tiba rasa nak makan kek nak makan kat secret resepi la *ni jarang terjadi, nak pizza hut la *dah lame giler tak makan pizza, mule la terase nak makan pizza esok, hari ni berubah angin pulak, sebab kat umall tu tak ade pun McDonald, tu aku ubah angin tu, ingat nak try rase chicken chop, tutup pulak, tak ade rezeki ar mak cik tu nak dapat duti aku kan, jadinye aku pun try la makan dekat uncle bob, setelah diteliti ade tanda halal dan yakin halal aku pun orderla chicken pop corn dan sweet potato kongsi dengan adik *saje nak beritau aku kongsi je, makan sikit je tau


sedap jugak la ayam dia, tak rugi tau try, memang sedap la

dalam gambar ni chicken pop corn ni nampak sikit pulak, mase aku makan tadi nampak banyak je

sebenarnye tujuan keluar ni aku ade janji nak jumpe exschoolmate aku, cik mira edora, cik atik, cik bihah, cik piza, aku pikir la dengan mira sape lagi yang patut diajak, rupenye kitaorang ni tak ramai kawan la, ni je la yang tersenarai di dalam kepale kami, tapi akhirnye cik mira sorang je datang, yang bihah ni puasa tak larat nak keluar cik atik dengan piza ni kerje, hanya kami penganggur penganggur yang berjaye ni je la dapat berjumpe..

mira nape nampak aku hitam ko putih ye, gambar ni macam tipu je..hehe

bukan main suke lagi mira, nak lagi tinggi dari aku

\
inner aku tu nape la kedepan sangat, belakang sikit tak boleh agaknye, selekeh dah..hehe

ok la nanti cerite lagi esok nak pergi mane
daaa~~~


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

~~jom belajar mengedit~~

yuhuuu~~
tiba tiba hari ini excited nak mengedit pulak tau, sebab cik yana ade buat tutorial macam mane nak download tulisan yang comel comel ni, memang comel sangat tulisan tulisannya, thanks cik yana, jom la singgah blog cik yana, banyak lagi tutorial yang best best tau, jom la kite same same cantikkan blog, tapi aritu kan en kekasih dah pernah warning kite tau, tak bagi kita tambah ape ape lagi kat blog kita ni, dah cukup penoh dah blog kita ni, en kekasih kita merangkap perunding blog kita, rindu pulak pada en kekasih *dah, dah jangan nak melayan perasaan tak tentu hala aku tu
jadi setelah selesai download font yang cantik cantik aku pun termenung la sampai dua jam memikirkan ape yang patut aku buat dengan tulisan yang comel comel tu *tak dua jam la, dua saat je aku pikir
ingat nak buat header, tapi mood buat header tak ade pulak, lagipun tak berape nak ade idea lagi, aku tak gune adobe photoshop buat header tu, berat sangat tak mampu ditampung oleh lappy aku yang kecik molek ni, jadinye aku gunekan photofiltre, ok jugak gune photofiltre walaupun tak secanggih adobe tu boleh la nak dicrop crop picture aku tu, pastu kalau nak bagi comel comel lagi aku suke pakai photoscape, photoscape ni memang mudah la, senang untuk orang yang tak terer macam aku ni *korang jangan la nak sentap sangat, aku bukan cakap korang, aku cakap aku la
disebabkan aku tak nak buat header, aku terpikir nak buat bende lain, ape ye orang panggil kalau kita nak letak kat picture picture kite tu supaya tak dicuri orang, watermark ke? tak kisah la watermark ke trademark ke, ape ape je la kan.. before this aku tak pernah letak pun, tibe tibe rase aku perlu letak, ceh, macam la ade orang nak curi gambar aku kan, saje nak langkah berjage jage kan~~

aku bukan buat satu je, siap buat dua lagi, gila tamak, ingat nak tulip nama blog panjang panjang ni tapi aku rase better aku letak nama aku, bawahnye letak nama blog kan, siap nak letak letak gambar pulak, tengok cik epal punye macam lawa je kan, nak jugak aku letak gambar aku..hehe
dah siap buat ade pulak problemye, tak reti nak transparent, bukan tak reti ye kat photofilter tak boleh nak transparent, nak download adobe malas bukan main kan, tadi kan dah cerite, aku pun search la software yang boleh transparent selain adobe kan, terjumpe blog ni, tapi semalam aku dah follow dia, sebab blog dia best, tak tau pulak dia ade buat tutorial yang best kan, nak tau jom singgah blog cik aish~~
tapi aku nak download software yang cik ash sarankan tu GIMP, bukan main lambatnye internet aku ni ha, lembap macam siput, sampai aku dah balik dari shopping pun tak siap lagi download, sabar je la..
dah guna pun tak boleh jugak nak buat transparent tau.. lantak la kan~~

ini la hasilnya
mempersembahkan "watermark" yang dicipta oleh pereka yang tak berape nak kreatif untuk diri sendiri:
tadaaaaa~~


lantak la kan ade background hitam tu, nampak catik pulak kan dengan warna hitam~~


jom tengok yang kedua pulak la..


mane lagi lawa ye? yang nombor satu kan nombor dua macam tak terang kan~~
okla, daaa~~

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

~~nak pergi picnic esok, excited terlebih~~

yeaaahhh~~
kebosanan duduk di rumah membuatkan aku begitu teruja untuk bercuti ke mana mana.. nanti hujung tahun ni aku nak pergi bercuti tau, nak pergi mane ye, itu rahsia dulu ye, kite cerita hari yang terdekat ye, iaitu esok~~

*muke excited giler~~

esok aku nak pergi berpicnic tau, nak ikot tak , nak ikot tak? *tak nak sudah duduk diam diam bace je la blog aku ni nak pergi picnic kat ______ korang rase kat mane? ce teka? ce teka? tak nak la beritau dulu, esok la aku cerite setelah selesai berpicnic ye, aku pergi dengan adik aku dengan kawan adik aku, fyza, pastu ade ramai lagi kawan adik aku yang satu kolej komuniti, aku pun nak ikot jugak la, mane boleh tinggal *dimana ade aku, disitu la ade adik, begitula sebaliknya adik aku pun mesti nak aku ade tau, kalau tak dia tak nak gi~~

*bukan nak gi berkelah dengan en kekasih, en kekasih kerja la~~

excited fikir nak bawak bekal ape, sandwich la yang paling senang kan, aku nak buat sandwich telur dengan bawang, menu yang lain rahsia, tunggu la esok ye~~

*nak bawak makanan banyak banyak macam ni esok..hehe
aku nak bakul macam ni nak letak makanan makanan picnic esok, kenape tak ade pulak
*all pic from google*

nak fikir nak pakai baju ape ni, bukan untuk mandi tau, nak posing posing ngan picnic je *gedik giler kan babah dengan mama aku dah pesan awal awal lagi jangan mandi, sebagai anak yang taat, aku menurut la perintah *poyo giler kan jap lagi aku dating dengan cik mira, nak cari baju cantik cantik la nak pakai esok, peribahasa melayu kan berbunyi sambil berpicnic sambil berposing, eh salah pulak, sambil menyelam minum air kan, suke suke je ubah peribahasa~~
okla, nak berangan pakai ape~~
daaaa~~

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Monday, June 27, 2011

~~drama wajib tonton dirumah anda sendiri!!~~

yuhuuu~~
seronoknya waktu waktu panas makan macaroon dengan makan aiskrim sambil pose dah macam artis nak amik gambar sambil layan cerite terkekeh kekeh sorang sorang, bukan main nikmat dunia kan, mentang mentang cuti kan, tu je la aktiviti aku, naik semester nanti baru la aku tau cam mane terbeban dengan assignment dan presentation yang belambak lambak tu kan *baru padan muke kan, nangis pun sorang sorang, stress sorang sorang
tak nak la cerita pasal perkare perkare stress tu, tapi rindu jugak shah alam tau, rindu kawan kawan, rindu nak gossip gossip *lebih kepade meluahkan perasaan la, bukan gosip, rindu nak jalan jalan, yang pasti lagi rindu nak berparty makan banyak banyak *party la sangat exhousemate aku memang pandai giler masak *perempuan macam ni la korang berebut rebut nak buat isteri kan, tapi akma love dah berpunye, sorang lagi single, nak tak, nak tak? amboi, promote kawan pulak..hehe shila memang pandai giler masak tau, masak pulak memang sedap giler, bile final exam aku, shila ngan kak bel makan bukan main banyak lagi, makan yang berat berat pulak tu, nasi la, mee la, asal bangun, bace buku jap, pastu makan, pastu tidur balik, pastu bace buku sikit je, pastu makan balik *tu je la kerje kitaorang, berat badan pun turut naik berkali kali mee goreng shila memang terbaik la, tapi pedas giler la, shila cam sengaje je nak cili mulut aku, bibir pun dah sampai terjuih tau *tapi makan tetap banyak jugak
akma love aka kak bel pun pandai jugak masak, nasi goreng kampung dia memang superb la,mase aku sakit pun kak bel masak nasi goreng tapi demi aku kak bel buat yang tak pedas tau *terharu i tau kenangan tak boleh dilupekan bile lesung batu tak ade, kak bel tumbuk bahan bahan tu gune hammer tau, betape kreatifnye pemikiran kitaorang..hehe

gambar kenangan bersama *ceh ceh, next sem kan boleh jumpe lagi

ni mase kat jusco bukit tinggi nak tengok midnight movie *wit shila*

aku-ayu-shila makan abc kat seksyen 2, sedap giler abc kat situ, rindu pulak nak makan abc

ni ngan kak bel aka akma mase gi sabah~~

boleh pulak mengimbau kenangan lalu kan, sebenarnye aku nak cerita aktiviti aku buat cuti ni sampai melalut lalut pulak mengenang ngenang peristiwa dahulu kala kan..
drama ape je la kan yang wajib ditonton, jangan dilepaskan peluang kan..

tadaaaa~~
drama pertama ialah:


klik di astro ceria~~

macam budak budak kan, korang layan tak cerita ni? best gi la tengok, cerita untuk remaje macam aku yang perasan mude lagi..hehe
punye la aku tak ade keje, aku tengok kat youtube dari episod satu sampai habis la cerite ni aku layan, izzah la suke sangat cerite ni, asik nak tiru gaye amanda yang tergedik gedik tu, tapi comel gak amanda tu bile aku tengok lame lame, cume gaye terlebih gedik, sekarang dia berlakon cerita ana lulu memegang watak sebagai bunga, suke la tengok orang comel comel ni~~

Drama kedua:

waktu rehat ataupun as the bells ring.. 
ni barisan pelakon cerita waktu rehat, gambar from google


kelakar jugak lacerita ni, cerita ni pun pasal budak sekolah jugak tayang kat disneychannel, tapi aku tengok kat youtube jugak, cerita dia pendek je dalam 10 minit
terasa macam budak budak pulak layan cerita cerita ni kan, tapi best la, jom la tengok, aku dah abis tengok semue, korang tau tak cerite2 best lagi?

ha, ni aku suke jugak,aku ni yang agak ketinggalan zaman la kan, sekarang baru la aku sebok nak tengok video mathlutfi daripada first sampai yang terbaru ni, korang yang ketinggalan zaman macam aku tengok la video mathlutfi kat mathlutfi90 channel, promote pulak kan, matluthfi bayar berape la kat aku kan..haha
tengok video video cerita cerita ni boleh la mengisi masa lapang aku yang tak ade aktiviti nak buat kan~

sedapnya makan yong tau fu ni~~
daaa~~


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

~~Contest Best Photo of Me by Yqnq Ellyana~~

yuhuuu~~
dah lame tak join contest kan, keciwa sebab tak pernah menang dan tak pernah bertuah kan..hehe
tapi tadi mase jalan jalan gi blog orang kan, terjumpe satu contest ni, rase semangat berkobar kobar nak join, dengan harapan kali ni boleh menang la kan..hehe
contest kali ini dianjurkan oleh cik yana, tarikh tutup dia 30hb 6, ni masih sempat lagi korang nak join, nak tau syarat syarat penyertaan dan nak join klik banner di bawh ni ye..


tampe berceloteh panjang meh la kite tengok gambar yang dipertaruhkan
tadaaa~~

aku rase gambar ni best sebab baru je amik kan, tu perasaan lebih excited tu, gambar ni aku amik masak show adik last 2 week tu, sementara tunggu adik cuci make up model dia aku yang tak de keje ni begitu teruje amik gambar sendiri, kalau korang nak tengok picture show boleh klik sini [show]
tak ade la mengharap sangat boleh menang, mengharap sikit je sebab tau ramai orang yang antar gambar cantik cantik bangat la..

best la hadiah hadiah dia ditaja oleh:

aku nak tag tiga orang:
kak shahida (sebab suke join contest)
zata (baru buat blog kan, jom la try contest ni)

doakan kemenangan ku..haha
daaa~~

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Sunday, June 26, 2011

~~buat sushi dengan orang jepun..:)~~

alhamdulillah kenyangnya makan sushi..:)
rindu nak makan sushi kak bel, exhousemate merangkap exclassmate yang disayangi, ceh, ceh..  cam nak mintak kak bel sushi lagi je kan.. first entry aku dalam blog ni pun pasal sushi jugak.. ingat lagi excited nak buat blog dengan buat sushi, siap je sushi terus update log, korang nak bace klik sini 1st entry: making sushi
hari ni aktiviti buat sushi dengan jiran aku, yang jepun tu la..
dia semangat nak buat masakan jepun kan, sebab selalu dia datang umah mama babah buat masakan melayu, siap tebar roti canai lagi tau, diaorang duduk sini memang suke masakan melayu, siap buat tempoyak sendiri tau.. makan dengan nasi..korang pun tak reti kan? aku pun tak makan tempoyak cam tu je
awal tau dia nak datang, pukul 9 pagi terpakse la aku bangun awal daripada biase *pukul 9 bukannye awal sangat, nampak sangat aku bangun lambatkan, burok perangai
beras yang gune untuk buat sushi tu, memang beli dari jepun, dia bawak dari sane, pastu ade la bahan yang dia beli dari sane
aku ingat jugak mase kak bel buat, jadinye guna resepi kak bel jugak, kesian kak bel aku call pagi pagi semate mate nak tanye resepi, excited giler, thanks sayang..:)
tabiat aku sambil buat sushi sambil tu makan, memang kenyang ar kan, bile sushi dah siap, boleh la makan 3-4 ketul je kan, sebab dah kenyang gile kan

ni la bahan bahan yang aku gune, ade yang tak amik gambar sebab dah malas kan

ni crab stick tu dihancur hancur kan

ni telur dilenyek lenyekkan + bawang yang banyak giler *hantu bawang

ni tak taula sayur ape, daripada jepun, dia besar dia cam timun, korang rase ape ye?

carrot + cendawan

tempura ikan + udang +  bendi

ni je la yang aku buat sebenarnye, yang lain mama dengan kakak jepun buat..hehe


hasilnye: tadaaaa~~
untuk makan 9 orang, banyak giler, ade lagi lebih, sape nak boleh datang umah ye..hehe

budak jepun aka kaime + izzah

keluarga jepun~~

babah + mama + kak motoyo + Dr Akira

dah kenyang ni ngantok pulak~~
daaa~~

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-