Google+ Followers

~~pEnGikUt sEtiA~~


Wednesday, February 27, 2013

Cerita Cinta Kami Ke Bali (Part 4)

Selesai aktiviti mengemas rumah sampai mengeluarkan peloh bolehla berehat sambil tonton tv sambil hupdate blog ni. Nak update habis cerita bali ni, hari ni teros cerita hari ketiga di bali iaitu hari ahad dan last day di bali, senang entry 2 in 1. Untuk hari ni seperti hari sebelumnya kami menyewe teksi. Pemandu teksi nak bawak pergi tengok temple lagi, tapi kitaorang tak nak la, semalam dah satu hari tengok temple kan, kitaorang nak habiskan aktiviti hari ni bershopping je la.

Mula mula pak supir bawa kami ke tempat lukis batik dan jualan batik ala ala Noor Arfa batik kat Terengganu *sori terlupe sangat nama butik batik tu apa hoho, nak bagi info tapi tak jelas kan hoho* Batik ni mereka lukis sendiri. Dan untuk harga pada aku tak la mahal sangat sebab ianya batik lukis kan, harga untuk baju batik lingkungan 80 ke atas la. Rasanya kat arfa batik pun aku tak jumpe harga yang macam ni. Tapi aku sekadar tengok je la, tolong mama pilih tshirt batik yang cantik harga tak sampai rm100 pun tau. Aku memang terer bab menyuruh orang beli la, yela rugi la tak beli batik bali dengan harga murah kan.




Selesai cuci mata tengok batik batik, kami ke krisna. Tapi kat krisna ni harga dah memang fixed jadi tak boleh la nak tawar menawar ya. Tshirt pun tak best sangat. Harga lebih kurang ole ole je. Kat sini aku beli keychain banyak banyak je.
\
gambar dari mr google sebab sebok shopping sampai tak ade masa amik gambar

Kami teruskan destinasi menuju ke dreamland beach. Kat sini pun orang tengok sunset jugak. Tapi disebabkan semalamnya dah tengok sunset kat tanah lot, makanya hari ni sekadar tengok pantai dan orang yang ramai. Yang tak bestnye jugak kat pantai ni pun ade anjing. Sama jugak kat pantai kuta haritu. Rasa tak bestkan.



nampak betapa ramainya orang kan

sambil sambil tengok orang kitaorang order la jus alpokat, kat sini satu jus alpokat 20000 Rupiah, kat dengan hotel kitaorang tu barula 9000 Rupiah, dua kali ganda harganya.

yummy

Balik hotel malam tu kitaorang makan pizza hut je sebab dekat dengan hotel. Nak makan kat situ ramai pulak orang jadi terpaksa la take away makan kat bilik. Aku order lasagna dan encik suami order pasta. Yummy sedap jugak la :)


Last day flight pukol 4.15 petang tapi bertolak awal dari hotel, pukol 11.00 dah ke airport. Sebab jalan kat indonesia kan selalunya macit je, jadinya biarlah menunggu di airport lama sikit pun kan.



  sebelum keluar hotel sempat posing dulu pakai baju baru beli tau. i love bali gituw.





posing dulu kat airport sebelum check in


posing dalam flight

First time pergi bali, rasenye eh bukan rasa memang lepas ni tak nak la pergi bali dah nak pergi tempat lain pulak sebab sini banyak temple je pun tak sesuai dengan jiwa la. nampak sangat jiwa nak pergi shopping je kan haha Bali ni pun tempat shopping yang menarik kurang, banyak bende yang sama je jualnya. 

psss tibe tibe kan semalam cakap dekat encik suami rasa nak pergi pulau pulak la. bila dan pulau ape yang menjadi pilihan? tunggguuuuuu..

jemput baca:


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Tuesday, February 26, 2013

Cerita Cinta Kami Ke Bali (Part 3)

haish semakin malas kan aku ni nak menghupdate blog, ni disebabkan kata kata kurang semangat yang nak update esok ataupun esoknya atau esok esoknyakan, memang teros esok esok esoknya la jawabnya. Nak kene habiskan cite bali ni. nanti kalau tak abiskan orang muak nak bace asik nak sambung sambung tapi entry muncul seminggu sekali je kan. jom sambung cerite hari kedua bersamaan 2.feb pada hari sabtu. Pagi tu breakfast kat hotel je, untuk makanan tengah hari mama dah siap masak nasi jadi bawak bekal masing masing letak dalam beg. dalam pukol 9 teksi yang kami sewe tiba. sebelum berjalan rancang dulu tempat yang akan kami lawati.

tempat yang pertama kami tuju ialah Taman Ayun Temple, Mengwi. Tempat ni pun kene bayar tau, tak ingat berapa 15000 kot tapi sejujurnya pada aku masuk tak berbaloi pun, kita sekadar amik gambar dengan temple je. argghh bosan. aku memang tak berseni bab bab ni. kejap je kitaorang amik gambar pastu menuju ke destinasi seterusnya. ha, sebelum pergi bali, masa jalan jalan kat mid valley kan disebabkan aku ni mengada jugak nak encik suami pakai baju warna sama dengan aku tiap tiap hari kan, hari kedua ni nak pakai warna pink jadinya aku pun belikan eh pilihkan je pun yang warna pink baju untuk encik suami, encik suami bayar sendiri. encik suami pun layan kan je aku ni, sanggup jalan dengan aku pakai baju pink tapi tidaklah pakai ke hospital. jambu sangat kan :)


we in pink :)

my lovely mama and babah



saya yang gile gambar

ramai ramai orang amik gambar siap dengan banner kat belakang tu, kami amik dari jauh je la



ni kat pintu depan, thanks pak supir tolong amikkan gambar

Destinasi ke dua sebenarnya tak la jauh dengan tempat pertama yang kami pergi tu, tapi mak aii jalan kat indonesia paham paham je la, sepanjang perjalanan aku tidur je pun, tak kisah ape pun haha bangun bile lapar makan biskot bekalan, burok perangai. Destinasi ke dua ke Bedugul. Pura Ulun Danau Bratan. Temple dia kat tasik. Sebelum masuk tu kan ada kedai jual jual barang yang best best jugak la. Untuk kali ni dapatlah aku beli selipar i love bali 10000 je pun, rm3++ je, rugi tau kalau tak beli, buat selipar pakai kat dapur dah pun :) dan dapat la beli baju i love bali tapi ala ala tshirt pagoda kainnya. murah je pun bawah rm10 gak :)

selipr yang dah pakai kat dapur

Untuk masuk ni pun kene bayar jugak tapi tak ingat pulak harga tiket berapa. ramai jugak la orang, *semue tempat kat bali ni memang ramai orang*. Disebabkan dah tengah hari perot masing masing pun dah lapar kan, mestilah nak duduk makan, ada pulak pondok kosong, terus je duduk situ. sebelum masuk babah dah beli ayam goreng kat kedai depan tu, buat tambah lauk. Kebetulan masa duduk makan tu hujan lebat pulak kan. ramai la menyewekan payung, satu payung 5000 je sewe. kitaorang duduk2 je tunggu hujan rede sikit baru jalan jalan kat situ amik gambar. kebetulan hari tu ada majlis keagamaan diaorang tau, berarak la diaorang sebelum hujan tu, kitaorang duk kat pondok, makan jela.

mule mule sampai panas, nak amik gambar tak boleh bukak mata

kita makan dulu

duduk duduk kene la amik gambar kan



temple kat belakang ni la gambar temple kat duit Indonesia

ni la gambar temple yang ade kat duit 50 000 rupiah. pic credit to Dr Singa



semue orang berpayung, kitaorang je sanggup berbasahan, romatika gituw

aku rasa sampan ni comel tu aku nak amik gambar


view ni cantikkan :)


kat depan tu ade kedai makan islam dan ade surau teros kami tumpang solat dan minum minum kat situ.

seterusnya kami ke tanah lot. kat sini la orang cakap best nak shopping barang murah dan boleh tengok sunset kat sini jugak ada temple *bali memang temple je tempat yang akan dilawati*. tu la yang paling best aku rasa, sebab dapat tengok sunset, lagi aku yang tak pernah tengok sebelum ni, seronok jugak la. Nak beli barang kat tanah lot ni korang kene pandai la tawar, barang akhirnye boleh dapat separuh harga la kalau pandai tawar la. i memang serupe itu mak cik makcik suke tau tawar tawar ni :)

hasil shopping dapatla aku beli gelang, untuk adik beradik aku, mama, untuk mak mertua dan ipar ipar belikan kotak tisu, tapi tak amik gambar pulak.

dah siap shopping tu masuk la kawasan untuk tengok sunset. kat situ ade ular suci la, dan ade satu gua, kalau kita pergi situ nanti dia letak "nanded" *sesuke hati aku je eja, tapi korang paham kan?haha* kat dahi macam india kat Malaysia jugak, tapi diaorang guna beras, aku tengok dari jauh la, tak nak la yang camtukan.

sementara tunggu sunset tu,aku cuci mata tengok orang surfing dulu, seronok jugak la kan. Walaupu sebelum tu hujan tapi kami bertuah la jugak sebab dapat tengok sunset jugak :)



ni antara gambar sempat dirakam, sempat banyak jugak la amik gambar :)







gambar ni lengan besar


cantikkan kan

Kat tanah lot tu ada tarian tau, tarian Barong aku tak tengok pun sebab dia bukan tarian kebudayaan tapi lebih kepada tarian keagamaan. Tarian tu masa matahari terbenam. Rasa tak sedap pulak tengok bende macam tu, siapa yang kuat semangat sanggup tengok pergi la, yang tak sanggup baik tengok keindahan alam matahari terbenam lagi best. dan pesanan untuk yang beragama islam tak payah la bawak.anak anak kecil ke tempat macam tu, tak sesuai rasanya lagi budak budak boleh nampak bende yang tak baikkan. silalah elakkan bende yang buruk kan, banyak lagi tempat yang best boleh bawak anak anak. Kalau korang nak tengok tarian Barong tu blog ni ade tunjuk gambar tarian tarian tu. [Tarian Barong]

Ha tapi aku rasa yang bagusnya diaorang ni kan. walaupun tak ramai yang beragama islam tapi lebih menjaga kebersihan, kalau tepi laut kat malaysia ni kan confirm toilet mak aii kotor gile walaupun berbayar tapi kat sana toilet memang bersih tau, tu yang paling puas hati puas tau nak membuang.


malam dah malas keluar makan meggie jela, yummy

*sori tertepek gambar banyak pulak*

Jemput baca:
Cerita Cinta Kami Ke Bali (Part 1)
Cerita Cinta Kami Ke Bali (Part 2)

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Wednesday, February 20, 2013

Cerita Cinta Kami Ke Bali (Part 2)

Walaupun kebiasaannnya di hari rabu aku akan mengambil kesempatan dengan tajuk entry wordless wednesday, tapi buat entry panjang berjela tak macam wordless pun, disebabkan semalam dah kene sound dengan encik suami kan, dia cakap tak payahla lepas ni nak buat wordless wednesday tu, lepastu entry panjang jugak *lebih kurang macam ni la ayat en suami selepas aku olah sikit kasi nampak lebih dramatik, haha*, kita ni bila orang dah tegur mestilah tak boleh diterima kan, jawapan senang je, ala kan senang buat tajuk wordless wednesday, tak payah fikir tajuk entry kan. Part paling susah nak buat tajuk kan bile dah mengarang panjang berjela kan. Makanya sebelum ni aku mengambil kesempatan pada wordless wednesday. Tapi dah kene sound macam tu tak nak la aku gunakan wordless wednesday, kecuali betul betul nak tepek gambar je kan tulis sebaris ayat *korang jangan sentap sekali pulak, ni untuk aku sebenarnya*

Dah dah aku nak sambung entry semalam. Siapa yang belum baca dan nak tau hotel mana yang best di bali, boleh la klik [sini]. Untuk entry ni masih lagi mengisahkan hari pertama ketibaan kami di bali iaitu pada hari jumaat bersamaan 1 Feb. Sampai kat hotel yang colourfull tu, rehat rehat dulu sambil menonton TV, hah lupe nak cakap semalam, yang lagi best ni kan, hotel ni semue siaran ade, dah macam astro la, semue yang movie ade *HBO antaranya*, untuk kanak kanak ade *disney*, rancangan diorang sendiri, tv Bali, korea, macam macam la, ade 50++ channel kot. Hotel lain aku tak pasti la kalau macam ni jugak.

Untuk petang tu kami memilih untuk berjalan di bandar kuta sahaja. Perjalanan dari hotel kami menginap ke kuta pun mengambil masa lebih kurang sejam, kami menaiki teksi. Disebabkan hotel tersebut ade wifi, jadinya sebelum keluar tu google dulu tempat shopping mana yang best dan murah murah. Ramai yang tulis mengenai Pasar Seni, Kuta dan pasar seni berdekatan dengan Matahari( antara shopping mall yang ada di bali). Tapi seriusly aku bosan gile jalan kat pasar seni, sebab banyak sangat kedai dan semue kedai tu jual barang yang sama je, nak masuk pun macam tak ade hati tau bile macam tu. Jadinya aku dengan en suami sekadar melalui je pasar seni tanpa singgah pun mana mana kedai, kagum agaknya encik suami dengan kecekalan aku yang tibe tibe tak ade nafsu shopping *Tahniah untuk diri sendiri*. Relax la kan baru hari pertama. Tapi kalau korang nak pergi pasar seni tu jalan la semue kedai, rajin rajin tawar, mungkin boleh dapat lagi murah dari tempat lain. Kalau korang tak suke tempat sesak duit pulak berkepuk kan shopping je la kat Matahari, situ pun banyak jugak barang tapi harga standard shopping mall. Untuk hari pertama aku berjaya tak beli ape ape pun.

gambar dari Mr Google, jalan jalan kat pasar seni ni lupe nak snap picture. Tapi nampak kan semue barangan yang dijual sama je kan.

Disebabkan tak ade perasaan nak membeli jadinya kami teroskan perjalanan menuju ke pantai. Pantai kuta ni berdekatan dengan pasar seni. Senang je nak jumpe pantai ni, tak sempat penat la, tapi ramai gila la orang, bukan orang je ramai, anjing pun ramai jugak yang berenang renang di tepi pantai. Makanya kami amik gambar dari jauh je la.







Kami teroskan perjalanan ke Matahari pulak.

gambar dari Mr Google

Sepanjang perjalanan ke Matahari melalui kedai kedai seperti Giordano, Etude, Billabong, Rip Curl, McDonalds dan macam macam lagi la. Balik tu sempat beli aiskrim McFlurry kat McD harga cuma RM3++ sahaja tau. Beli aiskrim McFlurry banyak banyak bawak balik Malaysia ar haha.



Daripada jauhkan nampak kedai strawberry tu comel kan warna pink lagi nak jugak suruh encik suami snap picture :)


wah sempat lagi kan posing depan fitting room kat Matahari sementara mama nak tengok tengok baju.

Balik tu teros je pergi makan dan balik rehat rehat di hotel. hari seterusnya kita sambung esok ataupun esoknya atau esok esoknya la ya. Tengok tahap kerajinan. Lagipun sekarang tak berapa larat nak hadap laptop lame lame haish


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-