Google+ Followers

~~pEnGikUt sEtiA~~


Friday, June 28, 2013

Testing Camera NX1000

Birthday encik suami belum tiba tapi hadiah dah didapati di tangan dah, samsung nx1000 colour pink, colour pink okey dah menjadi milik encik suami. Hari selasa encik suami balik je dari kerje teros je pergi bayar baki keseluruhan haritu dan dapatla ambil camera nx1000 tu. Ape ni hadiah encik suami dia pergi bayar sendiri dan amik sendiri kan, tapi duit pakai duit aku okey. Harga aku beli ni lebih murah berbanding beli kat samsung. Untuk samsung nx1000 ni ada international warranty 1 years. Kot kot la masa berjalan gi oversea dengan encik suamikan, tup tap camera pulak buat hal kan, boleh la di baiki di samsung center di sana, international kan. Yang lain macam biasa la dapat free memory card, beg, tripod. Ni sempat snap picture encik suami tengah teruje lagi dapat camera, dah pukol 10 malam mee rebus pun diabaikan tu.

camera nx1000 pink milik encik suami

Encik suami pulak suka la nak amik gambar masa aku baru bangun tido dengan muka serabai lagi, konon natural beauty la kan, taik mata pun bertepek tepek lagikan.

dalam kerete sebelum pergi klinik

Ha, Semalam ada appointment di klinik desa kebetulan encik suami cuti, ada la teman pergi klinik kan. Untuk hari ni tak payah jumpa doktor nurse je yang check. Semalam jugak genap 24 minggu dah. Alhamdulillah check semuenye ok, berat pun naik dengan kadar yang cantik la, 4 minggu naik 2.1 kilo, sepatutnya 2 kilo lari sikit ni sebab aku makan roti canai la ni sebelum pergi klinik ni *tak boleh terima hakikat*. Last month check hb dah naik 11.9 kan ni dah turun balik 10.7, aku yang jujur ni mengaku je kat nurse yang aku langkah2 je makan iron tu sebab tak suke makan ubat, banyak sangat ubatnya, kalau nurse yang garang memang kene bebel la kan, nurse kat klinik desa tu pulak baik2 kan, dia cakap iron tu bagus kene makan la hari2, lepas ni kene makan dua kali sehari. Dush padan muka diri sendirikan, elok2 makan sehari sekali dah jadi dua kali, encik suami pun cakap padan muka je, sebab tau isterinya liat no nak makan ubat kan. Lepastu check denyutan jantung baby, risau okey bila lama dia try susah nak dengar denyutan jantung tu dia cakap baby kecik lagi tu yang susah. Lepas dia ukur tinggi rahim tu barulah dia try lagi sekali cuba cari mana denyutan jantung baby dan Alhamdulillah lege bila dapat dengar denyutan jantung baby tu, rasa lege sangat sangat, mau jantung aku pun gerak laju sementara tunggu nurse check denyutan jantung baby tu. Dah dengar denyutan jantung baby tu dapat hadiah pulak, hadiah injection untuk kancing gigi, sakit sikit je masa dia inject lepas tu tangan rasa lenguh sikit, pastu okey dah. Demi baby mama akan menggagahkan diri makan 2 biji iron sehari, yang penting anak mama sihat dan jadi anak yang baik ya bila lahir nanti. Ni la pengorbanan mak mak yang tak suka makan ubat tapi demi anak anak kene jugak makan, maka hargailah mak mak anda ya.

Sempat posing dalam kerete ya. Guna camera nx1000 ni, pelekat putih kat buku pink tu dah tampal hijau atas dia, ni sebab hb kurang la ni. Semoga next month naikla ya. Nak makan kerang banyak2 la boleh naikkan hb kan.

Balik tu mama yang dah mengembang ni ajak papa berphotoshoot pulak. Lokasi kapal kapal di puteri harbour. Tengah hari buta okey pergi amik gambar, ketahuilah baby yang kamu ada mama papa yang gigih berjalan tak kira panas. Ni antara gambar2 yang terpilih, biasalah modelnya mestilah mamanyakan, papanya jadi photographer tak berbayar la. Tripod pun malas bawak turun, pic berdua pun camera letak je atas kerusi. Bestnya nx1000 ni bila dah amik gambar ni boleh la terus upload di facebook, biasalah kawab2 yang amik berat ni cepat je komen bile nampak pipi yang kembang ni kan. Ayat selalu untuk encik suami, gemokkan ayang sekarang, encik suami jawab gemok pun abang sayang ♥ auwww terus suke mengedik gedik




nampak muka dah berminyak minyak, penas kottt

amik gambar depan hotel legoland yang hampir siap

muka bulattttt

Pss.. Baby ni kan macam tau je mama dia tengah cite pasal dia kat blog, sambil type ni dia gerak gerak. Tunggu nak scan lagi 3 minggu nak scan 4d nak tengok baby girl ke boy. Tak kisah baby girl ke boy yang penting anak mama sihat kan, cuma mama ni nak tau sebab dah teruja nak shopping barang untuk baby, minggu ni dah la ada expo kat danga city mall, papa pulak tak cuti. Tak pelah kita tunggu lepas raya ya♥ sempat la edit gambar


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Wednesday, June 19, 2013

Hadiah Birthday Encik suami

Lagi beberapa hari je nak sambut ramadhan kan, dan lagi beberapa hari jugak merupakan hari yang penting buat encik suami. Birthday encik suami 7 julai beberapa hari je sebelum bulan puasa. Hadiah untuk encik suami memang dah tak surprise la, memang dia pun dah tau apa yang aku nak bagi, nak sangat camera, aku pulak yang lebih excited ni, tak sabar nak dapat camera tau, eh dapat ke bagi kan? 

Untuk raya tahun ni *belum puasa dah cerita pasal raya kan*, tapi mesti korang semue pun dah excited dah beli atau tempah baju rayakan, nak tempah baju raya sekarang memang tak ada la kan, semue dah tutup tempahan. Raya tahun ni dah memang nak beli baju siap je malas nak beli kain dan tempah2 ni sebab tau akan jadi lagi mahal nanti, ntah2 harga tempahan lagi mahal dari harga kain kan. Tahun2 selepas ni pun nak beli baju siap je. Disebabkan badan ni mengembang dan perot pun mungkin bila raya semakin maju lagi ke depan, ditakuti la kalau beli baju kurung nanti tak muat ke apa dah satu hal, jadi tak payah la nak berfesyen bagai kan. Beli je dress, tu pun satu je beli, lagi 2-3 baju kan korek je dari dalam almari tengok ada je baju yang tak pernah pakai boleh pakai masa raya, dengan baju 2 tahun lepas orang pun dah tak ingat tapi masih elok lagi kan tak payah membazir pakai je baju lama kan. Bila baju aku dah dapat mestilah sekarang misi untuk mencari baju melayu untuk encik suami dan haruslah sedondon. Theme apa tahun ni, kene surprise la, up entry masa raya nanti ya. Sebelum ni dah cari baju kat danga city mall, tak jumpa yang berkenan, encik suami orang johor kan, tak nak la koler cekak musang, nak yang teluk belanga. Ok kita ikotkan je la kan. Disebabkan semalam encik suami cuti semalam, kami meneruskan misi mencari baju di angsana, ya allah aku yang lebih teruja tengok baju siap untuk perempuan semue cantik cantik ok, harga pun ada yang rasa mampu dimiliki la, badan je tak yakin boleh pakai. Sambil jalan cakap dekat encik suami tahun depan la beli, geram je, tahun depan mesti kurus, yakin je kan. Lepas bersalin memang kene pantang betol2 ni ♥ ada la 2 -3 temlat yang warna seakan dress aku tu, harga lingkungan 110 ke 150, mahal kan harga baju melayu sekarang ni, lagi mahal dari dress aku ni. Tapi tak apalah mahal sikit janji encik suami selesa, tanya encik suami nak yang macam mana, aku memang kalau boleh tak nak satin untuk baju melayu encik suami, satin selalunya murah sikit, tapi panas dan nampak terlalu renyuk la, tu yang tak suka. Jadi baju melayu pilihan adalah cotton dan selain satin la. Dua tempat tu murah sikit, warna lebih kurang tapi ada corak2 sikit kat baju melayu tu, macam jalur2 kan nampak style jugak la. Tapi pilihan encik suami kat kedai ketiga, agak mahal sikit harga iaitu 150 kain pun nampak cantik, tu campuran cotton dengan apa ntah, yang paling penting menjadi pilihan encik suami sebab warna paling nampak sama dengan dress aku, nak jugak baju paling sedondong dengan puan isteri dia ya. Selesai dah beli baju raya sebelum bulan puasa kan. Paham paham je la bulan puasa nanti penat la, malas nak jalan la, dah ada baju ni lege la kan.


Sambil jalan tu saja la nak tengok kamera hadiah untuk encik suami, lagipun dah dekat birthday encik suamikan. Pergi satu kedai kat tingkat atas ni, mintak la antara kamera pilihan encik suami ialah nikon 1. Pilihan aku haritu samsung nx1000 warna pink tau. Tapi masa kitaorang pergi singapore dia suggestkan yang nikon 1 tu lagi bagus, memang buat kami terpengaruh la. Kat sana 600$ harga nikon 1 dan  samsung nx1000 murah gila hanya 400$ je tau, tapi masa tu belum nak belikan survey je dulu, tapi kat Singapore tak best orang nak survey pun dia macam paksa nak suruh orang beli masa tu jugak tau, tak best tau macam tu. Dan dalam masa yang sama takot jugak kita nak beli kat luar ni kan, last2 dah buat keputusan beli kat malaysia je je la, lagi senang kan. Bila tanya harga nikon 1 tu kan, orang kedai tu boleh cakap pulak daripada beli nikon 1, harga dia kat kedai tu pun 1700 lebih baik beli samsung nx1000 sebab harga pun mahal sikit je 1799. Dan dia kata bagus lagi samsung nx1000 sebab pixel dia besar, kalau amik gambar family ke nak print besarkan tak pecah sebab pixel besar, lens pun boleh tukar2 dan harga lens lagi murah dari lens nikon n1 tu. Dan kalau beli samsung nx1000 dia bagi free memory card dengan tripod yang besar, kan dah jimat tak payah beli tripod kan. Kalau nikon 1 tak dapat. Dan tambah best sebab samsung NX1000 ada wifi. Dan dia pun terus pengaruhi kami cakap kalau memang confirm nak beli dia bagi harga rm1600 je dan boleh letak deposit dulu kalau tak nak bayar teros pun. Bila dia dah cakap macam macam kan, aku tau encik suami confirm dah terpengaruh ni, kami setuju la nak beli, kamera nx1000 kat kedai tu pun tinggal 4 kotak je camera tu, tak sure la colour pink dengan warna apa je, rasanya memang dapat yang colour pink la ni kan. Kami letak deposit dulu, tunggu gaji hujung bulan ni baru datang amik, tinggal berapa hari je nak gaji kan, angsana pun bukan jauh mana pun, boleh la datang amikkan. Rasanya macam impian aku pulak yang terlaksana dahla nak samsung nx1000 kan, tapi warna pink memang comel la, dapat warna pink la nanti kot haha dah macam hadiah untuk diri sendiri ni padahal hadiah untuk encik suami ni. sebenarnya niat nak jalan beli baju raya, dah tertengok dan tercop hadiah untuk encik suami, kira baru cop la sebab baru bayar deposit kan. 


Nikon 1

Samsung nx1000

Teruja nak dapat camera ni, lepas ni boleh la amik gambar guna camera, kalau pergi jalan pun boleh la guna tripod kan, tak adalah gilir2 amik gambar macam jalan sorang sorang kan. yang lagi best sebab ada wifikan senang la nak upload gambar nanti. Dah nak raya pulak lagi banyak nak amik gambar kan, nak maternity shoot pulak, ok dah banyak berangan ni.

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Wednesday, June 12, 2013

Iron best hadiah kahwin yang lambat

Dah masuk 6 bulan kami kahwin maknanya dah setengah tahun cinta halal kami ni, cepat je masa berlalu kan. Bulan enam ni jugak 4.6 adalah ulangtahun percintaan kami yang ke9 dan 9.6 tahun lepas kami melangkah ke satu langkah ke hadapan dengan mengikat hubungan kami dengan pertunangan, setahun rupenya dah berlalu, cepat je rasanya. Ni pun pejam celik pejam celik dah nak bulan puasa kan, sebelum puasa tu ada bende penting pulak, birthday encik suami, rasanya dah cukup duit nak hadiahkan en suami camera untuk birthday dia, cuma tak tau camera macam mana yang akan menjadi pilihan, suruh en suami yang buat keputusan nak macam mana kan, hadiah dia biar dia pilih baru puas hati. Rasa sekarang camera amatlah penting sekarang ni sebab kami tak ada camera kan, memang la masing2 ada handphone tapi bila jalan dah macam aku jalan sorang2 encik suami je yang tangkapkan gambar aku, kalau ada camera boleh la amik guna tripod kan, lagi la bila akan ada kehadiran cahaya baru dalam hidup kami, in shaa Allah bulan 10 nanti, bila dah ada baby confirmlah nak amik gambar baby je kan, gambar mama dia dah hilang dah, memang upload gambar baby je la, jadi sangatla memerlukan camera ni. Dan lepas raya perot pun makin membesar teringin nak buat maternity photoshoot, tak perlu photographer la elakkan pembaziran ni, duit tu boleh guna untuk baby, en suami je la jadi photographer. Lagipun nanti kat kampung boleh la amik gambar cecantik. Tahun ni harapnya mama kuat la untuk puasa penoh, baby please be nice to ur mama ok. Memang sepanjang pregnany ni baby mama baik je, semoga menjadi anak yang soleh/solehah ye anak mama ni. Masih belum scan lagi untuk tau jantina, sangat teruja nak tau naby girl or boy, nak buat scan yang 4d jadinya tunggu 26weeks la, baru nampakkan, sekarang baru nak masuk 22weeks, lagi 4 weeks boleh la scan, minggu pertama puasa tu. Dah pilih dah tempat mana yang nak scan kat area jb ni, nanti dah scan aku review ye senang mom to be area johor yang nak scan 4d nanti.

Bila dalam keadaan badan mengembang dengan jayanya perot pulak maju ke depan, eh tapi perot orang tak nampak sangat selalu cakap perot kecik je, mama dia je mengembang lebih kot. Selalu je tak larat bila jalan lama lama selalu cepat penat dan sakit kaki kesian en suami selalu je kene sabar bila aku dah tak nak jalan, tapi bukan saje nak mengada tapi memang tak larat tau. Lagi satu aku tak boleh duduk lame lame, bila duduk lame kan nanti akan rasa sakit kat perot, aku pulak pernah operation appendices pecah 2 tahun lepas jahitan panjang dari bawah pusat ke bawah, doktor pun cakap bila perot makin besar nanti memang akan rasa sakit, bila duduk lame aku akan terasa sakit kat situ. Tu suke duduk atas katil, sandar je, bila penat baring kan. Nanti bila nak balik raya perjalanan jauh pulak memang kene tabah la kan.tapi dalam kete encik suami dah sediakan bantal untuk sandar beli kat jusco, jadi bila bersandar macam tu tak la sakit duduk lama lama. Paling lama bila nak berdiri ni kan, bila nak gosok baju en suami, aku pulak kadang malas, kumpul samoai 10 helai baju baru nak gosok, kawasan iron tu pulak memang tak ada kipas, berpeloh2 la aku berdiri kat situ, panas dan sakit kaki. Disebabkan adik tak bagi lagi hadiah kawin, bila aku mengadu penat nak iron semue dan dia pun tau aku ni duk berangan nak garment steam iron tu, aku panggil iron berdiri je senang, adik suruh aku beli dulu dia bagi 200 kalau tak cukup aku tambah. Kebetulan memang kat jusco ada offer yang brand philip, ada lagi murah dari ni, tapi takot jugak kalau murah dan cepat rosak tak berbaloi pulak kan. Harga iron berdiri tu offer rm299 je sebelum ni harga rm349, bila dah confirm adik nak bagi 200 teruslah kami beli di jusco taman universiti. Kat kedai kedai baju pun pakai iron berdiri ni senang jekan, cuma tiap kali kita nak pakai iron ni memang kene isi air la. Jangan bengkok bengkok kan kalau tak air terkeluar, mula2 aku pun tak reti guna, en suami rasmikan dulu, tunjuk cara, pastu dia dah siap ironkan semue baju dia, senang keje aku, tapi dah mula seronok pakai iron ni. Iron tu kami letak di bilik kami di sudut tepi sebelah kipas dekat dengan katil, tak ada la panas kan, bila penat siap boleh duduk2, dekat ngan bilik air pun kalau nak tambah air. Kedudukan barang di bilik kami pun dah diubah suai, tak dapat pindah rumah baru, bila kita pindahkan barang2 ni kan dengan kedudukan baru pun dah macam suasana baru tau. Kalau dah ada rumah sendiri lagi seronok la nak mengubah suai rumah kan. Iron berdiri ni ada warranty 2 years. Thanks adik bagi hadiah yang sangat berguna dan encik suami yang tambahkan duit dan selalu memahami isterimu yang tak larat nak menggosok baju. Raya nanti nak angkut iron ni bawak balik kampung senang nak iron baju raya wah baju raya untuk diri sendiri dah beli 1, rasa nak beli dress lagi satula, jeles tau orang lain badan cantik boleh pakai baju raya glamer2 lagi kan, mak buyong nak jugak glamer kan. Baju untuk en suami tak beli lagi, nak sedondon, tapi tak jumpe lagi yang best dan warna sedondon, tunggu bulan puasa nanti kot banyak baju melayu orang jualkan.

gambar dari mr google

inilah gambar iron berdiri yang dah dipakai, tu encik suami merasmikan, belije dah tepek gambar kat instagram

Ceh sebelum tutup cerita nak tepek gambar kami pergi berpicnic di tanjung balau ahad lepas, nak senang beli je mcd, makan kat situ tengok pemandangan yang indah *indah ker??*





TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Tuesday, June 4, 2013

Selamat ulangtahun yang ke 9

Ni update lelaju sementara tunggu encik suami tengah main boling ni. Hari ni ulangtahun percintaan *ceh, ayat percintaan sangat*, dah 9 tahun kami bersama, banyak suka duka sepanjang kami bersama. Dah tahun ke 9, bukan satu masa yang singkat kan, mestilah banyak yang dah dilalui kan. Kalau ikot perkenalan dah dari tahun 2001 la masa form 1 kan, tapi kami start couple masa aku form 4 dan encik suami form 5, masa tu tahun 2004. Syukur alhamdulillah hubungan kami kekal sampai sekarang dan doakan semoga percintaan kami hingga ke syurga. Encik suami tengah gigih bermain boling, aku sebok duk upload gambar kat facebook la, instagram la, blog pun sempat laju laju update ni. Tak ada sambutan ataupun kejutan pun untuk hari ni, cukup sekadar wish tapi tak cukup jugak untuk aku sambil lalu secret recipe tadi mintak kat encik suami nak sepotong kek secret recipe♥ nak bagi ucapan untuk encik suami la walaupun rasa dah pernah tulis jugak ucapan berulang kat blog, untuk encik suami mengenali mu adalah sesuatu yang indah dalam hidupku, terima kasih selalu cuba menjadi yang terbaik untuk diriku, tak pernah penat melayan kerenag diriku selama 9 tahun ni, semoga cinta kita terus mekar dan dikurniakan zuriat yang ramai kan in shaa Allah. Love you abang ♥ tapi usia perkahwinan kami baru la nak masuk 6 bulan.

Post gambar sikit untuk hari ni, dah lame tak post gambar syok sendiri kat blog.


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-