Google+ Followers

~~pEnGikUt sEtiA~~


Wednesday, July 31, 2013

Kira Gerakan Baby

Gigih ni pepagi dah nak update entry. Update lelaju ni sebelum sambung tido semula. Dah beberapa hari nak update blog ni tapi tertangguh disebabkan internat kat rumah buat hal dan orang tm yang buat hal. Mula2 telefon rumah yang rosak, telefon belum baik lagi dah internet kene penyakit berjangkit, tak boleh guna jugak. Ari ni dah ari ke 11 dah rosak, telefon orang tm dah berapa kali dah, nombor aduan pun tiap kali call rajin betol bagi nombor aduan baru, tapi tunggu maintenance dia datang rumah untuk baiki dan tengok kerosokan tak jugak datang, memang menguji kesabaran betul, balik2 bila call jawapan dia area situ memang ada masalah cable, tiap kali call konon datang betulkan cable kat luar tapi tak reti nak jenguk kat rumah agaknya, bende kita bayar bukan free kan, memang mengundang emosi betol. Yang peliknya kata area situ bermasalah tapi telefon dengan internet jiran ni elok pulak kan. Bila Nak call tm tu kan, dah telefon rumah rosak, haruslah menumpang rumah mak ngah aku yang selang sepintu dari rumah, pinjam la telefon mak ngah, semalam mak ngah pulak yang call kan. Mak ngah mintak orang tm call aku pun dia tak de pun call, memang hari ni kene call lagi la jawabnya, memang suke agaknya orang tm ni nak kita call hari2, bil cepat je sampai, lambat bayar cepat je nak potong kan, tapi bila bab cam ni tak reti nak jaga customer betol. Emosi betul dah ni, sambil emosi baby pun gerak2, tau mama dia dah terlebih emosi dah ni hoho


Tutup cerita pasal orang tm yang ntah ape ape, tapi mengharap hari ni jugak internet elok, bosan ok bila internet tak ade ni, encik suami yang tinggalkan satu handphone dia supaya aku boleh guna wifi ni dapat la update blog meluah perasaankan. Padahal nak cerita bende lain saja nak selit yang emosi ni sikit.

Semalam 30.7 *aku pun baru perasan semalam 30hb, duduk rumah ni tak reti nak tengok tarikh*, bermakna dah genap 8 bulan usia perkahwinan kami, cepat je masa berlalu kan, tak sedar pun. Tahun ni kiranya banyak la pengalaman baru bersama orang orang baru. Baby kz dalam perut mama ni pun esok dah genap 29 minggu. Rasa cepat je masa berlalu, tak sabar tunggu baby lahir tapi dalam masa yang sama berdebar gila nak melahirkan kan. Sape la yang tak berdebar kan, dahla pertama kali ni, anak pertama pulak kan. Doakan semue berjalan lancar ya sampai la kelahiran nanti ya. Entry lepas dah meninggalkan tanda tanya kat korang semue baby gugurl ke boboy kan. Amboi semue teke gugurl kan, tapi tak nak la beritau lagi betul ke tidak *gedik sangat*. Tunggu saat kelahiran nanti okey ♥ masa pergi klinik minggu lepas, usia kandungan *ayat skema pulakkan* dah genap 28 minggu jadinya nurse dah suruh start kira gerakan baby. Start dari pukol 9 pagi sampai 8 malam kene cukup 10 gerakan baby, lebih tak apa ye, jangan kurang. Tapi baby mama ni aktif di tengah malam dan di subuh hari tau, kalau nurse suruh kira dari pukol 6 pagi pun dah boleh ni, yela lepas subuh kan bila encik suami dah pergi keje, puan isteri apa lagi sambung tido la dengan baby sekali, masa tido tak perasan pulak baby gerak gerak ke tak, rasa macam baby tido sekali. Dan Selalunya bila sebok buat bende lain tak berapa perasan baby gerak, tapi kalau tengah bermalasan atas katil memang perasan la baby gerak dengan aktif, papanya pun seronok sebab tiap kali pegang perot dapat rasa baby gerak. Nak start kira dari pukol 9 pagi tu memang payah bila mamanya bangun semula pukol 10 lebih. Baby pun ikot sama bangun lambat la kan, biasanya petang dah cukup dah 10 gerakan baby. Encik suami pun dah bising semalam sebab aku tak kira pun gerakan baby, aku jawab cukup kot, main agak agak je tau, sebab selalu terlupa je nak kira tau. Encik suami cakap kene jugak kira, mana tau nanti tak cukup 1 ke kan. Bahaya untuk baby jugak kan -_- ok mamanya bersalah, mulai hari ni kene jugak kira betol betol lepastu teros tulis ya. Ha, Kalau tak cukup 10 gerakan pada jam 8 malam kene cepat cepat pergi hospital, untuk check baby tau. Masa kita checkup kat klinik nanti nurse akan ajar macsm mana nak kira gerakan baby *aku bila encik suami tanya reti tak nak kira macam mana, confident je jawab reti, lepastu baru la nak mesej tanya encik suami betol tak cara aku kira tu, tu sebenarnya saje je kan nak mesej encik suami masa dia keje kan ♥ 

Baby sekarang ni memang bergerak lagi aktif, kadang rasa geli je perot ni, lepastu rasa macam beriya betol dia tolak2 perot mama dia ni. Dah 29 minggu ni kan, persediaan untuk barangan baby, macam baju semue tu tak beli lagi tau, haritu jalan kat angsana nak jugak la tengok baju baby, best gila tau banyak sales tapi mak aiii orang pun ramai gila, nak bayar pun ramai, tak sanggup la pulak kan bersesak2 cam tu, last last beli tshirt raya untuk papanya je, tapi mamanya yang excited pilih, rambang mata woo macam nak pilih baju untuk sendiri je gayanya. Lepas raya la kita shopping untuk baby pulak ya sayang.

Okla selamat merajinkan diri mengira gerakan baby♥ nak jugak tepek gambar mamanya masa pergi angsana shopping baju untuk papa dengan dapat la beli tudung empat segi dan shawl yang semuenye berharga rm10, jimat jimat. Lagi murah lagi bestkan.


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Monday, July 22, 2013

Perempuan ke Lelaki?

Kesebokan beberapa hari ni menyiapkan kueh raya, untuk sendiri makan jugak sebelum raya ni, nak bawak balik rumah mak mertua nanti, bawak balik kampung lagi, tu banyak jugak nak buat. Untuk minggu ni hari ni je buat kueh raya, hari lain dah boleh rehat rehat golek golek atas katil buang masa je. Tapi incik suami dah request nak kueh cornflakes chocolate dengan cornflakes madu, tu minggu depan baru nak buat, dan kene buat malam, cornflakes kacau ni sambil buat mula la mulot nak ngap sekali kan, buat siang2 ada yang meleleh je air liur tengok je kan. Alhamdulillah dah nak dua minggu kita puasa kan, aku pun tak ingat dah hari ni bape ramadhan dah, cepat je masa berlalu kan, masih diberi kekuatan untuk berpuasa dan anak mama ni pun baik je dalam perot ni, sepahnjang puasa ni pun aktif je. Tapi beberapa hari ni dah start panas terikkan, tekak kering je ni, kehausan je, berbuka memang nak minum air sejuk je ni, tiap hari minus jus kurma, sodapnya bila panas panas di tengah ari ni teringat jus kurma, arghhhh @_@

Disebabkan kesebokan buat kueh aku pun duk tangguh2 la, dari minggu lepas nak update tertangguh samoai hari ni. Hari khamis lepas usia kandungan dah genap 27 minggu, nak scan baby dalam perot mama sebelum jumpe doktor hari rabu ni. Klinik desa tak ada untuk scan tu yang scan je kat luar, kali ni saje nak scan 4d boleh tengok muke baby, mata, mulot hidung nak tengok ikot mama ke papa ye. Dan scan untuk minggu ni nak tengok uri berada dalam keadaan normal atau tak.

Setelah membuat research *siap research bagai kan*. Kat johor ni yang berdekatan ade dua klinik je yang buat scan 4d iaitu taman universiti area papa chop mama grills dan satu lagi kat bandar baru uda, klinik bio sucinas. Untuk yang kat taman universiti tu baca banyak sangat negatif feedback, bayar mahal mestilah kita nak sesuatu yang setimpal dengan bayaran kan. Tengok review pasal bio sucinas banyak yang bagus bagus, makanya kami pilihla bio sucinas sebagai klinik pilihan untuk 4d scan. Dan aku nak doktor perempuan, jadinya sebelum pergi klinik tu aku call dulu tanya doktor perempuan ada pukol berapa, doktor perempuan *teruk tak tau nama* doktor melayu, dia dari pukol 1 hingga 6 petang, tiap hari la kot, aku pergi hari khamis, hujung minggu tak pastilah. Tunggu kat situ pun tak terlalu lama. Okey2 je la, tak sempat penat rasanya dalam 20 minit je kot. Doktor pun lembut je. Mula2 dia scan biasa je yang 2d, masa tu dia dah nampak jantina anak mama. Wah wah so excited. Tapi tak nak la share dulu gegurl ke boboy, surprise ye♥ pastu baru dia tanya nak buat 4d ke, mestila angguk nak kan, masa ni anak mama tengah aktif bergerak, tangan tu nak tutup2 muka tapi dapat jugak la amik gambar babynya. Comelnya anak mama, tak sabar mama menanti kelahiranmu♥ alhamdulillah uri pun normal, kat atas, doakan tak ade masalah sampai saat bersalin nanti ye, semoga semue dipermudahkan. Puas jugak la tengok baby gerak2 masa buat 4d tu, tapi kat situ dia cume print gambar tu je dan tak ade bagi cd. Harga rm100. Taoi baby kecik lagi, doktor cakap kalau sebulan lagi dah besar sikit dah ada isi baru lagi cantik nak tengok baby dah bam bam.

Ok mama dah tau baby mama ni gugurl ke boboy, lepas raya kita ajak papa shopping, beli baju sikit sikit ye dan beli barang keperluan lain *baru nak start shopping masa raya, raya pertama dah genap 30 minggu ok, termengah mengah la mama nak pilih baju*. Tapi aritu jalan jalan lepas scan saje masuk anakku, dah cakap dengan incik suami, yang tu cantik, incik suami cakap dah tau dah style macam mana yang jadi pilihan aku -_- tapi Baju anak angah masa baby ada 1 tong angah dah bawak balik sini, nanti boleh share2 je pakai, baby pakai kejap kejap je tak kira warna ape tetap comel jugakkan, angah tak scan lagi taktaula gugurl ke boboy tu :)

Nak tunjuk gambar scan baby dengan gambar perot dah 6 bulan lebih/27 minggu masa jalan jalan lepas scan tu terserempak dengan kawan uitm dulu, daripada tengok perot dah ada orang boleh teka gugurl ke boboy kan. Ayat incik suami bile kawan2 teka bila tengok dari perot ni kan, dia cakap dia doktor pun tak tau cam ne nak tengok perot orang tau, maknanya korang yang boleh teke tu power dari doktor la kan hehe aku bab bab teke perot orang memang tak reti la, tak power okey. Rabu ni ada appointment, harapnya hb dah naik dan semue normal la. Berat ni macam turun je, macam je la sebab timbang kat rumah ringan, tapi timbang kat klinik desa macam berat sikit la. Berbuka tiap hari nasi tak makan banyak sangat, tapi makanan sampaingan ngan lauk yang banyak, sampai rasa perot rasa sendat la. Pastu tiap malam lepas makan pegang perot sambil cakap kesian anak mama sempit ye, mama makan banyak, esok mama janji tak makan banyak lagi ye, pastu ari esok esoknya makan banyak jugak hoho


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Monday, July 15, 2013

Maternity Photoshoot versus New born Photoshoot

Tetibe minggu ni berkobar kobar nak update blog, idea macam chocolate mencurah ke ladang gandum ni *bulan puasa ni sebot chocolate pun dah telan air liur kan * dari ari sabtu rasa nak makan chocolate teringat ingat masa berbuke, tapi semalam bila jalan dengan encik suami boleh pulak lupe nak beli chocolate, tunggu encik suami keje malam la rabu ni, kalau pergi mana2 nanti singgah beli chocolate ye *pujuk diri sendiri*. Ni kononnya short entry je ni, nak update lelaju sebelum berbuka ni. Menu berbuka hari ni home made ayam penyet. Mama masak, aku tolong tolong je ni, tinggal nak goreng ayam je ni, minuman seperti biasa la aku minum jus kurma je. Hari ke 6 ramadhan ni aku dengan mama dah start buat kueh raya, kueh raya untuk sendiri makan je da, tapi nak buat berjenis jenis, kononnya pagi tadi nak buat chocolate chip boleh pulak tepung naik sendiri lupa nak beli, chef mama ubah ubah la resepi dapat la buat dua jenis cookies iaitu chocolate chip badam dan bebola cornflakes *ni pandai2 je aku bagi nama tau*. Baru first time try, tak pernah rasa lagi, malam karang baru boleh rasa, masa buat bau pun dah menguji keimanan, perot pun siap berbunyi2 *sabar ye baby mama, padahal mamanya yang dah tak sabarkan*

Minggu lepas kan tertengok la gambar post wedding sorang kawan ni, exschoolmate, dia buat post wedding kat mabul island, siap bawak baju kahwin lagi tau pergi sana, kelas sangat kan, memang cantik la gambar gambarnya, photographer professional pulak yang amik gambar dia bertambah la cantik. Ni antara picture diorang. Pinjam gambar hana ya. 

Photo: Heaven on earth...
Credit to Mr Razali.
banyak gambar cantik cantik, boleh tengok kat blog Mr Razali.

ni gambar diorang kat mabul island tapi pakai baju pengantin, credit to Kirikanan studio

Cantikkan gambar diorang jeles je tengok tau.

Bila dah ke blog mr Razali ni mula la mata ni menjelajah ke entry sebelum sebelumnya lagi la bila tengok ada maternity photoshoot. Memang teringin sangat nak amik gambar bila perot2 besar nanti, tapi nak bayar photographer rasa tak mampu pulak, dah ada camera ni mintak encik suami je la amikkan gambar. Gambar masa raya nanti kat kampung pun okey kan, harap mase tu perot dah nampak lagi rasa comelkan *perasan*. Boleh google je idea maternity photoshoot, tapi kalau orang putih punya gambar semue tayang perot, kita tak payah la tayang pun dah comel kan haha double perasan.

Ni antara idea maternity photography, kot kot korang nak amik gambar sendiri, nak jimat cost ke kan. kalau nak gambar banyak lagi google je sendiri hokey. kalau nak tengok kat blog mr razali pun boleh, picture tak dapat nak copy la. nak photoshoot ni pun kene la merajinkan diri menyediakan prop ya.





comelkan
Credit to irine nadia

tender

;)
ni comelkan :)

Dah jalan jalan cuci mata tengok idea maternity photoshoot boleh pulak tertengok new born photoshoot. Sebelum ni tak terfikir pulak tau. Bila dah tengok ni, jenis orang yang suka meniru dan hanti meronta ronta nak jugak apa lagi tunjuk la gambar2 tu kat encik suami, mintak dia tengok semue contoh2 gambar nanti boleh la curi2 idea sikit amik gambar sendiri kan. Tapi semue gambar new born ni tak berbaju kan, baru lahir memang la tak berbaju kan walaupun dah beberapa hari. Aku nak jugak gambar tak berbaju cam diaorang amik tu. Tapi encik suami tak nak. Dia cakap nanti dah besar malu la baby tu, isteri yang suka menjawab ni cakap tak apelah kan kecik lagi, lagipun masa lahir keluar2 pun tak pakai baju kan. Encik suami pun jawab tapi masa tu tak amik gambar kan -_- yela yela mengalah je la, nak jugak ikot gaya orang putih kan aku ni, padahal boleh je amik gambar pakai baju apelah guna mama dengan papa dia beli baju cantik cantik kan. Tapi kalau pakai tuala berkemban macam ni comel jugak kan, nak jugak tu.


Ni antara idea new born photography

oh my cuteness :)

A Tiny Little Redhead – Indianapolis Newborn Photography




Meet Gracie – South Side Indianapolis Newborn Photography

Newborn Triplets Girls – Indianapolis Newborn Photography
ni kalau kembar tiga comel je kan

newborn girl styling and posing

Kalau bayar photographer untuk dua photoshoot ni makan beribu ribu jugak la ni, tapi dia mesti ada pakej siap photobook sekali kan. Untuk penjimatan amik je la gambar sendiri dan photobook tu kita tempah je online tunggu mana mana online photobook yang ade offer grab je cepat cepat, baru berapa je kan. Nak ada baby ni kene banyak berjimat ni, beli yang mana pentingkan.

Pagi tadi babah hantar email gambar aku dan kakak2 ku masa kecik2. Dari kiri along, angah dan aku. Agak2 baby nanti ikot muka aku ke encik suami, orang kata muka aku dengan encik suami sama, baby nanti agaknya satu acuan jugakla kan. Tapi nak yang mata bulat haha demand pulak kan. Yang penting anak mama sihat ye, tak sabar dah nak gi scan ni♥
dah dah geram tengok gambar baby baby yang comel ni kang tak berbuka nanti, tengok gambar ayam pun tak siap goreng ni, ok la nak goreng ayam ni

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Friday, July 12, 2013

Sahur dah macam kewajipan

Alhamdulillah hari ni dah 3 ramadhan. Ramadhan kali ni berbeze dengan tahun tahun sebelumnya sebab ramadhan kali ni dah pun bergelar isteri. Masa ni barulah rasa bertanggungjawab nak masak untuk berbuka dan jugak sahur. Kalau sebelum ni kalau bercuti dan duduk dirumah, waktu nak berbuka boleh goyang kaki tengok tv tak tolong mama masak *serius sebelum kahwin aku anak dara pemalas, tak de sapelah nak jadikan menantu kalau tau perangai aku macam tu*. Tapi tahun ni dah berbeze. Lepas asar dah ke dapur berbincang okey dengan mama nak masak ape *makanya mak jangan risau ye, menantu mak akan jaga makan minum anak mak macam mak jaga selami ni walaupun mungkin tak terbaik macam yang mak jaga*. Kalau nak buat dua jenis lauk, aku akan masak satu jenis lauk dan mama masak satu jenis lauk, nampak satu perubahan yang baikkan bile dah kawin. Jadinya bila dah kawin ni jalankan la tanggungjawab anda ye, ayat ni dituju untuk diri sendiri yang sebelum ni pemalas. Sahur pulak bangun tunggu mama kejutkan, bangun sambil jalan tutup2 mata, dah turun bawah kat meje makan, tunggu je mama hidangkan makanan, tu sebelum kahwin okey, sebelum ya harap maklum. Bila masa belajar pulak memang bangun sahur untuk minum air masak je, sebab konon perot boleh bertahan kalau tak bangun makan pun dan malas sebenarnya, lepas minum air cepat2 nak sambung tidur. Dan masa encik suami belajar pulak kadang call nak memastikan encik suami dah bangun ke tak sahur, call banyak kali sambil emosi tak terkawal, sebab encik suami tido mati call banyak kali tak angkat. Tapi bila kahwin ni kan, Alhamdulillah la, senang je nak kejut encik suami bangun sahur. Dan sahur ni dah jadi kewajipan untuk aku, dah tak boleh tak makan sahur, selain kita boleh dapatkan pahala bersahur, kene la bagi makan baby yang dalam perot ni jugakkan. Baby mama oun tak banyak kerenah, baik je sepanjang puasa ni, dan rak la rasa loya bila perot kosong, syukur Allah permudahkan. Cuma bulan puasa ni baby aktif pulak gerak2 dah 26 minggu kan pergerakan mestilah semakin aktifkan.

Sahur seeloknya bila dah penghujung dan berbuka di awal waktu kan. Jadinya Pukol 4.40 pagi baru aku akan bangun sahur. Sepanjang dah tiga kali ni sahur tak masak yang berat2 sangat pun lauknya, sebab encik suami pun tak selera sangat nak makan sahur, kira sahur ni macam untuk alas perot je bagi kami, bukanlah untuk melantak habis habisan kan. Dua hari sahur tu makan menu yang sama, nasi putih + telor mata + serunding, nak sedap tambah kicap atau sup ayam. Sangat simple je menunya kan. Tapi semalam encik suami tibe2 tanya tau, sape yang gorengkan telur, mestilah aku yang gorengkan kan, encik suami cakap cantik telornya, kembang hati dan badan pagi pagi dengar pujian dari encik suami kan♥ nampak sangat selalu aku goreng telor tak cantik, tetiba pagi tu tercantik la pulak kan, eh tapikan, aku tak suke telor kuning yang cair2 dan kalau boleh biarlah bentuk burok2 tu lagi sedap pada aku, ntah ape2 je kan. Dan baru terbaca yang telor separuh masak pun ibu mengandung tak boleh makan, sebelum ni ada jugak terbaca yang memang ibu mengandung tak boleh makan makanan yang mentah atau separuh masak macam sushi ke. Makanan laut pun kene masak betol2 dan sayur mentah tu pun kene cuci bersih2, telor ni tak tau pulak. Bila dah tau boleh la dielakkan kan, tapi aku bukan suke half cook egg kan jadi tak berape nak heranlah kan.

Bila bulan puasa ni kan menu yang ditunggu2 haruslah bubur lambukkan. Tak de maknanya aku nak masak sendiri, kat masjid orang dah masak, babah amik je kan. Biasanya lauk untuk berbuka dah ada jadi tak delah selera nak makan bubur pulak, jadi bubur simpan je dalam peti sejuk, esoknya panaskan je untuk sahur. Dah senang menu sahur pagi tadi. Makan je bubur lambuk + serunding. *Agak agak kan encik suami bosan tak kalau tiap hari makan bubur lambuk yek? Senang keje aku kan hehe ada sikit unsur malas*. Ayam masak merah seketul tak abis lagi untuk yang berbuka semalam, aku makan dengan bubur. Nak bagi lagi kenyang supaya tak la rasa lapar sangat pagi tadi makan 3 biji kurma. Masa buke pun aku makan 3 biji kurma. Ibu mengandung memang elok makan kurma kan. Bulan puasa pulak mama memang suke buat jus kurma, pagi masa sahur tu minum la sikit jus kurma tu. Dah makan banyak2 tu in shaa Allah kenyang. Semalam pulak mama buat puding buah, untuk berbuka memang la dah makan kan. Sahur pun selamba je aku makan puding buah tu sedap je. Sekarang memang selere je nak makan sahur♥ nak baikkan penghadaman dan elakkan sembelit, semalam siang sembelit jugak tau, malam makan la mangga masa berbuka, memang senang la nak membuang tau.

Encik suami kan habis kerje pukol 7, dalam perjalanan balik tu azan, jadinya semalam sementara tunggu suami aku makan dulu kurma dan pencuci mulot dulu puding buah dan minum air susu chocolate sikit. Pastu ingatnya nak naik solat dulu, baru nak naik dah dengar bunyi kete, awal jugak la encik suami sampai, encik suami cakap tak jem pun jalan, bulan puasa semue dapat balik awal kan. Jadinya encik suami balik teroslah makan nasi bersama. Hari ni pun encik suami kerje 7 lebih baru balik rumah, kene makan buah2an dulu la sementara tunggu encik suami kan. Dan hari ni si kecik aira humaira balik, angah aku saja balik hujung minggu, tak sabar nak jumpe si kecik tu♥

Dan lagi best sebab esok dan ahad encik suami cuti, tapi bila bulan puasa ni kan bukan larat sangat nak jalan lagi bila cuaca panas terikkan. First day puasa encik suami cutikan, jalan la gi sutera mall, cuaca pulak panas terik, rasa badan lemah je. Tapi rasa sutera mall ni melampau tau, belum lagi abis 1st ramadhan dah putar lagu raya? Tapi masa jalan kat kotaraya last week sebelum puasa, lagi la melampau ada kedai yang dah pasang lagu raya. Belum start puasa lagi kan dah nak feeling raya pulakkan.

Aktiviti bulan puasa aku sama je, tapi sekarang ada penambahan aktiviti menggosok baju melayu encik suami, senang dia nak pergi terawih nanti, baju melayu semue dah bergosok kan.

Selamat berpuasa semue semoga ramadhan kali ni lebih baik dari sebelumnya kan♥ untuk encik suami selamat berbuka puasa dalam kerete minum air dulu ya, jumpa malam nanti makan nasi sesama. Cuaca ni macam gilir2 pulak kan semalam hujan sejuk je, hari ni panas pulak kan.


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Tuesday, July 9, 2013

Ramadhan pertama Bersama Suami

Dah dua hari tangguh nak update blog, konon dua hari lepas nak update la blog sempena birthday encik suami. 7.7.2013 genap umur encik suami 26 tahun, terima kasih mak melahirkan seorang suami yang terlalu baik untuk diriku. Disebabkan hadiah untuk encik suami dah pun diberi, jadi ucapan dan kek je la untuk sambutan birthday encik suami. Sebelum puasa ni tekak mama baby ni demand la pulak, nak makan macam macamkan, nak makan dominos la, snogurt, lamb burger bakar abang burn dan semuenye encik suami dah tunaikan. Tapi semue yang aku mintak ni senang je nak cari, bukan mintak nak makan pelik pelik pun kan, tak nak sampai menyusahkan encik suami pulakkan. Birthday siapa sebenarnya kan, puan isteri pulak melebih lebih kan. Kek pilihan kami ice cream cake baskin robins, beli dan bawa pulang ke rumah. Kalau makan kat situ pun setakat dua orang je makan tak abis jugakkan, cair je nanti dah membazir. Kalau kat rumah ramai la yang boleh tolong makan kan, ni pun ada lagi sikit dalam freezer, malam nanti nak ajak encik suami makan kek lagi, hari hari birthday encik suami sampai la kek habis :) Walaupun dah wish banyak kali dan siap dah nyanyi lagu birthday tapi nak jugak wish lagi *kira ucapan masih boleh diterima, sebab kek dalam freezer tak habis lagikan*. Happy birthday encik suami, semoga panjang umur, dan dimurahkan rezeki dan dapatla kita tambah anak banyak banyak lagi kan, mungkin yang kedua atau ketiga keluar kembar pulakkan. Amin :) love you so much♥

Dah dua hari tangguh mengupdate ni sebab penangan bila dah start baca novel memang tak nak berenti la kan, novel ni pulak muke surat banyak tak teragak2 sampai 1000 lebih pulak, ni baru la page 400++ belum separuh lagi, tapi cite best ni memang tak sabar la nak abiskan. Sekarang tak suke bace novel yang sedih sedih tau, nak yang romantik komedi, boleh baca sambil senyum atau ketawe sorang sorang *gilo*. Ni pun Tak dapat nak bace laju laju, pahamilah kerjaya sebagai suri rumah yang terlalu sebok. *Ayat tipu sangat*. Mane nak sempat bacenye, lepas encik suami keje je, aku pun sambunglah tido balik, pukul 10 baru reti nak bangun, kalau tak reti pukol 12 jugak aku bangun tau. Tapi ni ada mama kat rumah, pukol 10 lebih waktu membantu mama masak2 di dapur. lauk untuk encik suami petang sikit baru nak masakkan, bahan dah sedia pun, tapi tadi tengah hari dah banyak lauk malas nak masak ayam dulu. Encik suami pulak makan ayam je memang tak pandang la ikan dengan udang tukan.

Pejam celik pejam celik rasa masa begitu singkat je kan, cepat je berlalu, 7 bulan dah usia perkahwinan, baby pun dah membesar dengan cepatnya dalam perot ni, aktif je bergerak sekarang ni. Dan Esok dah nak masuk bulan ramadhan kan. Alhamdulillah masih diberi kesempatan menyambut ramadhan tahun ni, dan lebih istimewe lagi dapat sambut bersama suami tersayang dan baby dalam perot ni. Semoga ramadhan kali ni lebih bermakna, dapat tingkatkan ibadah, baby pun baik2 je dalam perot ni supaya mama kuat nak puasa dan in shaa Allah dapatlah puasa penoh yeaaaaa. Dan esok merupakan sahur pertama di bulan ramadhan bersama, berbeze la sikit bila dengan encik suami. Biasanya kan sebelum kahwin dulu, zaman bujang kan memamg malas nak bangun sahur kalau bangun pun cukup je dengan minum air masak pastu elok sambung tido balik, tapi kali ni berbeze. Cuma tak adalah masak yang berat2, tapi kene jugak makan nasi kesian dekat baby dan mama baby nanti menanggung kelaparan dan haruslah kene jaga perot suami jugakkan, nak bekerje kene la sahur nanti tak larat nak kerje kan, tapi lauk yang simple je la yang menjadi pilihan di awal pagi kan, telur goreng ke, stock serunding ayam dan daging pun banyak, mama dah siap2 beli, sedap okey makan dengan nasi putih. Nanti boleh Mintak babah amikkan bubur lambuk kat masjid untuk makan sahur pun best jugakkan. Bulan puasa je ingat bubur lambukkan. Encik suami pulak suka makan tempe, pagi2 goreng je tempe untuk encik suami pun boleh. Masak banyak2 lauk pun sahur nanti bukan selere sangat nak makan nanti rugi je tak habis laukkan *tapi rasanya mama baby macam selere je nantikan :)*

Sebelum ni encik suami kerje dari pukol 8 pagi hingga 8 malam, start bulan puasa esok, *tapi esok encik suami cuti hoyeah*, hari lepas lepas tu la en suami keje dari pukol 7.30 pagi sampai 7 malam je. 7.30 agaknya baru encik suami sampai rumah, berbuke minum air je dulu dalam kereta, boleh la aku tunggu encik suami nak makan sama2. Aku isi la perot dulu makan kurma, solat dulu, pastu makan sama sama dengan encik suami :) untuk shift malam encik suami pun belum tau lagi dari pukol berapa sampai pukol berapa. Malam ni encik suami balik kerje barulah tanya. Masa bulan puasa ni kan patut unfollow instagram ke fb ke twitter ke blog pasal makanan *suka suki je*. Mau meleleh air liur tengok gambar makanan best best bila bulan puasa ni, lagi lagi sekarang ni follow instagram fazley kan. Dia sekarang belajar kat paris, kejenya upload gambar makanan je la, semue dessert yang sedap sedap pulak. Fazley nanti dah jadi chef bila balik MAlaysia silalah buat buku resipi, nanti nak beli kononnya nak buat, konon je la kan.
Ok la ingat nak update sikit je tadi terkarang panjang pulak, selamat menikmati bulan ramadhan yang indah bersama pasangan dan keluarga anda, semoga kita semue mendapat keberkatan♥ ok nak sambung bace novel laju laju ni sambil senyum sorang2 :)

Upload gambar birthday encik suami tapi upload kat bawah la ye sebab ni update pakai phone je malas nak bukak laptop sekali dengan gambar cake. Post gambar sehari sebelum puasa tak berape kejam, kalau post gambar makanan esok korang memang kejam hehe


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Thursday, July 4, 2013

Rasa Gerakan Baby

Sedih tengok blog sendiri sekarang ni, seminggu hanya mampu update satu entry je kan, kalau terajin sikit keluar la dua entry seminggu, tiap bulan makin kurang entry, macam busy sangat je kan, sebenarnya tahap  kemalasan yang berganda dan kekurangan idea buatkan diri ni rasa malas je nak menaip tau. Nanti bila dah ade baby agaknya kemalasan mengupdate blog lagi la berganda ganda kan, tak dapat nak tunjuk blog kat anak cucu kalau nenek mereka ni malaskan. Tapi nanti baby dah lahir boleh la share perkembangan baby kan. 

25weeks

Alhamdulillah hari ni dah genap 25 minggu, perot pun dah terasa semakin maju ke depan. Dan yang paling best bila dah rasa baby bergerak gerak tau. Excited la bila mule2 rasa ni, first baby ni masih dalam keadaan semue nak jakun kan. Sebenarnya baby memang dah bergerak dari awal minggu ke 7-8 tau, kalau nak baca pasal pergerakan baby tiap minggu boleh baca kat babycenter, tiap minggu baby akan buat pergerakan yang baru tau. Tapi disebabkan baby masih kecik kita tak dapat la rasa pergerakan baby tu. Selalu rasa macam eh tak rasa gerak ni ke sebabnya lemak kat perot ni tebal sangat sampai tak rasa baby ni bergerak. Dan menurut pembacaan aku kan biasanya first baby ni memang kita lambat sikit rasa pergerakan baby tu, kita akan mula rasa dari minggu ke 20-24, tapi bila dah 2nd and seterusnya mungkin seawal minggu ke 16 kita dah boleh rasa dah. Mungkin seawal 20 tu aku dah rasa dah pergerakan baby, tapi masa tu rasa macam eh yeke baby gerak macam ni, sampai la minggu ke 22, rasa gerakan semakin kuat, selak baju sendiri nak tengok perot, sampai ternaik2 la perot tu, masa tu lagila excited rasa comel sangat perot sendiri dan rasa comelnye baby mama gerak gerak. En suami balik malam tu cerita kat dia yang baby dah gerak gerak, tapi bila encik suami pegang2 perot, baby ni saje je tau nak main sorok2 dengan papa dia, tak nak pulak gerak gerak. Kesian papa hari hari tunggu nak rasa baby gerak. Bila dah masuk 24 minggu, nurse cakap masa ni kita akan rasa gerakan baby dengan lebih kerap dan gerakan lebih kuat dari sebelum. Sebelum ni rasa kejap je pastu dah hilang. Sekarang memang kerap jugak rasa baby gerak gerak, ni tengah update blog pun dia excited sekali gerak gerak, tau la tu mama dia cite pasal dia kan. Bila en suami balik selalu nak rasa baby gerak tak dapat jugak, kadang tengah malam pun baby aktif bergerak lagi, tapi bila mama dia start tido dia pun tido sekali kot sebab diam je, ke mama dia yang tido mati yek. Sekarang ada juga mengalami masalah susah nak lelapkan mata, pejam pejam tak boleh tido, tapi bile tido siang bukan main lene je kan. Pastu bangun tido sakit sakit badan, tapi kejap jela. Baby nanti bila dah keluar jangan terikot pulak tak nak tido malam nak tido siang dah la, kesian sebab nanti kene jugak paksa papa jangan tido kan. Tapi papa ni biasanya tido mati, nanti bila dah ade baby tak tau la papa terjaga ke tak bila baby bangun nak minum susu kan. Semalam papa pegang perot dapat la papa rasa gerakan baby, tu pun sekali je. Tapi tau papa pun mesti dah cukup happy kan.
oh babyku
Lagi 2 minggu baru nak scan nak tau baby mama girl ke boy, excited tau ni, dua dua nama mama dah cari, jadi tak kisah pun girl ataupun boy. Dua dua nama tu nak dua perkataan, bermula huruf k dan perkataan ke dua bermula huruf z. K sempena nama aku kan khadijah dan z sempena nama encik suami iaitu zaki. Jadilah baby kz nanti. Boleh je kalau nak letak nama bermula huruf z tapi tak nakla nanti bila kedudukan dalam kelas nak hafazan ke oral ke kedudukan spm hujung hujung pulakkan, anak mama mestilah excited nak abiskan cepat2 nak nama panggil awal2 kan macam mama dia jadi nama bermula huruf k tu kira tak terlalu awal dan bukan kedudukan yang akhir. Nanti nama anak seteus seterusnya pun nak letak kz jugak *satu pun belum keluar dah fikir yang seterusnya kan*. Jeles tau dengan kawan sekolah dulu dia baru 19weeks dah tau jantina baby dia,  mase scan doktor dah nampak tau, tapi doktor je yang dah tau, dia dengan hubby dia tak nak tau nak surprise katanya. Macam tu pulak kan. Aku ni bab yang ni tak nak la surprise harapnya masa scan nanti dapat la tengok anak mama ni girl ke boy, jangan kepit2 pulak tau walaupun tau anak mama ni mesti pemalu macam mama kan *haha gelakan diri sendiri*. Kalau dah tau senang la nak beli barang untuk baby mama ni. Ada jugak barang yang memang dah ada, mama tok dah belikan drawer untuk letak baju baby, ada bakul tuk barang baby, hadiah kawin haritu dapat tilam baby dengan kelambu dia sekali, untuk pakai masa awal2 lahir nanti, aunty dia nak bagi katil baby sebab diaorang dah tak guna. Ni semue rezeki anak mama ni, kalau ada siape2 yang nak bagi barang baby kami sedia menerima seadanya tak kisah la barang dah pernah pakai atau baru kan. Ni mama tok baby ni tengah sebok menjahit barut tuk baby dan juga untuk mama baby masa berpantang nanti. Kat internet tengok la bedung baby kan yang modern comel gila dan tambah baby tu comel, geram je tengok rasa nak beli, tapi papa cam tak nak je.


*ni la bedungnya*
comelkan plus baby ni yang comel gila

drawer untuk baju baby nanti beli kat kk home deco :)

hujan je ni kan, mata mama ni pun dah ngantuk pulak, nak ajak baby tido la♥



TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-