Google+ Followers

~~pEnGikUt sEtiA~~


Wednesday, April 30, 2014

Happy birthday to me and hadiah birthday

7Seronok sangat berjalan ke langkawi bile balik mood menghupdate ke laut eh tertinggal kat pantai kat langkawi agaknye. Nak cerite pasal langkawi kene betol betol rajin nanti ye. Dari hari isnin patut nak update pasal birthday tapi dah penat jalan jadi malas pulak. Semalam pun malas. Jadinye ari ni merajinkan diri la nampaknya. Rajin pun malam baru nak update kan.

28. April, genap umur aku 26 tahun. Alhamdulillah diberi kesempatan menjadi isteri dan mama adalah hadiah terbesar yang tak boleh dibeli di mana mana. Encik suami tak pernah buat surprise pun untuk birthday aku, dia bukan jenis yang reti nak surprise2 ni. Tahun ni encik suami buat surprise, bukan makan malam romantik tutup2 mata tu ye. Encik suami amik cuti masa birthday aku. Tu je la surprisenye. Tapi surprise tu kire buat aku terharu jugak la. Best la. Sebab encik suami cuti hari tu rasalah macam hari tu specialkan. Kalau encik suami kerje mesti rasa hari tu macam tak ade ape ape yang special berlalu macam hari hari biase tu kan, berkain batik duduk rumah jaga anak *tipu sangat*

Dah puas jalan kat langkawi. Sabtu baru balik rumah, kitaorang macam tak reti penat. Isnin nak sambut birthday macam tak ade apela kalo sambut kat mersing je kan, sambut la kat jb. 2 jam perjalanan macam 20 minit je kan. Sebab hari yang special kononnya. Tak ade pun makan tempat surprise2 ni. Pilih la sendiri. Jadi aku pilih la makan kat tgi friday. Bagi orang yabg selalu makan kat situ nampak biasa je kan, tapi pada aku yang baru pernah makan dua kali je kat situ ianya tersangatla special. Special ni pada aku bende yang jarang didapatikan. First time makan tgi friday birthday aku dua tahun lepas dengan encik suami yang belum jadi suami masa tu. Tu lagi kenangan tak boleh lupe. Siap kene berdiri atas kusi tiup lilin bagai fuhhh berpeloh mak tau. Kali ni tak nak la kek kek bawak kat tgi, malu la i dah jadi mak mak ni *kononnya*

Dah siap makan makan. Jalan jalan kat cs cuci mata. Mungkin pada orang lain tu nampak macam biasa je.Tapi pada aku hari yang istimewe disambut dengan orang orang yang istimewe akan jadi lebih lagi istimewe kan. Aku rasa tu tahap encik suami dah cukup sweet dah untuk aku♡

Hadiah pun dengan tak malunya aku mintak sendiri. Wooiii tak mintak tak dapat la kan. Sebulan lebih awal dah survey aku nak hadiah ape. Hasilnye yeahhh time birthday tepat pada masanya bende yang aku nak dapat. Aku nak instax share. Sebelum ini pakai camera instax tu kan, selalu kadang lupe nak amik gambar la, senget la. *tapi aku sayang gile camera tu encik suami gak bagi, dah nak masuk 3 tahun dah*. Guna instax share dapat la aku print gambar zarif yang beribu kat hp boleh simpan dalam album. Excitednye nak guna. Film dah beli 15 kotak dah tapi tak sampai lagi tetap tak boleh guna kan -_-


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Wednesday, April 23, 2014

Secara langsung dari langkawi

Destinasi pilihan cuti cuti malaysia tahun ni adalah langkawi. Eh patut ade antara la. Sebab bulan depan dah plan cuti cuti malaysia lagi. Nak pergi pulau. Sementara duduk mersing ni aku dengan en suami ade misi nak jelajah semue pulau berdekatan mersing. Gigihkan.
Tengah seronok bercuti lagi. Jadi malas nak update panjang panjang. Tepek muke zarif je la memalam ni. Zarif dah seronok dibuai mimpi ♡


1.mama mama biar zarif pilih dulu nak makan apa.
2. Mama zarif nak yang ni boleh?
3. Mama boleh la boleh la ye.
4. Buat muke comel nak pujuk mama ♡



TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Sunday, April 20, 2014

Khalil zarif jumpa baby jepun

Cite minggu lepas tapi biasalah aku slow sikit bab bab mengupdate. Konon nak kene pilih banyak dangat dalam draftkan. Rajin menaip sekarang ni. Draft dulu takot lupe nak cite pasal apekan. Sebab rasenye sekarang aku makin pelupe. Faktor usia barangkali. Ceh padahal end of this month baru nak masuk 26 je pun, macam dah tua sangat bunyinya kan.

Minggu lepas aku balik jb. Kebetulan kakak jepun yang suami dia keje kat utm sama dengan babah dah bersalin anak ke dua. Dia bersalin kat hospital sultanah aminah. Masa lepas aku bersalin dulu dia tanye la pasal hospital tu senang nanti bile dah sakit tak la terpinga pinga. Yang bestnye senang cakap dengan kak motoyo ni sebab dia pandai cakap dan paham cakap kita. Kalo suami dia, dr akira memang payah la nak paham ape dia cakap, bahasa melayu pun tak paham, english pun susah nak paham. Dah jalan jalan pagi tu pergi aeon bukit indah la sebab dah lame tak pergi, pastu pergi obw nak cari baju cuci cuci mata. Balik petang tu rehat2 jap, lepas asar baru la pergi melawat baby. Dia bersalin 5 april. Masa pergi tu baby dah hampir seminggu kot. Aku pun tak kire.

Nama baby: chihiro
Berat:3.02kg
Gender:boy

Kawan zarif la ni. Tapi sebab lain tahun jadi adik la kan. Comel je baby jepun tu. Bile tengok baby baru lahir ni kan, rindu masa zarif baru baru lahir.  Serius tak tipu. Rasa cepatnye zarif dah membesar. pejam celik dah setahun pun kan. Tapi nak ke setahun dari masa pantang sape cakap tak mencabar. Mencabar gile. Tapi bile dah lepas serius rindu. Takpe ade rezeki nanti tunggu adik adik zarif pulakkan. Tapi bukan dalam masa terdekat. Tunggu zarif pandai jaga adik dulu haha takpun pandai mintak adik nanti baru mama papa usahakan kan haha

Post gambar kat facebook adik dengan sepupu aku komen cakap zarif lagi nampak jepun. Mungkin sebab zarif lagi putih kot. Tapi ikot jepun chihiro la lagi jepun. Jepun mata sepet.  Zarif korea ok. Korea mata bulat. *tolong mama zarif perasan* haha

Minggu depan mesti slow update sebab #kzcuticutimalaysia okey. Siap nak hashtag bagai. Nanti cari kat instagram hashtag tu tau haha tapi aku private instagram. Harap maklum haha blog je yang tak private. Sebab tulis untuk suke suke. Instagram dengan facebook rasa dah ramai yang mengarot. Tapi kalau kawan blog nak add boleh je.
Menu masakan untul zarif hari ni bubur + kentang + kurma. Zarif suke je makan ape ape yang aku bagi. Happy sebab sejak makan ni zarif memang hari hari yak. Serasi kot dengan makanan2 tu. Mama zarif memang bagi sayur sayur je. Cume tukar tukar sikit je. Pasni nak cari labu la pulak. Buat entry tak letak gambar macam tak lengkap kan. Nak letak gambar zarif dengan baby chihiro ♡




TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Friday, April 18, 2014

Khalil Zarif cucuk 6 bulan

Rabu lepas dah bawak zarif cucuk 6 bulan. Untuk kawasan taman perumahan aku memang appointment setiap ari rabu. Biasanya encik suami akan amik cuti untuk temankan zarif pergi klinik kesihatan. Boleh pulak encik suami lupe nak amik cuti sebab nak jalan minggu depan.  Dah amik cuti nak jalan minggu depan.  Bercuti dari ari selasa sampai ari sabtu. Yeaa zarif nak jalan jalan, zarif tak pandai excited lagi mama dia yang excited. First time nak bawak zarif naik kapal terbang ni. Zarif tak pergi oversea pun cuti cuti malaysia je.

Hari rabu tu lame pulak menunggu datang kk pukul 9 lebih pukul 11 lebih baru dapat jumpe misi, dua jam jugak la menunggu. Aku dah beranikan diri bawak kerete sendiri pergi kk, kk dekat je, jadinye berani la. Zarif nasib la jenis nak duduk dalam car seat jadinye mudah keje mama dia. Kalau jalan jauh pun duduk dalam carseat, bile dia dah bosan baru dia nangis nak berdukung. Sementara tunggu tu boleh pulak berborak borak, bile tanye duduk mane, la rupenye jiran je. Bykan setakat satu taman. Memang satu lorong pun. Nampak sangat aku tak kenal jiran kan. Dia pun bawak anak dia 10 bulan nak jumpe doktor. Dah adr kawan dah kat mersing ni dah berkenalan dengan jiran. Nama dia fyza, cikgu sekolah mrsm, zarif pun ade kawan, sebaya la, nama kawan zarif kayla. Nanti boleh main kat luar sesama kan.
Dah penat duduk kat depan dan macam panas. Zarif pun dah bosan duduk, bawak la kat bilik susu. Bilik susu sejuk sikit kan. Borak2 kat dalam tu jumpe kembar tarikh lahir zarif. Dua orang pulak tu, lagir 12.10 tapi dua2 tu lahir maghrib. Dua2 gugurl. Sebelum ni tak perasan pulak. Tula bile encik suami tak ikot banyak la aku berbual dengan orang kan. Sepanjang dua jam kat kk zarif baik je, tak meragam. Sampai orang tegur baiknye dia. Padahal kat rumah kuat jugak merengek ni. Menangis paling kuat masa kene cucuk. Bukan setakat menangis menjerit sekali. Alhamdullilah sepanjang 6 bulan lepas cucuk zarif tak pernah demam lagi. Semoga zarif membesar dengan sihat ye nak.

Berat zarif dah naik 7.2 kg. Cepat je membesar kan. Tinggi 65cm. Yang lahir lagi besar dari zarif pun sekarang zarif lagi semangat. Ni lagi la semangat bile dah dapat makan. Zarif suke makan. Bagi bubur je mesti abis. Memang hari2 buat sayur je. Malas pulak nak buat puri buah. Rasa buat bubur sayur lagi senang. Mule mule dulu buat bubur carrot lepastu buat bubur carrot campur cauliflower. Hari ni campur lagi macam macam bubur carrot cauliflower denga  kurma. Harapnye zarif suke la kan. Sejak makan ni pun dia yak yak ok. Zarif ni dulu payah berak sikit tapi tak sampai sakit perot. Selang 2 3 hari baru berak. Misi kate tak ape. Kalau dia punye najis normal dan perot tak keras tak ape. Bile dah makan ni hari hari pulak dia yak yak. Lege mama. Tu suke bagi makan sayur. Makanan untuk zarif dah siap. Ni nak masak tengah hari jap lagi encik suami nak balik makan. Masak simple jela. Masak tomyam, senang dan yang penting encik suami suke tomyam aku ♡
Nak tepek gambar selfie aku dengan zarif sebelum gi kk hari rabu. Mak beranak suke selfie ♡


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Wednesday, April 16, 2014

Balik kampung tak tunjuk perangai

Cerita akhir bulan tiga haritu. Cerita dah hampir basi pun kan tapi tak apelah aku tengah rajin nak share ni. Akhir bulan haritu pertama kali zarif balik kampung. Bukan kampung jb ye. Balik rumah mama tok dengan nenek kat jb bile masa terluang je yang encik suami tak oncall kitaorang balik la jb. Ni balik kampung mama tok kat padang tengku, pahang. Padang tengku orang tak tau pulak kat mane kan, dekat kuala lipis pahang. Kampung siti nurhaliza *tetibe sangat kan*. Dulu kecik kecik minat siti nak tau beraya rumah siti nurhaliza tu. Dua kali la pernah pergi. Dah besar besar tak la segan nak berebut rebut dengan orang kan.
Kirenye selepas 5 bulan ni pertama kali la zarif balik kampung in real. Masa tak real, masa zarif ade dalam perot lagi, raya tahun lepas la kitaorang balik kampung *tak real ke masa tu?*. Zarif tak dapat nak tengok depan mata macam mana kampung mama. Tempat mama main masa kecik kecik. Balik sehari je sebab sepupu kahwin. Tapi sepanjang kat kampung ni walaupun kan cuaca panas zatif tak ade pun mengamok menangis nangis, dua hari terkawal je tau. Zarif pandai kawal diri depan orang ramai tau. Suka ye balik kampung tunggu raya nanti in shaa Allah kita balik kampung lagi ya. Tapi bila dah nak balik nak amik gambar dengan pengantin zarif dah kepanasan kan. Dia dah marah2 nangis2 bila orang pegang. Nila my cutey watermelon and strawberi♡ musim panas ni zarif seksi la sikit kan.
Selamat pengantin baru abang am dan kak yam. Semoge bahagia sampai syurga. Dapat zuriat yang soleh dan solehah ♡

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Monday, April 14, 2014

Happy 6th months old and happy eating khalil zarif

Sabtu lepas 12.4, zarif dah genap 6 bulan. Happy 6th monts old sayang comel mama.  Yeaahhh saat saat dinantikan telah tiba. Mama excited nak bagi zarif makan, bukan mama je yang excited papa pun excited jugak. untuk pertama kali zarif makan ni. Zarif makan masakan air tangan mama tok la. Sebab kebetulan kitaorang memang ade kat jb. Mama tok la tolobg masakkan bubur dan carrot blend untuk zarif.dapat la mama relaxkan. Mama zarif suapkan zarif makan jela. Zarif baru 6 bulan jadinya makan Bubur kosongje tanpa letak gula atau garam. Nak biasakan zarif makan sayur, jadinye untuk permulaan masak bubur dengan sayyr dulu. nanti bile rajin buat puri buah pulakkan.

Search2 resipi tadi macam best jugak buat bubur carrot campur dengan kurma. Ni dah mintak mama bawakkan kurma sebab mama nak datang sini ari rabu ni, mama zarif malas nak beli sendiri. reaksi zarif pertama kali dapat makan? Dia memang diam je, makan dengan khusyuk, sampai habis, diam dan berhemah, tak menjerit2 bila nak nganga je mulut. Sebab masa anak buah aku dulu 1st time makan siap gigit2 sudu ingat sudu tu pun makanan, lepastu makan dengan mulut bising. Zarif pandai makan, tak gigit2 sudu. Memang licin la satu bekas tu setiap kali makan tu. bafi zarif makan dua kali sehari. Ada kawan tu cakap anak dia 2 3 suap lepastu dah tak nak makan tutup mulut je. Alhamdulillah zarif tak macam tu, dia berselera makan.

Sebelum ni kan mama tok zarif yang buatkan bubur. Mama zarif relax2 tak tengok pun macam mana nak buat bubur. bile dah balik mersing kene buat sendiri hah baru padan muke terkial kial kan. 1st time buat pagi tadi mungkin sebab air kurang lepastu bila blend macam tak hancur sangat jadinya tak berani nak bagi zarif makan banyak. Bagi 3 4 suap pastu buang je. Petang tadi masak lagi sekali baru la hancur sebab letak air lebih. Tapi lepas ni nak kene letak carrot banyak banyak la. Carrot macam kurang tadi warna pudar, bagi lebih rasa manis carrot tu kan. Biar makan sayur banyak kan. Senang zarif nak yak yak nanti. Esok dah plan nak beli sayur dekat pasar lambak. Nak tukar bagi sayur brokoli atau cauli flower pulak dengan letak kentang. Untuk surirumah macam aku seronok kot masak hari hari, lagipun tak susah pun nak masak bubur. Terus masak untuk dua kali dia makan sehari tu. Kalau yang keje nak jimat masa buat la banyak banyak terus kan simpan dalam peti ais. semoga mama zarif terus rajin masakkan makanan best best untuk zarif. Makin sihat la zarif lepas ni kan makan banyak. Rabu ni nak timbang dan cucuk 6 bulan ♡ tak sabar nak tau zarif dah bape kg.
Tapi nanti bile nak pergi cuti cuti malaysia minggu depan nak beli makanan segere je la untuk zarif, senang sikit nak jalan. Harapnya zarif sukela ♡

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Friday, April 11, 2014

Kepandaian baru Khalil Zarif 5 bulan

Sebelum ni dah update entry kepandaian baru khalil zarif. Tapi disebabkan dulu kemalasan nak tulis blog. Dah tak berapa ingat bile dia start pandai buat macam tu. Jadinya agak agak je dia reti masa 2 bulan lebih, 4 bulan lebih. Untuk elakkan aku yang pelupa ni lupa tiap ujung bulan atau zarif dah masuk bulan baru nak update entry kepandaian zarif. Untungla zarif esok dah besar boleh bagi isteri baca semue cerita tentang zarif kan. Bukak je tag khalil zarif kan. Nanti anak anak seterusnya harap mamanya rajin la nak update kongsi cerita pasal anak anak beserta gambar. Kenangan tu.
Esok zarif dah genap 6 bulan. Jadi penghujung 5 bulan ni nak cerita kepandaian baru bagi khalil zarif. untuk bulan ke 5 ni banyak jugak perkembangan baru zarif, banyak dah bende yang zatif dah pandai.

Pandai bergolek golek bile nak pakai baju.
Bila dah siap mandi ni la, anak mama jadi macam kambing golek. Sebok nak bergolek. Tapi tak la bergolek sangat pun, cume bile nak pakai baju mesti dia akan meniarap. Ya Allah memang susah la nak pakaikan pampers dia aiii. Tapi mama zarif yang bijak dah dapat satu cara. Zarif penakot tau dia takot bile aku buat bunyi monster bunyi argghhhhhhh. Nanti mesti dia akan cebik cebik. Video tu ade share kat instagram. Jadinya bile dia cebik2 dia diamla kan. Dapatla aku siapkan dia. Kadang kalau dia takot siap menangis nangis la. Kadang cebik cebik, pastu lupe balik nak meniarap balik, mama zarif pun jadi monster balik, cebik balik dan seterus2nye. Tapi comel je tengok dia cebik2, nanti bile kita buat macam tak ada ape teros main suka suka dengan dia hilang cebik teros suke. Comelnya la anak. Nasib la dapat mama kuat menyakat tapi dah kene warning dengan papa jangan buat macam tu lagi haha time pakai baju wajib buat kalau tak tak telanjang bulat la anak aku kan. Tapi sekejap je la zarif takot sekarang mama aaaaaaaaa macam monster dia tak takot pun. Tapi ade masa zarif sensitif jugak tengah pakai baju dia nak berpusing cakap haip haip dia nangis siap berair mata. Sensitif betol zarif ni kan.

Pandai main cak cak
Awal awal dulu tak sabar bile la zarif boleh main cak cak. Pagi pagi buta papa dia balik keje zarif terjaga boleh pulak dia suke suke tengok papa dia ada. Pukul 4 pagi kot masa tu. Lepastu gelak gelak main. Main cak cak dia suke, tapi dia akan lagi suke kalau cak tu kuat sikit bagi dia terkejut. Zarif ni ade 2 versi ketawa, satu ketawa tanpa suara satu lagi kekeh2 ketawa. Kekeh kekeh tu selalu didapati di malam hari je, kadang tengah malam baru nak kekeh2 suke. Time ni main cak cak memang dia suke gile la. Time siang main dia ketawe biasa biase je, tanpa suara. Encik suami pesan dah main cak cak dengan zarif tak payah jadi monster. hoho tapi zarif dah tak takot monter pun kan.

Zarif pandai mengesot mengundur ke belakang
Zarif tak pandai merangkak lagi. Dia baru pandai mengundur je. Encik suami cakap biasanya budak pandai mengundur dulu mungkin lagi senang nak tolak ke belakang. Tak pe zarif perlahan lahan ye sayang. Lepas ni boleh la merangkak pulak ♡

Esok zarif dah boleh makan. Tak sabar nak bagi makan tengok first reaksi zarif bila suapkan makanan kan. Video comel zarif yang takot monster ade aku upload kat instagram. Malas nak update kat blog. Gambar hiasan nak letak jugak la. Sebab bosan entry tanpa gambar kan.

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Wednesday, April 9, 2014

Musim bunga

Tak payah pergi jepun la kan kalau malaysia pun ada musim bunga kan. Pakat ramai ramai post kat instagram dengan caption seronoknya musim bunga di jepun. Siapa taukan tipu ke betul. Tapi gunakan khidmat photographer yang profesional lagi la orang terkagum sekejap sebab percaya kat jepun kan. Caption berangan sangat kan. Tak payah pergi jauh naik kapal terbang nak amik gambar musim bunga kat jepun kan. Dekat dengan kawasan rumah aku pun ade pokok yang berbunga tu. Serius sebelum duduk mersing aku tak pernah tengok pun pokok ni. Memang jakun kan. Ade tak yang jakun macam aku jugak? Pindah sini baru aku dapat tengok depan mata pokok ni. Cantik rupanya, ada warna putih dengan purple pink. Rasa macam baru 3 hari aku perasan berbunga lebat tapi semalam tengok bunga bunga banyak yang berguguran. Musim bunga dah nak habis dah. Jadinya tak nak la ketinggalan nak jugak amik gambar syok sendiri dengan pokok tu. Tanya encik suami berapa kali dalam setahun berbunga macam ni. Encik suami cakap setahun sekali. Ye ke? Kene tunggu tahun depan la zarif dah boleh berjalan baring baring atas bunga kita photoshoot lagi ye.



aktiviti sihat di petang hari kat mersing ni kan berjalan di tepi pantai je la. Amik angin laut sampai zarif tertido tido la sambil berjalan tu. Bosan jugak tak ade shopping mall ni. Nasib la dekat dengan jb. Hujung minggu ni nak balik jb ♡

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Tuesday, April 8, 2014

Khalil zarif suka swimming

Dah dua kali bawak zarif swimming bila balik jb. Sekali tak bawak pelampung jadinya kene pegang je la kan bagi dia main air. Petang tu air pun tak sejuk sangat jadi dia seronok la swimming. Sekali lagi bawak pagi. Mule mule masuk tu bunyi eak eak jugak la. Lepastu bila dah masuk semue dengan pelampung dia dia okey. Suke la dia dapat berkayuh. Nak swimming tempat yang dalam tau. Tempat kanak kanak susah nak kayuh sebab kaki cecah lantai. Tapi tempat dalam sentiasa diawasi la. Lepas ni nak selalu bawak zarif swimming la ala ala anak syeikh muzaffar gitu kan. Disebabkan excited nak amik gambar zarif berenang segala, mama zarif tak de la nak berenang kan.
 
Sebelum tu pernah berangan jugak nak bawak zarif pergi baby spa. ketahuilah mama zarif memang senang terpengaruh, lagi bile tengok kat instagram irine dia bawak medina pergi berenang kat spa, tambah lagi jakun dan teruja nak bagi zarif try. kebetulan jalan kat sutera mall, kat situ baru bukak baby spa, alang alang saje je la lalu kan nak tengok, tengok dulu la konon, baru bukak jadi ade lah offer massage dan swimming rm70++. tu offer tu kalau tak offer berapa entah kan, Terasa sangat membazir kan. Pergi swimming kat kolam besar zarif free je tak payah nak bayar bayar pun, massage mama zarif je la buat haha tak buat pun. orang dewasa pun bayar rm5 sorang je kat kolam yang kitaorang pergi tu. Dapat swimming lama2 kan. puas hati. Tapi baby tak boleh swimming lama pun setengah jam cukup la. Selamba zarif dalam kolam tak pakai pampers pun. Kencing sudah semestinya kot dalam kolam tu, yang penting jangan yak yak je dah la.
  
 
ni masa zarif pertama kali pergi swimming. dengan pakai spender je, selamba je kan zarif. dia excited. sebab air tak berape sejuk. 
 
ni kali kedua pergi swimming. zarif dah ade baju renang dengan pakai pelampung
 
Baju swimming tu mama tok hadiahkan. Beli kat hong kong haritu. Pelampung beli kat mersing. Rasa nak buat business jual pelampung la. Ade sape2 berminat? Meh beli hoho macam jual betol betol je kan.
 
Psss ujung bulan nak pergi bercuti. yeaahhh Zarif boleh la berenang lagi ♡

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Saturday, April 5, 2014

Kepandaian Baru khalil zarif

Seronok kan tengok anak membesar di depan mata. Bersyukur diberi kesempatan menjadi seorang mama dan membesarkan anak sendiri. Jadi seorang mama buat pertama kali bukannya mudah untuk aku yang tak berape nak reti handle baby ni tau. Tapi lama lama semakin hari dah menjadi satu keseronokan tengok anak membesar dengan sihat.

Khalil zarif pandai senyum
Masa aku dalam pantang zarif pun baru beberapa hari tak pandai lagi nak main nak di agah agah. Senyum pun senyum dalam tidur je mimpi tuan puteri agaknya. Kadang sampai ketawa berbunyi dalam tidur betapa comelnye geram je dengar tau. Bile dah pandai senyum, di agah agah, masa tu dah nak masuk 3 bulan. Dah bertambah seronok sebab ade kawan nak berbual kan. Dia bercakap bahasa dia sorang2, seronok je dengar. Masa ni la seronok buat video dekat instagram kan. Ni semue kenangan yang patut
disimpankan ♡

ni gambar awal awal zarif pandai senyum. pandai senyum bile di agah agah

dah 5 bulan zarif tak tumbuh rambut lagi

Khalil zarif pandai meniarap
Zarif pandai meniarap masa 3 bulan lebih dah nak masuk 4 bulan pun masa tu. Lagi 4 ari macam tu. Kali pertama dia nak meniarap bukan main teruja mama papa dia, lepastu dia pun macam usaha keras macam susah gila la nak meniarap tu, pastu tangan tertindih tak reti nak betolkan. Tapi ari ke dua, banyak kali dah dia meniarap dengan senang gila je dia buat. Tangan pun dah reti betolkan sendiri. Pastu ape lagi asik nak meniarap je la kan, pastu bosan penat menangis. Tapi bila dah pandai meniarap mencabar la kan, lagi bila zarif susu badan, tengah malam terutamanya cari nenen kan sampai termeniarap. Akhirnye tertido sambil meniarap. Siang pun macam tu jugak. Sekarang dia memang suke tido termeniarap sendiri, sambil mamai2 tak boleh bukak mata, mama dia tepuk bontot tertido balik. Memang nak ketawa tengok gelagat zarif ni. Masa pandai meniarap ni la mungkin sebab aku pun tak berapa perasan dia pandai tido mengiring. Masa mula panfai mengiring dia suke mengiring sebelah kiri je. Sekarang sebelah kanan boleh sikit2 la tapi dia lagi suke sebelah kiri la. Menelentang semule baru baru ni reti. pandai main golek golek. tapi belum selalu tunjuk bakat lagi.
ni first time meniarap sendiri. tengah berusaha gigih

hari kedua dah pandai meniarap. angkat kepala pun dah tinggi sikit

Khalil zarif pandai makan tangan dan jelir2 lidah
Masa sebulan lebih tu zarif dah tak pakai sarung tangan. Tapi papa dia la tolong potongkan kuku, aku memang tak reti bab bab ni. Memang takot. Dan aku rasa papa dia memang terer lagi jaga baby dari aku. Bagus juga tau bile ade orang lagi terer dari kita kan. Tak la kekok sangat nanti. Bila dah bukak sarung tangan. Mula la zarif isap isap jari siap bunyi pecak pecak macam lapar gila. Tapi bagi susu bukan nak pun. Mama dia siap la beli puting nak sumbat konon siap beli anti jongang la yang tak rosakkan lelangit la, zarif tak suke dia tolak tolak puting tu. Simpan je la puting tu. Masa 4 bulan lebih dia dapat kepandaian menjelir lidah.  Masa tu fikir nak tumbuh gigi kot,  gatal gusi kot, tapi sampai sekarang tak tumbuh pun lagi. Pastu dah tak jelir lidah pun. Mungkin masa tu dia baru tau eh panjang jugak lidah dia, tu dia nak try keluar keluarkan kot :p tapi tibe tibe dalam dia 5 bulam ni dapat satu kepandaian comel, kembung2 kan pipi mulut buat bunyi2 macam menyembor. Video tu ade letak kat instagram. Sekarang lagi kerap dia buat macam tu ♡
suke jelir lidah

suke makan tangan

Khalil zarif pandai pegang botol
Zarif tak nak pegang botol sendiri. Kiranya dalam 5 bulan la baru dia nak pegang botol sendiri, tu pun sekejap sekejap je. Zarif kalau dengan mama dia memang dia tak nak pegang botol sendiri. Pegang kejap lepastu dia lepas balik tapo aritu balik kampung macam nak tunjuk konon terer pegang sendiri boleh pulak nak pegang. Tapi bila kat rumah nak jugak mama pegang kan. Hai la anak -_-

boleh je nak pegang sendiri

bile manja jadi macam ni la. mama dia kene pegangkan

Khalil zarif pandai usik barang
Ni kepandaian baru zarif dapat ahad minggu lepas. Sebelum ni mama papa makan dengan senang hatikan. Hari ahad tu letak zarif atas meje abis tangan dia tolak tolak semue barang atas meje. Semue dia nak usik. Letak atas walker sebelum ni dia duduk diam. Ni semue permainan atas walker dia nak usik. Barang atas meje dah pandai usik2. Rajin la anak mama mengemas lepas ni -_-



*12.4 zarif genap 6 bulan. Lagi berapa hari je. Mama dah tak sabar nak bagi zarif makan ni. Dah beli sudu comel yang aku nak sangat tu. Beli kat marrissa shop rm49, tu paling murah la aku jumpe. 
Sekarang pun zarif macam terliur tengok mama dia makan. Mulut dia pun mengunyah ngunyah bile tengok kitaorang makan tau ♡ perkembangan tiap anak berbeze beze, ada yang cepat dan lambat sikit. Jangan marah atau pakse anak pulak sebab jiran sebelah punye anak dah pandai merangkak. Dua pupu zarif yang beze 8 hari je dengan zarif bukan main laju lagi merangkak. Zarif bontot berat kot, ni baru nak je nak pndai angkat angkat bontot. Lepas ni penat la mama nak mengejar zarif merangkak kan♡

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-