Google+ Followers

~~pEnGikUt sEtiA~~


Monday, October 21, 2013

Alhamdulillah Dah Jadi Mama

Ok lame tak update blog lagi bila aku dah bersalin ni. Alhamdulillah aku selamat melahirkan putera sulung kami pada 12.10.13. Banyak nak share sebenarnya pengalaman bersalin, first time nak jaga baby, kepayahan permulaan nak breastfeeding. Tapi dah ade baby ni, baru type sikit je tetibe baby pun dah bangun. Jadinye hari ni share gambar baby jela. Aku lahirkan baby secara caeser, kenapa nanti aku cerita next entry la. Lahir sebelum due, kira doa termakbul jugak la, Allah sebaik peracangkan dan tiap berlaku mesti ade hikmah. Ikotkan memang nak bersalin normal, tetibe kene secara caesar kan, tak pe terima dengan hati yang redha. Nanti mungkin anak seterus terusnya dapat bersalin normal pulak kan.

Hari ke tujuh papa dia dah cukurkan rambut, tapi tak ade beza pun sebab lahir lahir memang rambut sikit sangat. Hari ke tujuh bagi nama dan daftar nama. Nama penuh khalil zarif bin mohd zaki. Nanti anak anak seterusnya pun nak dua perkataan bermula huruf k dengan z. Yang lelaki panggil perkataan ke dua la sama dengan papa dia kan. Untuk anak perempuan nanti baru panggil dengan perkataan pertama bermula huruf k. Zarif masa lahir kecik je berat 2.25kg, tapi panjang ikot papa dia. Padahal masa scan 36weeks dia cakap berat 2.7kg, zarif lahir masa 39weeks ingat lagi berat la kan. Tapi comel kecik je, mule mule nak pegang pun takot. Sekarang dah berani la. Zarif ni kuat menyusu, ni dah 10 hari dah naik 2.6kg. Cepat la zarif membesar dan bambam tak la takot nak pegang, tapi encik suami cakap kalau besar nanti aku pulak yang tak larat nak pegang kan. Lagi mama dia terlebih teruja bila ramai cakap zarif sebiji muka mama, boy ikotla mama kan, nanti girl ikot papa dia pulak ya. Dah tunjuk gambar zarif je la♥


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

21 comments:

  1. Tahniah dijah....comel je baby....t share tauengalaman...

    ReplyDelete
  2. tahniah dijaaaa..alhamdulillah,dah jd mama dah :)

    ReplyDelete
  3. dijaaaaa!!...tahniah dear..bestnye dah jadi mama..omey2 baby..take care ok =)

    ReplyDelete
  4. congrats mama! lama menyepi ghupanya dah bersalin cik adik ni... selamat berpantang dear..comellll baby Dija mcm mama dia tauu

    ReplyDelete
  5. Tahniah dija :)
    Macam muka dija ada. Macm muka husband pun ada hehe.

    ReplyDelete
  6. tahniah dijah. keciknye bby especially dlm gmbr asben dijah pegang muka bby. tp xpe bby boy kuat nyusu pasni cpt besar. slmt berpantang ye :)

    ReplyDelete
  7. Tahniah mama dija... Omeynya zarif... Mmg ikot muka mama dia la,, omey angat... X sabar nk tgu my turn... Bahagianya ada anak.. Hehehehe...

    ReplyDelete
  8. tahniah sis ,comel je baby,rupa sis dijah sangat

    ReplyDelete
  9. Alalala.. Teciknyaaa.. Tahniah dijah.. Cpt bby naik.. Ayra yg 2.9kg pun sy dh tkt nk pgng.. Zarif lgi kcik, salute la.. Hehe

    ReplyDelete
  10. assalammualaikum sayang,,,aunty dah tgk pic bby dalam fb mama sayang taw :) comey!!Tahniah dija...& muka mmg sama mcm mama dia pon :)

    ReplyDelete
  11. alahaii kecik je baby yer 2.2kg tapi czer yer djah..xpela ada sebab kan xleh normal.. t share pgalaman yer nak tahu gak..heee
    tahniah n selamat berpantang

    ReplyDelete
  12. Tahniah dijah...alhamdulillah selamat smua nye...sama2 kite doa anak2 kite ni mjad7 anak yg soleh..amin...yarabbal alamin...

    ReplyDelete
  13. Tahniah dijah..alhamdulillah dah selamat bersalin. mmg baby nampak sebiji muka dijah. hehe

    ReplyDelete
  14. Mama dija...congratz dear.Comelnye zarif.Betulla dija...muke dija.Kecit comei je die ye.Sha lahir dl pon bawah 3kg.Membesar jadi anak soleh ye zarif.Tahniah sekali lagi dija n hubby.

    ReplyDelete
  15. salam... dah jd mama ke.. padan la senyap je.. alhamdulillah & TAHNIAH dija!! sronoknya dh jd mama :')

    ReplyDelete
  16. dija tahniahhhhh...how are u feeling dear?

    omeynye zariff...

    muka dija ada sket..muka papa ada sket.hahaha

    so hepi for u..

    sila berpantang dan tell us the stories ok!:)

    ReplyDelete
  17. Tahniah..Happynya tgk baby dija..comel...rasa macam nak gigit-gigit

    ReplyDelete

terima kasih bagi sepatah dua kate