Google+ Followers

~~pEnGikUt sEtiA~~


Monday, December 2, 2013

Pengalaman bersalinkan Khalil Zarif

*entry panjang berjela, harap maklum*

Rindu nak menaip panjang panjang wo. Masa menaip entry ni sempat la zarif bangun tido balik minun susu berak macam macam la. Tu yang jadi berjam jam, bukan setakat berjam dah berhari ni. Ditambah pulak aku berenti sebab nak tengok cite korea. Sejak balik rumah mersing ni kan tetibe addicted tengok cite korea pulak, dah lame wo tinggalkan zaman tengok cite korea ni, tu zaman diploma je tengok, terasa muda jap, ooi sedar sikit sekarang dah naik taraf mak mak kan.  Sementara zarif tido nak hupdate pengalaman bersalin la, takot lame lame perap nanti boleh pulak lupa, boleh ke lupa yek? Ni saja nak bagi anak cucu baca kisah nenek dia bersalin anak pertama kan, nampak kejakunan neneknya first time beranak kan.

Dah dah banyak melalut je dah ni. Okey Sepatutnya kalau ikot tarikh bersalin aku adalah 17.10.2013, masa checkup hari rabu jumpa doktor dah risau la kan sebab doktor dah tetapkan tarikh aku kene masuk wad. Pesakit kencing manis ni tak boleh overdue kan. Jadinya kalau aku tak sakit sakit lagi hari rabu tu 16.10 kene masuk wad dan 17.10 kene induce. Mula la hati berdebar semacam kan, takot nak induce, aku pun mulelah mengoogle pengalaman2 orang yang induce, macam psiko diri sendiri kan. Induce orang cakap sakit la sebab nak paksa buka jalan kan. Orang cakap la aku pun tak taukan, lagi satu tiap orang ni lain lain tau, maksud aku bukan jangan percayakan orang tapi ketahanan badan ni lain2 macam kesukaan jugak kan lain2. Macam aku sebelum ni disogok oleh orang yang betapa scarynya la air gula tu, tekak orang tak boleh terima la, sampai termuntah la tapi aku boleh je minum sampai habis tak rasa nak muntah pun tapi tu bukan bermakna sedap, tak sampai tahap nak termuntah kira okey la kan. Ada jugak aku baca yang orang cakap sakit gila injection kancing gigi tu, sampai seminggu kebas, lenguh segala tapi masa aku lepas injection tu lenguh sekejap pastu okey je dan aku tak rasa sakit pun, aku tanya angah aku pun dia cakap tak sakit. Jadi aku rasala ni ade kene mengena dengan mind set jugak ni, kalau kita dah set dalam mind yang air gula tu tak sedap gila. Tekak pun terus tak boleh nak terima dengar cakap otakkan, terus kuarkan balik, eh betul ke teori aku tu ye? Tapi kan ape pun semuenye bergantung pada orang kan. Korang rasa dulu baru korang tau sakit atau tidak.

Berbalik pada cerita tadi. Masa jumpa doktor hari rabu tu kan aku memang tak ade rasa sakit pun, doktor check perot pun, dia cakap baby ni baru turun 2/5 je, dia suruh aku jalan banyak supaya cepat sikit bersalin. Balik je rumah haruslah risaukan, baca la segala blog orang pasal pengalaman inducekan. Dan aku pun doa supaya bersalin awal. Tapikan nak beesalin awal tu, mengada pulak aku ni nak pilih2 ari. Sabtu ahad tak nak sebab encik suami oncall hujung minggu tu, sedih woo bersalin anak first encik suami tak teman kat labour room kan. Dan bukan setakat nak pilih hari, berangan jugak nak tu bersalin tarikh 13.10.13 cantik la konon kan, tapi hari ahad, bila tau encik suami oncall ahad tu cancel tarikh tu haha suka suka je kan. Keesokan harinya, hari khamis malam tu masa buang air kecik ada darah sikit. Tapi aku tak sakit aku mesej encik suami dia cakap tak sakit tak ade ape la tu. Jadi aku abaikan je la, tido je la dengan lena kan.Ari khamis dan jumaat tu aku pun turun naik tangga je la, nak bagi cepat sikit bersalin kan, tapi bape kali jela yang mampu kan, mengah aku okey. Jumaat siang tu sempat lagi aku siap kemas baju yang nak bawak pindah mersing. Malam tu baca dulu surah maryam lepas maghrib, surah maryam untuk memudahkan bersalin. Siap je bacakan tetiba rasa macam ade darah yang keluar, check spender memang ade darah. Kalau tanye encik suami, dia cakap aku tak sakit tak payah pergi hospital lagi. Mama babah suruh aku call sister kat klinik desa tu, tanya patut pergi hospital ke tak, dia cakap dah turun tanda tu kene pergi. Sebab nak check baby sekali nanti. Aku pun siap2 pergi hospital sultanah aminah,babah mama yang hantar. On the way nak pergi hospital boleh pulak adik call cakap adik dah beli moist chocolate cake yang aku nak. Sebab esok dia nak balik johor. Aku cakap la aku on the way nak pergi hospital tapi dengan penuh keyakinan cakap rasanya tak kene tahan malam ni boleh balik, esok boleh makan kek.

Sampai je hospital, babah drop aku dengan mama kat bangunan wad first class, mak guard suruh pergi tingkat 1 bilik saringan, mama boleh teman naik atas sebab suami tak ade temankan. Bila tengok buku pink aku tukan, dekat kaunter sempat lagi nurse tu tanya suami aku yang mana nak tengok gambar la. Sempat lagi tukan. Sebab encik suami kan kerje kat hospital sultanah aminah sebelum pindah ke hospital mersing. Kire bile orang kenal kita ni kanlayanan dia pun first class la la kan. GL encik suami memang dah sedia bawak, tu antara barang yang wajib prepare dan bawak masa kat hospital ye. Masuk bilik dulu nak check dah bukak bape cm kan. Sebelum tu nurse suruh tukar kain batik, bile nak tukar kain batik aku tengok darah makin banyak tapi aku masih tak rasa sakit. Masa check perot guna alat dia tu aku pun tak tau ape, dia bace kat situ dah ade contraction, tapi aku masih tak rase sakit. Doktor yang check aku tu perempuan, bila dia seluk, dia tak jumpa jalan. Last2 nurse yang tolong checkkan dah bukak 4cm. Lepastu doktor tu try lagi seluk nak tengok jugak bukak bape cm masa dia jolok2 tu haruslah sakit. Yang nurse tu check kan jalan tu tak sakit pun. Kesimpulannya kalau orang yang betol2 reti buat tak sakit pun. Tapi aku tahan je la, senyum2, tapi tak putus baca doa nabi yunus tu. Bile dah bukak 4cm terus boleh masuk labour room. Diaorang pun dah bagi bilik first class jadinya barang2 aku babah hantar kat sana. Sebelum nak masuk labour room tu kene pecahkan air ketuban. Doctor yang sama tu check dia tak jumpa air ketuban aku untuk nak pecahkan. Dah jolok2 lagikan. Haruslah terangkat bontot, tu  belum nak bersalin lagi tu kan. Tapikan bila takot dan sakit automatic kita akan keraskan badan dan terangkat bontot. Dia tanya aku boleh tak dia mintak tolong doctor lelaki tolong pecahkan air ketuban. Masa tu pada aku kire darurat la sebab kat situ tak ade doctor lain dah. Terpaksala suruh doctor tu tolong. Tapi doctor tu cuba cari nak pecahkan air ketuban aku tak jumpa jugak. Nurse cakap ke awak tak perasan air ketuban awak dah pecah. Tapi kalau dah pecah mestilah aku rasa basah basah dah kat rumah kan. Diorang terus hantar aku jat labour room tanpa pecahkan air ketuban. Masa tu dah pukul 12 lebih. Aku call encik suami dia pun terus gerak dari mersing.

Dah kat labour room aku tetap tak rasa sakit, dah tak rasa sakit dan tak mengantok pun, boleh la aku ni berbual2 dengan doktor yanh nak masukkan jarum. Encik suami sampai pukul 2 pagi pun aku boleh borak2 dengan encik suami ketawa2 macam tak ade ape, sampai nurse tanye, isteri doctor memang macam ni ke. Sebab aku duduk bergembira ketawa ketawa, tak sakit boleh la macam tu kan. Kalau sakit tak tau la mampu tersenyum tak. Aku cuma rasa sakit sikit sikit je tau. Dalam pukul 5 kan doctor check sekali lagi dah bukak berapa cm, baru 5cm. Dan tiba tiba jantung baby tak stable tau. Bile dia cakap okey kene caesar,  masa tu kecewe jugak la sebab kalau boleh nak bersalin normal kan. Tapi redha je la kan. Doctor pun beritau encik suami yang aku kene caeser. Pada aku Yang paling tak best nak kene operate ni, kita dah duduk atas katil dengan ade tiub2 tu kan, nak kene tukar baju, lepastu nak tukar katil lain pulak,rasa malasnya walaupun tak la aku bergerak beriya pun. Lepastu aku tak suka jugak sebab nak kene tolak2 kita yang berada kat atas katil ke operation theatre, sangat tak best.

Kat dalam operation theatre sejuk gila okey. Encik suami boleh masuk dalam tu, tapi aku tak tau pun encik suami berdiri kat mana, tak ade pun babak2 romatik pegang2 tamgan bagi semangat tu haha Gigil gigil la aku dalam bilik tu. Aku dibius separuh badan. Bila Half bius kira kita sedar la kan, tapi masa tu serius ngantok gila, mata macam kuyu2 tapi tahan je, dan boleh dengar doctor borak borak. Aku memang tak rase sakit pun, rasa sekejap je okey. Dalam bape minit je baby comel dah keluar, sebelum tu dia bersihkan baby dulu papa dia dah azan lepastu baru dia tunjuk jantina baby, aku blur2 masa tu nampak la bebird dia hoho dia tanya nak tak letak atas dada, aku jawab nak. Sambil letak atas dada tu doctor jahit2 perot tu pun tak rasa apepun. Tangan ni tak boleh gerak2 geram rasa nak cium je baby tu. Dan doctor sempat tanya lepas je baby keluar, tau tak baby awak ni kecik. Aku bersalin 39minggu 2hari tapi berat baby tu hanyalah 2.25 kg. Kecik gila kan. Dan dia cakap untuk hari ni ni baby paling kecik dan perot paling kecik dia operation,  memang la sebab aku bersalin dah nak subuh awal lagi. Lepas tu tak taula kalau ade yang lagi kecik kan. Aku tak sangka kecik sebab masa scan minggu ke 37 tu, doktor cakap dah 2.7 kg. Masa tu rasa owh paling2 pun target akan keluar bawah 3kg la. Tapi encik suami selalu scan, scan la sangat dia pegang2 cakap ukuran berapa dia cakap kecik je ni. So encik suami lagi terer dari mesin scan doktor haha. Masa kat labour room doktor pegang perot dia cakap dalam 2.6kg. Memang orang cakap la ruginya baby kecik tapi caeser kalau teran mesti senang je keluar. Kita manusia mampu merancang jekan, kalau ikotkan memang nak bersalin normal tapi dah ketentuannya macam tukan. Takpe next2 baby in shaa Allah ade rezeki nak bersalin normal kan, zarif nak adik lagi empat ni haha Tapi caesar yang bestnya kan Masa operation tak sakit langsung la dan alhamdulillah tempat operation tu pun dah tertutup cantik. Nanti next entry cerite pasal berpantang pulak, pengalaman breastfeeding buat pertama kalinya pun best nak share *slow gile nak hupdate kan*. Tapi ada jugak yang tak bestnya, kesan dari ubat bius tu lepas je operation aku muntah2. Tapi petang tu dah ok la dah boleh makan. Dan seminggu rasa blur. Kadang ape orang cakap masok telinga kanan keluar telinga kiri je. Dan sekarang selalu rasa lenguh2 kat pinggang. Tak boleh nak angkat barang berat la.

Okla dah bebel panjang nanti la sambung entry lain pulak. Dah ade anak haruslah post gambar anak je kan, gambar mak mak dah tak laku.


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Saturday, November 30, 2013

Happy anniversary♥

Lame gila dah tak hupdate blog, bukan setakat bersawang lioas pun dah beranak pinsk kat sini. Iolls sejak dah jadi mak mak ni tersamgatlah busy kononnya. Ni pun update sambil menyusukan anak, terasa mak mak sangat okey. Ikotkan macam2 nak update, rasa cam ade jugak orang baca blog aku ni bile kawan tanye bile nak update blogkan, padahal mar sorang je tanya pun,  propa je lebih kan aku ni.

Hari ni cuma nak wish happy anniversary untuk encik suami tercinta♥ 30.11.12-30.11.13 dah genap setahun usia perkahwinan kami.  Cepat je masa berlalu kan.  Rasa macam baru semalam kita sah jadi suami isteri kan. Hakikat nya dalam masa setahun ni kami dikurniakan anugerah terindah, zuriat halal kami khalil zarif bin mohd zaki.  Zarif pun dah sebulan lebih kiranya zarif la hadiah paling best untuk anniversary pertama ni. Kalau dah ade hadiah paling best kene jugak dapat hadiah yang best kan encik suami *ni khas untuk encik suami baca, nak mintak hadiah punya pasal kan ♥ doakan hubungan cinta kami kekal sampai syurga dan zarif dapat adik ramai lagi ye. Sayang abang banyak2♥

Hari special tapi encik suami kerje,  oncall pulak hari ni. Owh tak hupdate lagi cerita yang aku dah pindah mersing.  Next2 entry la cerita pulak.  Excited woo nak deco deco bilik zarif.  Ok nanti bile ade masa dan rajin *sebab kadang ade je masa tapi malas kan* hupdate lagi ya. Thanks untuk yang sudi baca. Zarif dah besar nak tayang gambar aksi aksi zarif la.


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Monday, October 21, 2013

Alhamdulillah Dah Jadi Mama

Ok lame tak update blog lagi bila aku dah bersalin ni. Alhamdulillah aku selamat melahirkan putera sulung kami pada 12.10.13. Banyak nak share sebenarnya pengalaman bersalin, first time nak jaga baby, kepayahan permulaan nak breastfeeding. Tapi dah ade baby ni, baru type sikit je tetibe baby pun dah bangun. Jadinye hari ni share gambar baby jela. Aku lahirkan baby secara caeser, kenapa nanti aku cerita next entry la. Lahir sebelum due, kira doa termakbul jugak la, Allah sebaik peracangkan dan tiap berlaku mesti ade hikmah. Ikotkan memang nak bersalin normal, tetibe kene secara caesar kan, tak pe terima dengan hati yang redha. Nanti mungkin anak seterus terusnya dapat bersalin normal pulak kan.

Hari ke tujuh papa dia dah cukurkan rambut, tapi tak ade beza pun sebab lahir lahir memang rambut sikit sangat. Hari ke tujuh bagi nama dan daftar nama. Nama penuh khalil zarif bin mohd zaki. Nanti anak anak seterusnya pun nak dua perkataan bermula huruf k dengan z. Yang lelaki panggil perkataan ke dua la sama dengan papa dia kan. Untuk anak perempuan nanti baru panggil dengan perkataan pertama bermula huruf k. Zarif masa lahir kecik je berat 2.25kg, tapi panjang ikot papa dia. Padahal masa scan 36weeks dia cakap berat 2.7kg, zarif lahir masa 39weeks ingat lagi berat la kan. Tapi comel kecik je, mule mule nak pegang pun takot. Sekarang dah berani la. Zarif ni kuat menyusu, ni dah 10 hari dah naik 2.6kg. Cepat la zarif membesar dan bambam tak la takot nak pegang, tapi encik suami cakap kalau besar nanti aku pulak yang tak larat nak pegang kan. Lagi mama dia terlebih teruja bila ramai cakap zarif sebiji muka mama, boy ikotla mama kan, nanti girl ikot papa dia pulak ya. Dah tunjuk gambar zarif je la♥


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Wednesday, October 9, 2013

Masih Belum Bersalin

Ok semakin dah dekat dengan due date nak bersalin ni semakin malas nak update blog kan, diam je mesti orang ingat dah bersalin. Esok genap 39minggu dah. Belum ade tanda tanda lagi nak bersalin ni, tak ade sakit sakit, tadi checkup doktor tanya sakit dah tak, aku senyum2 je cakap tak, dia kate boleh senyum lagi maknanya tak sakit lagi la tu. Tapi semalam tetibe sakit perot sampai tak boleh mengiring tau, kene baring terlentang, sakit dalam 2minit camtu lepastu terus hilang dan ok. Berat dah 2 minggu ni turun je tiap kali timbang. Misi cakap dah nak bersalin tu sebab tu berat makin kurang. Makannya banyak je tau tapi berat tak nak naik. Baby tak taula dah bape kilo. Last checkup masa 36weeks baby dah 2.7 kg. Sekarang tak taulah dah berapa.

Disebabkan aku ade gdm, kencing manis masa mengandung makanya tak boleh overdue kan, risiko untuk baby. Jadinya kalau sampai minggu depan pun tak sakit lagi, lepas je raya, sempat makan banyak banyak lagi, *tu yang difikirkan*, rabu petang kene serah diri kat hospital, hari khamis nak induce. Dah decide nak bersalin kat hospital berdekatan je, hospital sultanah aminah, senang sikit, walaupun nanti mesti segan sebab dulu encik suami keje situ misi ngan doktor pun mestilah kenal kan. Tapi nak bersalin tu abaikan je la perasaan segan segan, tapi pesan jugak kat encik suami nak doktor perempuan je nanti, harapnya dapat la. Tapi harap sangat bersalin sebelum tarikh tu sebab tak nak induce, bila baca pengalaman orang kat blog blog rasa seram je, rasa seram lepastu baca je, bukan setakat 1 blog je baca, baca banyak pulak tu, memang saja psyco diri sendiri. Tiap kali solat doa biarlah bersalin sebelum tarikh tu dan secara normal dan dipermudahkan semuenye. Usap usap jugak perot pujuk baby keluar awal sikit. Babynya macam seronok sangat duduk berenang dalam perot mama ni. Untuk mempercepatkan lagi, suri rumah yang tak ada keje macam aku ni suami pulak dah kat mersing kan, jadinya tak la banyak jalan kan, start hari ni barula nak jalan banyak sikit, petang2 pergi taman, biar cepat sikit la bersalin kan. Doakan dipermudahkan semuenye ya. Kakak ipar aku dah siap mimpi aku dapat baby gurl rambut keriting, haha comel jekan. Nantikan kz junior dari kami♥

Sempat lagi sebelum checkup tadi amik gambar dengan fish eye lens bersama anak buah aku, orang nak fish eye lens aku nak jugak, jakun okey. hidung bukan main kembang lagi, pastu akak ipar cakap ni hidung dah kembang dah nak bersalin dah ni, haha rasanya dari awal memang hidung dah kembang *tu jawapan biasa aku la*, tapi agaknya masa mengandung ni makin kembang la kot pasal tu orang asik tegur je, tunggu la pas bersalin ni kecut semue kan.


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Friday, September 27, 2013

Malas

Amboi bila dah berjauhan dengan encik suami dah semakin malas pulak. Padahal tak ade aktiviti ape pun kat rumah, nak mengupdate entry pun malas malas je ni. Semalam usia kandungan dah genap 37minggu, maknanya ni dah stage kene bersedia kan, bile bile masa je baby nak keluar kan. Tapi hari ni sempat lagi nak gi mersing dengan mama babah, amik encik suami kat hospital, lepastu kami nak ke pekan, pahang, rumah angah. Baby baik baik je tau nak jalan jalan ni♥ checkup rabu haritu pun semue okey, mengandung ni tetibe pulak semput datang, padahal dah lame gile tak kene athma ni, rasanya last attack pun masa sekolah rendah kot. Tetibe pregnant ni datang balik, doktor pun dah bising hari tu, kene la sedut oksigen, dapat inhaler, hari hari kene sedut -_- semalam check dah okey dah. Tapi kene jugak sedut inhaler tu lagi. Nak baik punya pasal kan, buat je la, nanti kalau semput masa nak bersalin tak ade tenaga nak meneran pulak.

Sekarang tambahkan ilmu baca tanda2 nak bersalin dengan tengok cara cara nak meneran. Huarghh rasa susahnya la nak meneran, tengok video pun tak berapa nak paham ni. Jumpe encik suami ari ni nak suruh dia ajar la cara meneran. Okey tak sabar nak jumpe encik suami, rindu rindu♥

Dah akhir akhir ni berat pun tak berapa nak naik, encik suami cakap tu berat baby je naik, mamanya dah tak naik dah. Minggu lepas timbang turun 0.4 kg, minggu ni timbang dah naik 0.2 kg. Scan masa 36minggu pun semue okey, air ketuban cukup, baby semuenye okey, kepala kat bawah, dan jantina pun macam dah dipastikan. Tapi sedia je nama untuk dua dua kan, senang nanti♥

Okeyla nak tunggu post laju ni, beli barang untuk baby ni, semangat mamanya yang mudah terpengaruh, baca blog irine la ni, tengok dia beli diapers clutch tu macam senang nak bawak ke mana mana, terus beli jugak, bukan 1 tapi dua, beli satu lagi tu untuk anak angah, nak pergi pekan nanti boleh la bagi angah terus. Okey excited dah ni, lambat pulak post laju ni. Nanti kalau rajin nak share barang2 yang dah dibeli untuk baby dan barang yang orang bagi, tunggu bila rajin la ni♥


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Wednesday, September 18, 2013

Maternity Photoshoot

Amboi rajin bukan main update memalam, encik suami tak ade kat sebelah tak ade orang nak kacau bosan jugak ni, nak bercinta dalam tepon pun tak dapat la malam ni, encik suami oncall. Kalau dia tak busy baru dia call, kalau tak, tatap je la gambar encik suami kat screen phone kan.

Ni nak update sikit pasal maternity photoshoot yang tak seberape tu. Ni dah macam mengidam time mengandung jugak ni, nak jugak berphotoshoot bagai. Tapi nak bayar photographer professional bagai tu tak la mampu, jadi nak mudah buat je semue sendiri. Gambar pun edit je sendiri, tunggu je ade photobook promotion online, order je, masukkan gambar, dah siap. Tu nak tunggu bila baby lahir nak buat newborn photoshoot pulak. Boleh terus beli dua photobook kan.

Masa photoshoot ni, dah 34weeks. Lokasi tempat berphotoshoot ni disebabkan aku ni suka stalk fyn jamal, nampak pulak dia photoshoot kat tempat cantik ni, baca komen2 kat instagram dapat tau tempat terus ajak encik suami nak amik gambar kat situ jugak. Encik suami pun tak banyak songeh dia layankan je aku ni. Tempat cantik tu kat putrajaya, taman saujana hijau. Korang yang nak amik gambar prewedding ke, outdoor ke, family ke, maternity ke sangat recommended.  Tempat cantik sangat, tak cukup masa je nak posing. Untuk idea photoshoot kami yang tak profesionnal ni guna je khidmat mr google search je photoshoot idea, keluar la macam2 idea yang cantik2 yang boleh diguna pakai sepanjang photoshoot tu. Photographer encik suami sendiri, bila perlukan bantuan baru la adik dan cousin aku jadi photographer tak berbayar. Camera pun dah ade jadi tak ade masalah sangat la kan. Sebelum photoshoot fikir jugak nak pakai baju ape ni, kebetulan hari jumaat tu jalan area shah alam sebelum tu makan abc fradoo yang aku idamkan tu, sementara tunggu encik suami solat jumaat, aku dengan cousin jalan jalan kat kedai kedai seksyen 7 yang best best tu. Sempat la beli cardigan kat dreemika,  lepastu nampak pulak cardigan dan dress cantik kat zawara terus je cuba dan ape lagi terbeli la kan. Yang lagi best hujung bulan 9 zawara nak bukak cawangan butik kat johor. Ok senang nak shopping kononnya padahal lepas pantang dah nak pindah mersing.

Gambar photoshoot dah letak sikit semalam, boleh tengok kat entry sebelum. Hari ni tepek satu gambar ni je. Sebab suke gambar ni♥ rindu encik suami ♥


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Tuesday, September 17, 2013

Cinta Jarak Jauh Bermula

Lamanya dah tak update blog kan. Sebok berjalan membuatkan diri ni kemalasan nak update. Rasa cuti encik suami sebanyak dua minggu lebih tu cepat je habis, hari ni dah start kene lapor diri kat hospital mersing. Bermakna hari ni bermula la drama cinta jarak jauh kami. Siang tak terasa sangat rasa macam encik suami pergi kerje je, tapi peluk2 sebelum gi kerje tu tahan air mata je bile encik suami pesan jaga diri dan macam2 lagi la T_T. Bila malam terasa sangat, sekarang pulak masih batuk batuk, selalu bila batuk ni encik suami la yang tepuk2 bagi kahak keluar, sapukan vicks kat belakang badan. Malam ni semuenye kene sendiri. Ada lipas sesat pun terpaksa jadi gagah perkasa bunoh sendiri, sebab tak ade hero yang tolong bunohkan, memikirkan tido dengan lipas lagi takot, dah ternampak baik bunoh, dah malam malam ni jadi pembunoh T_T

Tapi cinta jarak jauh dapat la merasa kembali ke zaman bercinta sebelum kahwin, dapat la mesej2 tepon2 kan. Ucapan rindu mesti lebih banyak dari biasa kan. Tapi rindu sebelum kahwin dengan selepas kahwin ni tersangat la berbeza rasanya. Dalam perot ni pulak ada baby tanda cinta kamikan perasaannya sangat la berbeza. Bukan tak nak ikot encik suami pindah, kalau ikotkan hati ke mana sahaja encik suami pergi walau jauh mana tetap nak ikot, tapi sebab dah dekat nak bersalin ni dan sementara tunggu encik suami sediakan rumah kami terpaksalah kami berjauhan. Lepas pantang barulah mama dengan baby dapat ikot papa pindah mersing♥

Sekarang baru rasa kagum gila la dengan korang yang dah kawin tapi duduk jauh jauh start lepas je kahwin, kagum sangat sebab korang sangat tabah. Malam malam ni saja nak melepaskan rindu nak letak gambar gambar maternity photoshoot, nak jugak amik gambar tempat fyn jamal photoshoot okey, tapi letak sikit je la♥


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Friday, August 30, 2013

Misi Mendobi Baju Baby

Alhamdulillah semalam dah genap 33 weeks, maknanya kalau ikot due ade lagi 7 minggu je lagi nak melahirkan baby mama ni, sebulan lebih je lagi kan, rasa tak sedar je cepat masa berlalu. Minggu ni pulak dapat dua berita yang satu best dan satu lagi mula mula dapat tu perasaan bercampur campur, sampai sekarang pun bercampur lagi, tapi ade jugak rasa teruja. Cite best yang pertama hari ni encik suami last day kerje kat hospital sultanah aminah, dan mulai besok cuti sampai la 25.9, lame gile kan cuti, haruslah aku seronok kan, ni la seronoknya bile aku ni tidak bekerje kan, encik suami cuti lame ni aku pun boleh la ikot encik suami nak ke mana mana saja, cuti kalau tak berjalan memang tak bermakna la cuti tu untuk encik suami, dah ade baby nanti macam mana. Tapi tak de la boleh jalan jauh2 sangat, 33 minggu ni kire dah dekat jugak nak bersalin ni, takot jugak terbersalin kat tempat orang kan. Disebabkan cuti panjang ni, jadinya ahad ni nak duduk la bandar sri putra, nak duduk seminggu lebih, ade appointment kat klinik desa tu kene balik jugak, kalau tak duduk lame lagi la. Tak sabar nak jalan jalan cari makan, abc seksyen 2 shah alam dah memanggil manggil ni♥ tu yang bestnya kan tapi ada jugak yang tak bestnya, start 26.5 encik suami dah start kene lapor diri kat hospital lain iaitu hospital mersing, area johor lagi, tapi nak sampai sana dari umah sekarang kira dalam 2 jam jugak la. Disebabkan due pun dah nak dekat, akhir bulan 9 tu dah tak sampai sebulan nak bersalin kan, encik suami ade jugak tanya ke nak bersalin kat hospital mersing je, oh tidak la, dah buat keputusan nak bersalin kat hospital sultanah aminah kan, lagipun tu hospital besar kan, yakin sikit la. Jadinya terpaksa la kami duduk berjauhan sementara sampai la lepas pantang kan. Hujung minggu kalau tak on call boleh la encik suami balik. Sekarang dah la macam mengada sikit, bila encik suami shift malam je susah aku nak tido, bila ade kat sebelah lene je. Nanti duduk berjauhan macam mana la. Kesian makan minum gosok baju semue tak ade orang jaga, jadi bujang kejap la encik suami nanti. Encik suami memang kene pergi mersing dulu untuk cari rumah sewe yang selesa untuk kami bertiga duduk, bila dah ade si kecik ni nanti senang la kalau rumah pun dah tersedia kan. Bab rumah tu yang buat aku teruja, dalam kepala dah fikir nak deko macam mana la, ni la jakun kan, yela dah sampai nak dapat baby tak pernah duduk sendiri, bila dapat duduk sendiri ade la rasa seronok jugak. Semalam ayat encik suami comel je tau, adik memang setiap hari call aku, ada je bende nak cerita, pastu tetibe encik suami tanya semalam, abang boleh call pukul berapa je nanti, aku jawab la bile2 pun boleh la abang nak call *cam pelik la encik suami tanya kan*. Pastu encik suami cakap yela abang kene bersaing dengan adik nak call ayang, ok comel gile kan, haha aku cakap dia tak perlu bersaing pun bile bile hari hari nak call pun boleh♥ nanti ade baby boleh video call tiap hari♥ ni yang buat belum duduk jauh jauh lagi aku dah asik teringat ingat encik suami, nanti mesti rindu gila T_T

Dah dah Mukadimah bukan main panjang lagi kan. Tak masuk masuk isi lagi, tak sentuh pasal tajuk pun lagi, cerita utamanya sikit je pun ni. Disebabkan nak berjalan jalan ni, barang baby dan mama pun dah patut pack satu beg kan, letak siap siap dalam kereta, senang kalau tetibe la kan, siapa tau kan kalau anak mama teruja nak keluar awal kan, tak nak papa duduk sorang lame lame ke kan. Tapi semalam papanya dah usap usap perut cakap baby jangan keluar dulu, tunggu papa ada, keluar masa raya haji, petang lepas mama dapat makan makan dulu *papanya nak jugak bagi mamanya makan banyak banyak dulu, auwww sweet jugak encik suami kan♥*. Sekarang selalu jugak doa ni kalau nak sakit ke ape biarlah masa encik suami ada encik suami yang bawak ke hospital kan. Jadinya bila nak berjalan ni aku pun dah jalan kan misi mendobi baju baby, baju baby yang dah kering siap dah pack dah, baju aku je tak letak lagi nak tengok checklist ape barangan lagi yang perlu bawa ke hospital. Kalau orang tengok baju yang aku basuh ni bukan main banyak lagi tau, sebenarnya campur dengan anak angah punya baju ni, mama tok yang pilihkan dia cakap boleh je pakai lagi ni, jadi basuh semue sekali. Bedung dan barut pun terus basuh, ni pun campur untuk baby angah yang comming soon tu jugak, pening jugak la masa nak menjemur sampai tak cukup ruang. Last last mitten dengan booties susun keringkan atas meje je senang♥


Selesai dah melipat baju baby, bedung, barut, tinggal masukkan dalam drawer baby yang comel tu je. Malam ni nak packing baju mama dengan papanya yang nak berjalan jalan pulak♥ excited ok, esok lusa dah la banyak jemputan, makan tak ingat dunia la ni ^_^ 

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Wednesday, August 28, 2013

Wordless Wednesday 7

Dah lame tak berwordless wednesday kan. Encik suami la tak bagi buat, sebab dia cakap kate je wordless tapi tulis banyak banyak gak -_- Ok kali ni pasti sikit je ayat. 



Suke gambar ni, tengok kat fanpage wardina, ni cara nak attract anak anak supaya pandang camera bile nak bergambar. Comel kan, boleh try la nanti♥

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Monday, August 26, 2013

Persiapan Barang Baby

Batuk berkahak dengan selseme pekat ni memang buat rasa diri lemas je. Ikotkan kemalasan dan keridaksukaan aku pada ubat memang tak la aku nak makan ubat batuk yang rasanya tak sedap tu, tapi bila batuk tak baik baik, sebotol ubat jugak la aku dah minum. Encik suami pulak memang bising la kalau tak makan ubat, dia pulak dah amik ubat tu kat hospital, memang kene makan la kan, ni tak baik2 lagi dia cakap nak amikkan antibiotik pulak, memang tak nak tapi nak tunggu baik sendiri pun terseksa ni T_T haritu tanya encik suami tak bahaya ke untuk baby bila makan ubat batuk ni, dia confident je cakap tak, cuma baby ngantuk jugak la nanti. Tapi bagusnya makan ubat batuk tu buat kita ngantuk dan dapatlah tido lene, tu je la bagusnya. Tapi kan bila encik suami keje malam, walaupun aku dah makan ubat batuk tu, tak boleh tido lene tau, susah nak tido, rasanya tiap jam terjaga. Tapi bila encik suami ade elok pulak tido lene, bangun pun kalau nak pergi toilet je. Tu encik suami cakap tak boleh tido kalau tak tido bawah ketiak abang la tu *padahal tido bukan bawah ketiak dia pun, tapi memang kene ade jugak encik suami kat sebelah malam malam, konon manje la tu @_@*

Kalau ikot due dalam kurang lagi dua bulan lagi dah nak bersalin. Hari khamis ni genap 33minggu. Dah patut buat persiapan dah, bukan setakat persiapan, patutnya packing barang mama and baby letak dalam beg dah kan sebagai langkah berjaga jaga takut terbersalin awal. Mama tak packing ape ape lagi ni. Nak mendobi baju baby pun bertangguh tangguh lagi ni tau. Tapi baby tolong keluar bila dah cukup bulan ya sayang, sabar sikit je sayang *mamanya sebok fikir nak jalan nak makan sedap dulu ni, nanti mama bagi upah baju cecantik dengan barang best best ye sayang*. Untuk persiapan barang baby kan, disebabkan tak ade pengalaman lagi, baru first baby, kami masih blur lagi ni, tak tau ape yang patut dibeli dulu, beli berapa banyak, berapa yang cukup, bila dah patut beli semue macam tak tau. Akhirnya buat keputusan lepas raya la baru kita start beli barang baby, tak nak beli terlalu awal sangat. Dan masa minggu ke 27 scan kami dah tau baby kz ni gugurl ke boboy. Jadi dah excited nak beli barang bile dah tau gender kan. Tapi nak tunggu lepas raya jugak. Masa raya genap 30 week, minggu lepas tu dah start jalan jalan, beli baju untuk baby. Ada jugak terbaca checklist barangan baby yang patut dibawa ke hospital. Baju baby yang perlu dibawa ke hospital dalam 3 helai je. Bedung dengan barut mama tok dah siapkan jahit semue sebelum puasa lagi, tinggal nak basuh semue je. Jadinya buat masa ni fikir nak beli baju je. Untuk permulaan, Kami beli yang set2, terus ade baju, seluar, mitten,  booties, cap, beli dua set, macam nak bagi hadiah kat orang kan, padahal nak bagi anak sendiri yang pakai ni. dah buat perbandingan harga rasa lagi untung beli yang set, tu yang beli dua set. Yang ni memang untuk newborn, jadi size memang kecik la kan. Tak nak beli yang newborn semue, baby kan cepat membesar, kejap je dah tak muat nanti kan. Jadi kami beli yang newborn 3-4 helai je. Yang lain ade 0-6 months la ade yang 4-6 months la. Baju yang dah di beli dalam 8helai jugak la *tak kire pulak tadi* kalau dah tiap kali tengok terberkenan, encik suami layankan memang boleh penuh drawer, tapi nafsu masih terkawal lagi dan mamanya simpan je nafsu membeli tu sebab minggu depan kan nak jalan gi shah alam, nak pergi baby shop, marissa shop, selalu tengok kat instagram dengan facebook memang geram je sebab cantik cantik, murah murah pulak tu, rasa nak beli semue je tau *pengsan incik suami baca ni*. Tapikan masa borak borak dengan angah, angah cakap untuk baby baru lahir ni banyakkan beli baju yang jenis ada butang2 senang nak pakaikan baju nanti, baby nak pakai barut lagi kan. Lepas je tau tu, tambah la beli bajubyang berbutang butang tu. Ade la 4-5 kot baju berbutang yang dah dibeli, tak taula berapa yang cukup ni, kalau tak cukup lepas bersalin papa sorang2 la pergi jusco topup2 baju baby ya.


Selesai bab baju, barang sampingan yang patut bawak pergi hospital ialah tuala, selimut, wipe tissue, pampers, set mandian *encik suami cakap set mandian tak payah, nurse bukan mandikan baby pun, nanti diorang lap lap je*. Tapi aku beli siap2 satu set brand diapers ade pampers, wipe tissue dengan set mandian yang besar, ni boleh untuk pakai kat rumah la, nak bawak travel tunggu lepas pantang la beli yang kecik kecik kan. Nanti kene jugak beli wipe tissue yang banyak banyak terus. Untuk pampers newborn mama dah cakap tak payah beli yang mahal mahal yang tebal tebal, baby bukan berak banyak dan selalu kene tukar, jadinya beli banyak banyak yang murah je. Aritu dah tengok pack ekonomi brand lupe pulak dah, murah je, nanti boleh la beli. Tuala pulak mula mula kami beli satu je, bile mama tok pergi jusco belikan lagi dua, dapatlah baby kz tiga tuala. Selimut comel yang siap ada sarung kat kepala tu kami beli satu, sebab rasa comel sangat nanti baby berselimut tutup sekali kepala, arggghhh geram bayangkan *ober*.  selimut dengan tuala tuala ni nak hantar sulam huruf la kat makcik dekat rumah ni, nama dah ada tapi tak nak tulis nama, tulis huruf kz je nanti adik adiknya tak kisah la gugurl ke boboy semue boleh pakai sebab semue nama nak dua perkataan bermula huruf k dan z kan *Mamanya berPandangan jauh kan*. Satu tuala je yang nak tulis nama penuh, sebab tu yang mama tok bagi, dan memang mama tok nak letak nama penuh kan, tu tunggu lepas lahir la baru sulam nama. Dah siap sulam semue nama, barulah nak mendobi baju selimut tuala sarung bantal semue la.

Kira selesai kot barangan yang nak kene bawak ke hospital, cuma tak packing je lagi kan. katil dan drawer untuk letak baju baby dah ade orang bagi, beg pun dah ade orang bagi. Beg ni anak buah aku yang punye, dia dah tak pakai, sebab dia dah pakai yang baru, dan beg ni masih cantik jadinya nanti basuh basuh sikit boleh la pakai kan, elakkan pembaziran, ape orang bagi amik je kan. Katil pulak kakak encik suami yang bagi, katil ni memang katil yang dah dipakai dan diaorang dah tak pakai lagi tapi keadaannya masih elok lagi, jadinya dia pun bagi la kat kami, memang nampak cantik je lagi. Cuma kene beli tilam dan bantal je la. Masa hari pasang katil tu, siap je pasang katil, encik suami ukur size katil, memang dah tak sabar kan, terus je pergi jusco beli tilam, beli jugak bantal kepala dan bantal golek. Total dalam rm100 la abis. Terima kasih kak ya bagi baby katil♥ Tilam kecik warna pink siap dengan bantal dan kelambu ni pun ade orang bagi, ni hadiah kahwin ok, dah berbulan la maknenya ade kat kamikan, ni rezeki baby, dapat la pakai nantikan, terima kasih kak lai bagi tilam♥ Drawer baby mama tok yang belikan beli kat kk home deco. Dah letak letak baju baby, tuala, walaupun tak basuh lagi semue ni saje letak dulu. Bakul pun ade jugak, bakul ni pun boleh letak barangan baby yang tak muat letak dalam drawer kan. Banyak dah mama tok bagi, dengan barut bedung, drawer, bakul, tuala, terima kasih mama, love you♥ terima kasih jugak encik suami layankan puan isteri shopping dengan beli barangan baby♥

Ape lagi yang patut mama beli ye untuk baby mama ni? Mama tak sabar nak shopping lagi ni, nanti dah shopping barang best aku update ya. *sori semue gambar tepek kat bawah, update pakai phone cam  ni la jadinya*

Ni la baju baju baby, tengok baju pun boleh teka gugurl ke boboy kan? *tak payah nak surprise sangat la kan :p

Selimut comel baby

3 helai tuala

Bakul 

Set mandian, wipe tissue dan pampers

Beg

Katil


Tilam pink

Drawer baju

Drawer pertama letak baju

Drawer kedua letak tuala

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Friday, August 23, 2013

Berjumpa dengan Pakar Zat Makanan

Bila dah disahkan GDM ni bertambah la appointment, 2minggu sekali jumpe doktor, dan ade beberapa tambahkan kene dengar talk dari pakar zat makanan dan bila dah genap 36weeks kene jumpe doktor pakar. Tarikh jumpe doktor pakar dah dapat masa genap 36weeks iaitu 19.9. Semalam dapat call dari klinik desa kene dengar talk hari ni iaitu hari jumaat ham 8.30 pagi.

Disebabkan encik suami kerje, kalau tak kerje boleh jugak teman dengar talk, ade 2-3 orang yang bawak pasangan. Jadi babah la yang menjadi driver hantar ke klinik kesihatan sebelum tu sempat lagi pergi sarapan dulu makan roti canai. Sampai je kat klinik kesihatan tanya misi kat mana nak jumpe pakar zat makanan, dia tunjuk kat atas. Masa tu pzm tu tengah sebok prepare slide, awal kan dia sampai, muda lagi pzm tu *motif nak cite mude lagi kan? Haha*. Baru dalam 3 orang je yang datang. 8.30 pagi dia start.
Banyak jugak info yang dapat bila pergi talk ni. Boleh la share sikit info2 yang mungkin berguna kan. Mula pzm tu cakap jangan sedih bile pregnant ni kenw GDM, bukan sebab kita makan bende manis banyak masa raya semue tu, tapi disebabkan badan kita yang tak boleh proses insulin, tu yang terjadinya GDM ni. Aku keciwa bila tau sebab frust kene kawal makan tak boleh makan banyak banyak haha *tak senonoh kan*. Bende ni dah jadi macam normal untuk yang mengandung, sebab tu sekarang umur 25 tahun ke atas bila dah 26weeks ke atas kene minum air gula tu, sebab nak pastikan ade ke tidak kencing manis tu kan. Orang dulu tu masa pregnant mana la ade check darah minum air gula bagai pastu lahirkan baby besar 4kg ke atas kemungkinan je diorang GDM tapi tak tau kan, tu kadang kadang bile dah tua kene kencing manis *aku buat kesimpulan sendiri*

Ape tu kencing manis? *aku pun dah macam pzm jugak*. Kencing manis tu bila kandungan gula dalam darah kita tinggi. Ada 3 type untuk kencing manis. Type pertama ialah baby yang baru lahir memang tak ada insulin dalam badan. Jadinya dia memang kene cucuk insulin sepanjang hayat dan kencing manis tu bersifat kekal. Second type untuk orang yang berusia, tapi sekarang yang muda pun dah ramai jugak kencing manis. Yang ni pun bersifat kekal jadi cara mengawal kene ambil ubat ubatan dan jugak cucuk insulin. Last type ialah yang aku tengah hadapi sekarang ibu mengandung. Tapi yang ni bersifat tidak kekal/sementara. Nak mengawal dengan cara menjaga pemakanan dan jugak cucuk Insulin. Untuk ibu mengandung dia tak kan bagi ubat ubatan sebab dia takut akan memberi kesan pada bayi dalam kandungan. Kira cara paling selamat dan semula jadi dengan cucuk insulin. Kadang2 tiap badan kita ni lain2 ada yang kawal makanan macam mana pun gula dalam darah dia tetap tinggi, ade yang bila tak kawal makan gula dalam darah tinggi dan ade yang boleh kawal makan dan memgurangkan gula dalam darah. Jadi bila kita buat bsp (blood sugar profile) dah dapat bacaan tu kalau bacaan gula tinggi dan kali ke dua tiga pun tinggi memang doktor akan sarankan kita cucuk insulin. Rasanya semue takot bila sampai tahap cucuk insulin kan, aku pun takot tapi bila doktor cakap tu cara paling baik dan semula jadi rasa macam kalau memang kene kita kene jugak buat kan. Sebab bila gula dalam badan tinggi, lepastu kita pulak tak nak cucuk insulin, nanti risikonya pada baby kita jugak kan. Tapi kalau boleh kawal makan dan gula pun ok cuba lah untuk kawal. Tapi aku agak ngelat jugak la, bile kene buat bsp pandai pulak nak makan sikit2, tapi sebenarnya gula rendah sangat dalam badan pun tak elok jugak. Sepatutnya buat bsp tu bacaan pertama tak boleh lebih 5, ke dua tiga tak boleh lebih 6, keempat tak boleh lebih 7. Bacaan aku 4.4, 5.9, 4.1,3.9. Bacaan pertama ke dua tu kira ok. Sebab sarapan dua biji karipap terus naik macam tu, bacaan ketiga kurang sebab aku tak amik nasi semue tu. Sepatutnya makanan yang ade kanji kita kene amik tapi kuantiti tak banyak la, protein boleh nak lebih, sayuran hijau memang kene lebih lebih, buah pun ade hadnya dan ikot jenisnya tembikai pun tak boleh sebab manis. Bacaan terakhir aku rendah pun kene tegur sepatutnya kene dekat2 7, dia takot gula kurang nanti kita sampai menggigil gigil, tapi aku ok je cuma mase singkat aku makan pun sikit je la kan.


Kalau ikot pemakanan yang betul kan, kita kene makan 6 kali sehari, 3kali yang berat, 3 lagi sampingan. Aku siap lukis timeline pemakanan ni bagi senang nampak macam mana nak makan 6 kali *aku nak jadi pengganti pzm*. Yang 3 ke bawah untuk yang berat dan 3 ke atas sampingan. Untuk sarapan boleh je nak amik roti nasi tapi ikot kuantiti yang dibenarkan. Roti boleh 2 keping, makan dengan telor goreng pun boleh *pzm kata goreng2 tak ada masalah sebab badan kita perlu jugak minyak* letak je sayur tomato ke timun ke atau salad nak letak tuna pun boleh, kanji je yang kene kurangkan, yang lain semue boleh lebihkan. Cuma yang tak boleh letak cili sos. Itu yang aku suka kan. Pasni nak makan ayam kfc boleh je tapi jangan makan dengan cili. Untuk pukol 10.30 makan je kueh yang tak ade gula macam karipap tapi amik 2 keping je la, sebab ade kentang jugak dalam tukan, popiah pun ok tapi jangan cicah sos. Next adalah makan tengah hari. Makan tengah hari boleh nak makan nasi, tapi nasi cuma letak dua senduk atau setengah cawan je, kalau tak tahan sangat la baru lebihkan nasi tapi maksimum 1 1/2 cawan je. Sayur hijau kene lebih dari 1 cawan *tapi aku tak suke sangat sayur2 hijau ni* protein pun boleh lebih, ayam ikan boleh lebih. Cara masakan ayam ikan tu kan orang selalu cakap paling baik kukus, rebus, bakar. Tapi untuk pesakit kencing manis boleh je nak makan ayam goreng ke, kari, kurma, asam pedas, masakan yang tak ade gula, tak guna sos cili, tomato, kicap, sos tiram. Yang paling tak boleh padprik la kan. Dah la aku suke masak padprik kan. Tak pe pantang bape bulan je ni sampai lepas bersalin je kan, lepastu boleh dah makan *positif sangat*. Dalam pukul 3.30 tu boleh la makan kueh ke biskot ke. Goreng pisang tak digalakkan sebab manis. Biasanya kita dengar buah elok makan sebelum makan makanan lain kan. Tapi untuk pesakit kencing manis tak boleh makan buah ketika perot kosong, maknanya kene makan dulu makanan lain baru makan buah. 6.30 tu kira makan petang makan mee hoon ke tapi bila goreng2 letak sos tak digalakkan sangat la. Makan nasi pun boleh. Dan last sekali malam pukol 9.30 makan la biskot tawar, boleh makan 3-6 keping, aku selalu nak 7 keping la baru kenyang kan. Dan kene minum susu. Susu baik untuk tulang tak kisah susu ape ape pun susu yang fresh tu pun boleh asalkan rendah lemak.

Last nak bagi tips macam mana nak kurangkan berat badan selepas bersalin dengan nak kecutkan rahim dengan cepat. Cara dia senang je dengan breastfeeding selama 6 bulan tu kita boleh kurangkan kalori. Kalori berkurang dua kali ganda dari orang yang jogging kat padang *bape pusingan terlupe la pulak haha*. Jadinya marilah kita breastfeeding selepas bersalin nanti, harapnya susu pun keluar banyak la kan. Sepatutnya dah kene makan ni sebok pulak mengupdate blog kan, nak kene kawal pemakanan ni. Next kene buat bsp 10.9. Balik dari bercuti yang kononnya jalan nak makan banyak banyak tu.

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Thursday, August 22, 2013

32weeks Sudah♥

Cepat je rasa masa berlalu kan hari ni dah genap 32 minggu, kalau ikut due maknanya lagi 8 minggu, itu kalau ikut due, kalau terawal mungkin kan kita pun tak tau kan. Sepatutnya dah 32 minggu ni beg dah kene prepare dah untuk bawak ke hospital, sepatutnya la, tapi aku tak prepare ape lagi. Untuk persiapan barang baby nanti cerita entry lain ya.

Walaupun dah 32 minggu ni semangat lagi nak jalan ujung bulan ni, nak jalan jalan kat kl duduk kat bandar sri putra seminggu macam tu dah plan macam macam tempat nak pergi, nak shopping untuk mama dan baby dan nak jalan jalan cari makan. Tau pulak kat shah alam ade kedai best untuk baby, selalu tengok kat instagram, marissa shop, mesej jugak diaorang kat facebook tanya dia tutup hari ape, tak nak la datang datang dari jauh ni pergi time dia tutup pulak kan, dapat balasan mesej semalam dia cakap memang bukak hari hari. Okey mama yang excited nak shopping barang barang baby ni, nak tambah sikit sikit lagi baju dengan ape ape yang perlulah. Mamanya pulak dah lame teringin nak makan abc seksyen 2, serius rindu nak makan abc sedap, memang makan 1 mangkuk sorang je tak nak share2. Biasa kan abc mesti nak kene share share sebab rasa macam banyak sangat kan, tapi abc seksyen dua tu tak pernah nak share mesti nak kene makan sorang sorang. Baru baru ni sebelum puasa haritu siap masok jalan jalan cari makan lagi abc seksyen 2 tu, tu yang buat lagi nak tu *nampak tak mamanya jalan fikir pasal makan je, patut sekarang kene diet sebab dah ade kencing manis ooi*. Dah pergi shah alam tu nak ajak encik suami pergi icity, saje nak photoshoot syok sendiri, konon ala maternity photoshoot la, ala je tau, sebab nanti nak suruh encik suami posing dia segan la ape la, macam hari tu kat kampung, dah aku yang beriya kan. Tak nak pergi malam sebab memang lampu cantik cantik tapi nanti gambar tak berapa cantik pulak, padahal orang pakai camera canggih amik cantik je kot, try petang petang la kot kot cantik jugak kan. Pergi time tak ramai orang, bukan weekend la, baru puas boleh bergambar kan. Pastu pergi icity tu teringin nak masuk trick art museums dengan yang tengok orang lilin tu, tambah lagi tempat nak amik gambar kan.

Untuk baby, bagi la mama jalan puas puas dulu ok, nak shopping untuk baby jugak selit sikit shopping untuk mama, kita kongsi makan sedap sedap dulu sebelum mama pantang, nak pergi kenduri kahwin makan lauk kenduri dulu, dan tunggu dah balik johor dan dah cukup bulan baru keluar ya sayang♥ masa tu mama pun start la pantang makan, misi menguruskan badan sekali kan.

Semalam jumpe doktor dia dah bagi tarikh next appointmnet 4.9, disebabkan minggu tu aku cakap nak gi bercuti ke kl, jadinya next appointment 11.9. 10.9 kene amik darah dan cucuk empat kali lagi. Kene cucuk empat kali 2minggu sekali sampai la 37minggu. Jadinya kene jugak la kawal makan. Nanti kene jumpe pakar zat makanan dan 36 minggu kene jumpe doktor dan scan sekali tapi tarikh misi tak bagi lagi ni.

Ni app install kat handphone baby size bok choy? Sayur apekah ini?


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Wednesday, August 21, 2013

Main Doktor doktor di Rumah check BSP

Hari ni ade appointment lagi kat klinik desa ni, sambil nak tunggu nombor 60, baru no 35 boleh la mengarang blog sendiri kan dah share info yang berguna *berguna la sangat*. Intai kat dalam tengok ari ni doktor cina yang merawat, memang lame la sikit *banyak kot*, kalau doktor melayu selalunya laju je. Tapi ni kali ke 3 jumpe doktor cina ni, macam selalu je dia, doktor lain sekali sekali je. rasanya pukul 1 lebih baru turn aku ni. Nasib la aku dah prepare awal awal mintak handphone encik suami, boleh la wifi, ade la aktiviti berfaedah *faedah la sangat kan*. Encik suami tak dapat menemani pergi klinik hari ni, dia keje, minggu ni keje siang je berderet, sabtu baru dia keje malam. jadinya dua hari ni, semalam dengan hari ni babah la yang hantar pergi klinik. Sementara tunggu turn aku ni aku suruh mama babah pergi jalan jalan dulu kat sutera mall, dah siap jumpe doktor baru aku call.

Entry lepas dah cerita penyakit baru yang bertandang masa pregnant ni kan. Disebabkan ade kencing manis minggu ni ari selasa kene la amik darah untuk bsp (blood sugar profile). Kene amik bukan sekali tau tapi empat kali tau kene datang amik darah dalam masa sehari tu. Dia cucuk sikit je macam cucuk kita nak check HB tu je. Tapi kalau dah sampai empat kali terasa jugak sakitnya kan. Dua jam Sebelum cucuk tu kita kene puasa, time amik 8 pagi, 12 tengah hari, 6 petang dan 8.30 malam. Pagi dengan tengah hari boleh la amik kat klinik desa sebab bukak lagi kan, petang dan malam kene amik kat klinik biasa atau farmasi. Tapi tak sarankan pergi klinik biasa sebab misi kata lagi mahal, pergi farmasi sekali cucuk rm5. Tapi kan macam dah buang masa. Maka kene cari penyelesaian la kan *penyelesaian bagai* sebab kene buat bsp ni sampai la bersalin kan jadinya beli je la alat tu dari klinik desa ni. Satu set alat tu rm80. Pagi tu suruh la mama tengok dulu cara misi buat kan senang nanti nak buat sendiri kat rumah. Tak mampu rasanya nak cucuk diri sendiri, mama je la jadi doktor nanti. Mula mula dapat alat tu jakun juga la, sebab kat klinik desa dia pakai yang jenis lain, lama sikit punya kot, ni baru punya, canggih sikit la, cucuk pun ada alat dia, masuk je jarum dalam alat tempat cucuk tu, tekan jarum terkeluar tercucuk sendiri. Percubaan pertama konon nak buat kat mama dulu sebab mama pun memang nak check mama ade kencing manis tak, kebetulan mama pun memang puasa, boleh la check terus kan. Percubaan pertama gagal, tak jadi pulak kitaorang guna, tapi dah tau cara la, tak nak membazir punya pasal simpan je la guna petang nanti je la.

Petang tu berjaya la mama jadi misi gunakan alat tu dan mama pun check la untuk diri sendiri. Aku tak berani la nak cucuk2 orang, ngeri je rasa. Malam tu incik suami balik, pukol 8.40 cam tu suruh incik suami yang cucukkan, time ni la nak cucuk isteri sendiri kan, bagi chance je ni, bila lagi nak jadi doktor untuk isteri kan hoho bacaan semue ok la, bila dah nak buat bsp ni pandai pulak nak kawal makan kan. Bacaan dari pagi sampai malam 4.4, 5.9, 4.1, 3.9. Lepas je kita buat bsp ni sebelum tu kan puasa 2 jam lepastu kene makan teros sebab nanti nak puasa semula kan. Pagi tu makan dua biji karipap, naik banyak jugak kan, aku rasa naik banyak sebab aku pun tak buat aktiviti ape ape, lepas je makan teros tido sementara tunggu tengah hari. Tengah hari balik tu makanan memang dah jadi rutin harian buat minggu ni minum vico tanpa gula 1 mug, makan biskot tawar. Biskot tawar takdenya 2-3 aku makan, 6-7 jugak la. Lepastu mula la rasa lapar lagi makan 2-3 biji chocolate chip, bukak peti ais amik 1 biji chocolate *encik suami dah pesan 1 hari boleh makan 1 chocolate je*. Lepastu aku Tengok balang kueh raya kat depan, makan maruku pulak, jadi macam tak diet kan. Tapi lepastu minum la air masak banyak banyak. Mata mengantuk tidur lagi. Bangun tidur rasa takot tinggi pulak bacaan tu nanti kan sebab dah makan macam macam tak ade aktiviti pulak, nak bagi berpeloh sikit turun naik tangga je la, tapi cepat mengah jugak la turun naik tangga, dapat la peloh sikit. Bila Dah start puasa , aku minum air masak je. Yang pukol 6.30 lepas amik darah tu pun makan lagi biskot chocolate chip dengan maruku, minum memang air masak je. Tapi lepas 8.30 dah amik bacaan terakhir barulah aku makan nasi, sebab encik suami baru balik keje, tunggu dia balik baru makan sama sama. Minggu ni memang aku makan nasi sekali je, makan malam pulak tu. Tapi dia tak check malam kira cam selamat je la kan haha

Roti pun sekarang aku dah suruh mama beli yang brown roti tu *ape ntah namanya*, yang tak berape sedap untuk tekak aku ni tapi nak kene jaga jugak kan makan. Pagi ni sebelum pergi klinik bakar je roti tu sikit tak la terasa sangat, makan dengan telor. Bila dah tau kencing manis aku pun rajin la menggoogle tengok diet macam mana untuk orang yang kene kencing manis, walaupun aku tak ikot sangat pun kan tapi saje nak bace. Selain kene jaga makan kene jugak bersenam sehari 30 minit. Aku sekarang malas pulak nak bukak youtube menari nari, tu yang turun naik tangga je tu, dan sekarang rasa bila dah banyak baring je kan, aku pun jalan la keliling rumah, asalkan aku rasa ade aktiviti je kira ok la kot. ha, Tadi timbang turun 500gm. Aku cakap kat misi sebab minggu ni saya tak pergi beraya kot tu yang turun. Ni semue salah orang masak sedap sedap masa raya kan. Raya aritu cepat je naik, 3minggu naik 2 kilo, ni dah turun balik pulak. Esok dah masuk 32 minggu, nak sangat scan la, nak tau berat baby dah berapa dah ni. Takot jugak kalau baby nanti besar sangat kan.

Semalam incik suami dah amikkan ubat batuk, dari minggu lepas batuk tak baik baik, ikotkan aku memang la tak nak makan ubat, tapi tak selesa pulak bila batuk je tak baik baik ni terpaksa la makan semalam, dah la berkahak je ni, tak best betol -_-

Lame lagi nak tunggu giliran aku ni, nak main candy crush la dulu. Dah la lupe bawak air masak haus pulak la ni.

Ni pic alat untuk check bsp.


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Saturday, August 17, 2013

Penyakit baru datang Masa Mengandung

Hari ni dah 10 syawal, mood raya masih ada lagi, tapi disebabkan encik suami kerje hari ni, tinggal sorang sorang kat rumah, memang tak la kan jalan sorang sorang, dapat la berehat kat rumah. Penat macam tak hilang lagi, penat beraya, hari ni lepas je encik suami pergi kerje ape lagi tidur je la balik kan. Ingat nak bangun tengah hari tapi boleh pulak 10 lebih dah terjaga. Ni semue sebab sakit tekak punya hal. Dari awal raya hari tu dah sakit tekak sampai sekarang tak baik baik lagi -_-

Hari selasa baru ni aku ada appointment dengan klinik desa, appointment kali ni kene minum air gula sebab tak pernah kene minum. Nurse pun cakap lepas 7 bulan mengandung ni macam macam penyakit la tiba tiba datang salah satunya kencing manis. Nak minum air gula tu malam sebelum minum tu kene start puasa dari pukol 10 sampai la pukol 8 pagi minum air gula. First time nak minum ni, macam macam feedback yang negatif kita dengar pasal air gula ni, rasa ngeri je kan nak minum. Dekat 8.30 pagi barula turn aku minum air gula, sebelum tu amik darah dulu, dan lepastu baru minum air gula. Baca bismillah dulu, dan dua kali teguk habis je aku minum. Deria rasa aku hilang ke ape agaknya sebab aku tak la rasa manis gila. Sebenarnya aku rasa agaknya gula tak larut abis kot, masa nak basuh cawan tu ada sikit lagi air dengan yang putih2 tu. Aku pun bersihkan je la. Sebenarnya yang buat kita takot nak minum bila dengar orang cakap macam macam, lagipun tekak lain2 kot2 tekak orang tu tak boleh terima tapi takak kau ok je kan. Jadi pedulikan pe orang cakap, kau try sendiri baru kau tau. Aku pun jenis tak minum manis, kalau rasa air kat rumah orang manis pun aku tak habis. Tapi selamba je pulak aritu telan air gula tukan. Aku masa minum ru memang ok tak loya semue. Tapi part paling mencabar la untuk aku kan. Bila kene tunggu lagi dua jam, kene puasa lagi, amik darah dulu lepastu baru boleh makan. Masa tu agak tersiksa la jiwa raga, kepala mula la pening, loya semacam sebab perot kosong, tapi tahan je la, main candy crush buat macam tak ada ape berlaku. Aku duduk je la kat klinik sampai pukol 10.30 nak amik darah kali kedua. Sebelum amik darah kali ke dua, jumpe nurse dia check perot. Hb kurang lagi tapi ok la sebab 11.9 kurang sikit je. Berat baru 3 minggu dah naik 2 kilo ok, penangan masa raya agaknya, tapi nak kate makan banyak gila tak jugak. Puasa hari tu ada lah turun 1.9 kg ni cepat je naik sampai 2 kg. Result darah tu dia tak cakap pulak bila dia akan beritau.

Keesokan harinya kan, hari rabu tiba tiba dapat call dari klinik desa tu, dia beritau berita tak baik la kan, dia cakap aku ada kencing manis, aku pun ha, pastu ketawa je la, nurse tu pun gelak je la bila aku gelak. Dia cakap kepututsan darah masa aku puasa ok, kene bawah 6 tak salah aku, aku 4 lebih, tapi bila dah minum air gula sepatutnya tak boleh lebih 7.8 yang menyedihkan sadis sangat tu aku lebih 0.1 je 7.9, lebih 0.1 pun memang kira aku kencing manis jugak la. Encik suami memang cuti rabu tu. Bila dah letak telefon cite kat dia, dia cakap kesian *tu je la mampu dia cakap kan* dan dia cakap patutla berat naik cepat je.
Bila dah ada penyakit baru ni, maka akan kerap la aku berjumpe doktor dan kene kawal pemakanan. Hari khamis tu encik suami kerje malam, tapi tengah hari kene pergi hospital ade bende nak settle kan, aku pulak pemalas duduk je atas katil bermalasan dengan tak mandi tiba tiba dapat call dari misi dia ada kat depan rumah, tak macam terkejut aku. Masa tu dah kul11 lebih pun, aku je yang tak mandi lagi, kelam kabut la aku bukak pintu bagi misi misi masuk. Buatkan air untuk diaorang, alang2 dah datang ni ajak la beraya sekali. Diaorang nak terangkan pasal kencing manis penyakit baru aku tu. Next week ari selasa aku kene pergi klinik desa cucuk kat hujung jari macam amik untuk check hb tu empat kali, rabu kene jumpe doktor. Sister tu kata beli je alat tu senang nanti aku nak amik darah sendiri, sebab sampai aku dah nak bersalin la kene amik darah tu. Dan sister tu cakap kencing manis aku tu boleh hilang lepas bersalin nanti, sebab masa puasa ok je cuma bila aku dah minum air gula, badan tak dapat menghasilkan insulin secukupnya, iaitu hormon yang dihasilkan oleh pankrease. Tapi bila tiap kali mengandung kencing manis ni boleh datang lagi. Aku bila tau je pasal kencing manis tu teros google kat babycenter banyak info pasal kencing manis semasa hamil atau dikenali sebagai diabetis gestasi. Tanda tanda kita ade kencing manis semasa hamil ni keletihan, buang air kecil dengan banyak, dahaga yang terlampau, dan penglihatan kabur. Tapi mesti tak berapa nak perasan sebab kita ingat orang mengandung memang semue macam tu kan. Makan aku belum start diet pun, tunggu la jumpe pakar pemakanan nantikan. Tapi encik suami yang dah kawal tau, dia bagi aku makan satu hari satu chocolate je boleh. Masalahnya raya pun rumah orang banyak hidang kueh raya aku makan je semue. Tapi sekarang aku rasa sikit2 je la, air manis pun dah tak banyak minum, minum air masak je. Takot jugak bila kencing manis ni nanti baby besar susah gak nanti kan. Nak scan sebenarnya nak tau berat baby dah berapa, scan 27 weeks aritu tak lengkap la doktor tu tak beritau berat baby pun, minggu depan dah 32weeks nak ajak encik suami pergi klinik nak scan lagi. Nak tau berat baby dah berapa. Buku pink aku dah macam2 upgrade sticker tampal tu mula putih tak ada masalah apa, haritu naik ke hijau sebab hb asik kurang kan, ni dah naik ke kuning pulak. Haish. Doa semuenye ok dan dapat bersali  secara normal la nanti ya♥


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Sunday, August 11, 2013

Cerita Hari Raya

Kononnya nak update secara langsung dalam perjalanan dari johor ke bentong masa raya pertama tapi duduk dalam kete tertido tido jugak la line pulak kadang kat highway tak berapa nak ada sangat jadi tak dapat nak online, nak update lelaju lagi la tak dapatkan. Tidur lagi best kan. Kesian incik suami drive sesorang puan isteri sodap sodap je tidur ya.

Alhamdulillah tahun ni dapat puasa penuh, baby pun baik baik je, dapat beraya bersama encik suami, keluarga baru dan keluarga sendiri. Dan in shaa Allah tahun depan dah bertambah la ahli keluarga bila dah dapat baby kan. Baby pun memang baik baik je sepanjang puasa dan raya ni. Rela je travel jauh jauh, dapat reward mama dia makan banyak banyak kan. Perjalanan jauh jauh tau, raya pertama di skudai, tengah ari dah bertolak ke bentong. Second raya dari bentong ke kuala lipis pulak. Third raya dari kuala lipis ke muar. Fouth raya dari muar ke batu pahat balik skudai. Hari ni memang tengah hari la baru bangun, tinggal sorang pulak kat rumah, encik suami kerje pulak. Ha, Masa raya pertama usia kandungan aku pun dah genap 30weeks. In shaa Allah tinggal berapa minggu je lagi kan, doakan semue dipermudahkan. Baby kalau nak keluar awal pun tunggu mama dapat shopping kat expo baby kat danga city mall hujung bulan 9 okey, boleh? Hehe

Hari ni kita tak update entry panjang panjang, tapi nak penuhkan entry dengan gambar gambar raya je. Dan baby dalam perot mama ni pun dah dapat duit raya in advance tau. Selamat hari raya semua. Ada sape sape nak buat open house area johor ni? Sila lah jemput saya *tetiba* haha

Pss style tahun ni sama je dress/jubah shawl tribal/pashmina pakai paling simple je, senang kan


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-