Google+ Followers

~~pEnGikUt sEtiA~~


Friday, September 27, 2013

Malas

Amboi bila dah berjauhan dengan encik suami dah semakin malas pulak. Padahal tak ade aktiviti ape pun kat rumah, nak mengupdate entry pun malas malas je ni. Semalam usia kandungan dah genap 37minggu, maknanya ni dah stage kene bersedia kan, bile bile masa je baby nak keluar kan. Tapi hari ni sempat lagi nak gi mersing dengan mama babah, amik encik suami kat hospital, lepastu kami nak ke pekan, pahang, rumah angah. Baby baik baik je tau nak jalan jalan ni♥ checkup rabu haritu pun semue okey, mengandung ni tetibe pulak semput datang, padahal dah lame gile tak kene athma ni, rasanya last attack pun masa sekolah rendah kot. Tetibe pregnant ni datang balik, doktor pun dah bising hari tu, kene la sedut oksigen, dapat inhaler, hari hari kene sedut -_- semalam check dah okey dah. Tapi kene jugak sedut inhaler tu lagi. Nak baik punya pasal kan, buat je la, nanti kalau semput masa nak bersalin tak ade tenaga nak meneran pulak.

Sekarang tambahkan ilmu baca tanda2 nak bersalin dengan tengok cara cara nak meneran. Huarghh rasa susahnya la nak meneran, tengok video pun tak berapa nak paham ni. Jumpe encik suami ari ni nak suruh dia ajar la cara meneran. Okey tak sabar nak jumpe encik suami, rindu rindu♥

Dah akhir akhir ni berat pun tak berapa nak naik, encik suami cakap tu berat baby je naik, mamanya dah tak naik dah. Minggu lepas timbang turun 0.4 kg, minggu ni timbang dah naik 0.2 kg. Scan masa 36minggu pun semue okey, air ketuban cukup, baby semuenye okey, kepala kat bawah, dan jantina pun macam dah dipastikan. Tapi sedia je nama untuk dua dua kan, senang nanti♥

Okeyla nak tunggu post laju ni, beli barang untuk baby ni, semangat mamanya yang mudah terpengaruh, baca blog irine la ni, tengok dia beli diapers clutch tu macam senang nak bawak ke mana mana, terus beli jugak, bukan 1 tapi dua, beli satu lagi tu untuk anak angah, nak pergi pekan nanti boleh la bagi angah terus. Okey excited dah ni, lambat pulak post laju ni. Nanti kalau rajin nak share barang2 yang dah dibeli untuk baby dan barang yang orang bagi, tunggu bila rajin la ni♥


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Wednesday, September 18, 2013

Maternity Photoshoot

Amboi rajin bukan main update memalam, encik suami tak ade kat sebelah tak ade orang nak kacau bosan jugak ni, nak bercinta dalam tepon pun tak dapat la malam ni, encik suami oncall. Kalau dia tak busy baru dia call, kalau tak, tatap je la gambar encik suami kat screen phone kan.

Ni nak update sikit pasal maternity photoshoot yang tak seberape tu. Ni dah macam mengidam time mengandung jugak ni, nak jugak berphotoshoot bagai. Tapi nak bayar photographer professional bagai tu tak la mampu, jadi nak mudah buat je semue sendiri. Gambar pun edit je sendiri, tunggu je ade photobook promotion online, order je, masukkan gambar, dah siap. Tu nak tunggu bila baby lahir nak buat newborn photoshoot pulak. Boleh terus beli dua photobook kan.

Masa photoshoot ni, dah 34weeks. Lokasi tempat berphotoshoot ni disebabkan aku ni suka stalk fyn jamal, nampak pulak dia photoshoot kat tempat cantik ni, baca komen2 kat instagram dapat tau tempat terus ajak encik suami nak amik gambar kat situ jugak. Encik suami pun tak banyak songeh dia layankan je aku ni. Tempat cantik tu kat putrajaya, taman saujana hijau. Korang yang nak amik gambar prewedding ke, outdoor ke, family ke, maternity ke sangat recommended.  Tempat cantik sangat, tak cukup masa je nak posing. Untuk idea photoshoot kami yang tak profesionnal ni guna je khidmat mr google search je photoshoot idea, keluar la macam2 idea yang cantik2 yang boleh diguna pakai sepanjang photoshoot tu. Photographer encik suami sendiri, bila perlukan bantuan baru la adik dan cousin aku jadi photographer tak berbayar. Camera pun dah ade jadi tak ade masalah sangat la kan. Sebelum photoshoot fikir jugak nak pakai baju ape ni, kebetulan hari jumaat tu jalan area shah alam sebelum tu makan abc fradoo yang aku idamkan tu, sementara tunggu encik suami solat jumaat, aku dengan cousin jalan jalan kat kedai kedai seksyen 7 yang best best tu. Sempat la beli cardigan kat dreemika,  lepastu nampak pulak cardigan dan dress cantik kat zawara terus je cuba dan ape lagi terbeli la kan. Yang lagi best hujung bulan 9 zawara nak bukak cawangan butik kat johor. Ok senang nak shopping kononnya padahal lepas pantang dah nak pindah mersing.

Gambar photoshoot dah letak sikit semalam, boleh tengok kat entry sebelum. Hari ni tepek satu gambar ni je. Sebab suke gambar ni♥ rindu encik suami ♥


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Tuesday, September 17, 2013

Cinta Jarak Jauh Bermula

Lamanya dah tak update blog kan. Sebok berjalan membuatkan diri ni kemalasan nak update. Rasa cuti encik suami sebanyak dua minggu lebih tu cepat je habis, hari ni dah start kene lapor diri kat hospital mersing. Bermakna hari ni bermula la drama cinta jarak jauh kami. Siang tak terasa sangat rasa macam encik suami pergi kerje je, tapi peluk2 sebelum gi kerje tu tahan air mata je bile encik suami pesan jaga diri dan macam2 lagi la T_T. Bila malam terasa sangat, sekarang pulak masih batuk batuk, selalu bila batuk ni encik suami la yang tepuk2 bagi kahak keluar, sapukan vicks kat belakang badan. Malam ni semuenye kene sendiri. Ada lipas sesat pun terpaksa jadi gagah perkasa bunoh sendiri, sebab tak ade hero yang tolong bunohkan, memikirkan tido dengan lipas lagi takot, dah ternampak baik bunoh, dah malam malam ni jadi pembunoh T_T

Tapi cinta jarak jauh dapat la merasa kembali ke zaman bercinta sebelum kahwin, dapat la mesej2 tepon2 kan. Ucapan rindu mesti lebih banyak dari biasa kan. Tapi rindu sebelum kahwin dengan selepas kahwin ni tersangat la berbeza rasanya. Dalam perot ni pulak ada baby tanda cinta kamikan perasaannya sangat la berbeza. Bukan tak nak ikot encik suami pindah, kalau ikotkan hati ke mana sahaja encik suami pergi walau jauh mana tetap nak ikot, tapi sebab dah dekat nak bersalin ni dan sementara tunggu encik suami sediakan rumah kami terpaksalah kami berjauhan. Lepas pantang barulah mama dengan baby dapat ikot papa pindah mersing♥

Sekarang baru rasa kagum gila la dengan korang yang dah kawin tapi duduk jauh jauh start lepas je kahwin, kagum sangat sebab korang sangat tabah. Malam malam ni saja nak melepaskan rindu nak letak gambar gambar maternity photoshoot, nak jugak amik gambar tempat fyn jamal photoshoot okey, tapi letak sikit je la♥


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-