Google+ Followers

~~pEnGikUt sEtiA~~


Wednesday, May 28, 2014

Floral mask promo. Murah!!!

Minggu lepas punye rajin update 2 entry sehari. Minggu ni huruf kat keypad samar samar je tak nampak nak type u tuk blog. Aku sebok dengan business kononnya la kan. Sebok la sangat.


Sekarang aku dah jadi stokis dianz jual floral mask. Minggu ni ade promo ye. Hanya Rm38.90 50ml free postage. Tengok dah jimat rm6. Kot korang nak beli dua tiga mesti aku bagi special price la. Serius pakai mask dapat erat kasih sayang suami isteri la. Konon sweet kan boleh pakaikan untuk suami kita. Dia pakaikan kita *tapi takpun aku pakai sendiri untuk dia je aku pakaikan*. Bile cabut tengok bintik itam terkeluar lekat lekat kat mask rasa puassss okey.


Jom beli sengan harga promo. Promo sampai esok tengah hari je tau. Boleh sms /whatsapp/wechat : +60167028970. Call aku tak layan okey. Ni no business tapi kalau korang nak mesej saje saje pun boleh. Tapi mintak la no biase aku ye.
Jom ramai ramai like pageaku. KZ beauty.

Like my page KZ beauty


Lelaki pun boleh pakai



euwwww gelikan. Yang nampak licin tu pun tak bersih sebenarnye. Lagi ysng confirm2 kite nampak tak licin. Jangan jadi penternak bintik itam dan putih dah la

zarif pun nak join nak ade dalam gamba4. Ni suami aku sendiri pakai okey. Tak tipuuuu

ok jom whatsapp cepat. Sementara stock masih ada. Stock adalah terhad ♡

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Wednesday, May 21, 2014

Khalil Zarif masuk contest

Disebabkan kebosanan yang amat dirumah, nak buat scrap book zarif tak boleh start lagi, betri sampai haritu beli kat lelong macam tak boleh pakai je, tak taula ape yang problem, betri ke, charger ke, ataupun instax share tu *janganlah instax share yang bermasalah dah la baru beli kan, hadiah birthday pulak, takkan dah rosak pulakkan*. Jadinye aktiviti sampingan suke suke hati search tempat tempat menarik untuk bercuti. Search je, tak booking pun pastu berangan je lebih.

Bile dah online jeni, bukak pulak facebook, scrool2 jumpe advertising pasal contest johnson's, baby of the year 2014 #BOTY2014. Dari aritu jumpe tapi disebabkan kedekot nak beli barang baby resit minimum rm15 aku pun buat tak nampak je la contest tu. Tapi hari ni kebosanan punye pasal bukak la fanpage johnson's baby aku pun terfikir ala beli barang rm15 je pun,  beli la set mandian ke ape kan. Resit mestilah bertarikh 1 mei-30 jun. Masuk contest dulu, register, nanti hujung minggu baru ajak encik suami shopping barang mandian johnson's baby untuk zarif.
Penyertaan boleh hantar banyak kali. Tapi kalau hantar 5 keping gambar kene ade 5 resit la. Aku pun try je la mane tau rezeki zarif kan. Tapi hantar sekeping gambar je la. Cukup. Kalau ade rezeki sekeping gambar pun dah cukup kan. Yang masuk nye beribu2 mungkin sampai tarikh tutup jadi ratus ribu. Semue baby comel comel. Peratusan nak dapat tu dalam 30% je la kan. Jangan letak harapan tinggi. Sebab masuk suke suke kan. Aku suke je nak masuk sebab juri yang akan adili bukan kite pakse pakse orang like gambar kite. Untuk contest ni ade 3 kategori. Zarif categori 1 sebab dia lahir oktober 2013. Tarikh tutup contest aku tak taula bile.

Tadi ade jugak bace kriteria baby dia nak tu kulit bersih tak ade masalah kulit, ruam atau calar calar. Untuk kulit tu pada aku tak menjadi masalah, alhamdulillah kulit muke zarif memang tak ade masalah. Lepastu kriteria nak rambut sihat. Opss tu masalah besar kan. Korang tengok la zarif dah 7 bulan kepala licin tak ade rambut, macam mane ni. Haha harapnye dia tak pandang kepala sangat la kan boleh pakai topi. kriteria lain dia nak baby yang perkembangannye sihat la. Mane tau rezeki zarif walaupun kepala licingggg kan.

Encik suami tak tau lagi aku masuk contest ni tunggu dia balik keje baru cerite.  Ni la keje surirumah yang tak ade keje, zarif jadi mangsa, mama dia berangan nak jadikan zarif model. Tapi yang best hadiah dia tersangat lumayan. Tak dapat no 1 saguhati pun jadilakan. Mesti juri susah nak buat keputusan sebab semue baby comel comel kan.
Ni gambar zarif yang dipertaruhkan. Sebab gambar ni papa cakap ala ala cover majalah. Jadinye aku pilih la gambar ni. Meh meh geng geng mak mak jomla hantar gambar jom, suke suke sambil berharap menang fuhhhh


Ni hadiah untuk pemenang wooo bestkan

Gambar zarif dah ada dalam gallery yeahhh


kalau nak search gambar zarif kat gallery. Khalil zarif bin mohd zaki

tak dapat hadiah utama. Saguhati pun jadilakan ♡

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Cuti cuti malaysia : Teluk Cempedak

Tiap hujung minggu ni bermula minggu lepas kami berjalan je la. Tapi berjalan dalam Malaysia je la. Minggu lepas pergi pekan dan kuantan rumah angah aku, minggu ni nak balik jb dan minggu lagi satu tu nak pergi melaka. Pergi melaka tu ala ala family gathering gitu. Tak sabar tau siap buat tshirt bagai. Tu nanti kite cerita okey.

Kononnye planning nak pergi gambang la kan. Tapi zarif batuk dengan selseme cuaca pun tak menentu jadinye tukar planning la. Next time la pergi gambang, sape nak join? Nak pergi tioman ni pun tak tau bile. Ikotkan hujung bulan nak pergi tioman pun tak jadi lagi. Dah nak puasa dah ni. Kene tunggu lepas raya la macam ni. Lepas raya pun banyak plan ni. Plan berjalan je la, zarif layankan je la mama papa awak ni ye. Tapi serius zarif sangat baik bile berjalan, sampai orang tegor la baiknye zarif. Tapi bile kat rumah baiknye manje sampai pergi dapur nak masak kene dukung gune carrier,  pengsan mama -_-
Jadinye papa bawakla kami jalan selalu okey.

Pergi kuantan tak pergi mana pun. Jumaat tu pergi megamall teman encik suami main boling. Selalunye teman je kali ni aku ajak angah join main sekali. Dah lame gile kot aku tak main boling. Setahun lebih kot. Tapi main memang terok la kan mule2 kelongkang saje la kan. Dua2 game aku daat tempat ketiga. Tahniah la ye. Pas ni boleh teman encik suami main lagi walaupun main menyedihkan hehe

Hari sabtu kitaorang jalan jalan kat ecm. Pergi manjaku dulu parking kat situ jalan je la ke ecm dah dekat kan. Aku tak terfikir pun kat situ kene letak kupon2 parkin tu. Kalau tau ajak encik suami parking dalam. Laju betol akak akak tu buat kerje, suruh encik suami patah balik alihkan kerete tengok dah dapat kertas. Haiyakkk pantas sungguh akak akak tu lepasni memang parking dalam shopping mall jela.
Dah jalan jalan cuci mata kat ecm. Pertama kali aku minum chatime, okey aku jakun tapi pada aku coolblog lagi best dah la lagi murah. Nampak sangat aku lagi suke bende murah makanan pun tak terkecuali. Tapi aku memang lagi suke coolblog, untung encik suami dapat isteri macam ni. Suke yang murah murah. Sebab suke yang murah tu lagi bahaya. Tengok murah nak beli dua tiga.

Lepas pergi ecm ajak encik suami pergi telok cempedak.  Lame dah tak pergi tc. Zarif pun tak pernah pergi lagi. Saja nak cuci mata tengok ape adekan. Pantai kat mersong pun ade sebok nak pergi tc. Kat tc ade mcd jadinye lunch kat situ sambil layan kuch kuch hota hai.  Janji dengan kawan sekolah, sakinah, nak jumpe kat tc. Amik amik gambar jalan kejap tengok masa pun dah lewat. Balik. Malam2 selalu ade expo kot. Siang tak ade ape, jadinye boringla. Kalau malam malam ni mau penohkan. Entry tampa gambar tak syiokla kan. Meh tepek gambar masa kat tc.








Kat atas ni semue gambar dekat tc. Thanks hot mama kina sebab sudi jumpe kitaorang kat tc. Posing2. Nanti jumpe kite posing2 lagi ye.

gambar lentok lentok ni masa kat kedai makan malam sebelum. Makan seafood sedapnyeeeee teringat ingat butter prawn tu

ni hari jumaat. Mama zarif cakap zarif 100% cute. Nasib zarif la dapat mama syok sendiri puji anak sendiri hee

dua budak baik tunggu mama papa mummy main boling. Tapi jap je la nak duduk dalam tu. Lepastu bosan tunggu

ni beli spec kat mr diy. Suke sebab murah. 2.90 je tau. Comel pulak tu. Tapo zarif tak suke pakai spec. Dia tarik spec tu. Adik ok je pakai

gambar zarif pakai spec itam ni sama macam aku pakai spec itam mase kecik kecik. balik jb minggu ni nak cari la gambar tu nak letak sebelah sebelah :)

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Tuesday, May 20, 2014

Penyakit 'PM'

Dewasa ni penyakit 'pm' yang melanda di Malaysia semakin kronik *ceh, ayat macam nak buat karangan bahasa melayu khen*. Ni bukan penyakit yang melanda perdana menteri okey. Penyakit pm ataupun private message aku rasa untuk rakyat malaysia dah makin kronik. Rakyat negara lain aku tak taula pulak kan kalau pembeli online diaorang pun suke dengan perkataan pm. Kadang aku tak berape pasti diaorang ni tau tak pm tu ape. Sebok duk tulis pm pm kan. Kot kot sebab orang atas tulis rasa best nak join sekali ke kan. Boleh terime lagi la kalau mintak pm kat facebook, kalau mintak pm kat instagram kau dah kenape pulak kan, nak pm macam mana.

Aku rase penyakit pm ni makin berleluasa disebabkan kemalasan rakyat malaysia nak baca. Kadang owner tu dah elok tulis caption panjang2 pasal product description beserta harge tapi ade jugak makhluk tuhan yang paling seksi *jangan sentap, ni untuk semue*. Komen kat bawah pm. Kau nak suruh owner tu pm ape. Dan kadang aku tertanye yang suke komen tu haruslah pembeli tegar online kan, ataupun dia memang tak pernah beli pun cume suke komen pm je ke takkan la diaorang tak tau kalau fanpage facebook tu owner tak boleh nak pm dulu. Lagipun dia dah tulis panjang2 kalau korang nak mesej je la cakap nak beli. Lain la kalau kau nak tanye detail lagi kan. Ala kalau nak tanye detail pun kau la yang pm dulu. Dah kite pembeli. Kalau 10 yang mintak pm macam mane la owner tu nak balas. Aku memang suke membeli secara online. Tiap bulan mesti ade je nak beli, ke tiap minggu? Jadinye aku kesian kat seller yang dah tulis panjang2 tapi ade jugak yang tak reti baca. Kadang aku tertanye jugak mungkin caption tu tak keluar kat handphone dia ataupun laptop dia kan. kuar gambar je kan. Ade ke macam tu? Kot ade mari share tak ade la online seller ingat korang2 ni kene penyakit pm.

Memang la customer always right. Tapi jangan la sampai menyusahkan orangkan. Jadilah pembeli yang bijak dari segala aspek ye. Kalau keypad korang ade huruf p dengan m harap korang jangan sentap ye haha kalau aku jual online lepas ni mesti orang tak nak beli dengan aku takut aku emo haha dah jangan ade yang mintak pm kat ruangan komen pulak lepas ni ye hehe

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Khalil zarif berangan model cover majalah

Minggu rajin nak hupdate entry hari hari ni. Tengah rajin layankan je la. Tengah malas nanti mule la bersawang segala kelawar pun ade macam gua tinggal kan. Cerite basi sebenarnye. Tapi tak dapat gambar lagi jadinye aku malas nak update cerite kalau tak ade gambar kan.

semalam dah cerite pasal shopping online kan. Salah satu website yang aku suke cuci mata adalah groupon sebab macam macam ade kan. Ni salah encik suami la dia yang start beli beli kat groupon sampai aku pun terpengaruh kan. Aku ni memang cukup pantang dah pulak kat situ tulis harge asal pastu pangkah pangkah harge asal tunjuk harga yang lagi murah, memang la terpengaruh kan. Paling aku suke beli photobook kat groupon. Aku dah ade 9 photobook beli dari groupon, photobook yang ke 10 tak siap lagi. Nantila nak campur semue gambar kami cuti cuti malaysia la untuk tahun ni. Scrool punye scrool ternampak satu offer yang memang wow. Kids studio photoshoot.  Tengok harge rm18 mata mulelah berpinah. Lokasi pulak kat midvalley, memang bertambah mudah. Sebab hujung bulan 3 tu aku nak pergi midvalley.

Tergedik gedik aku ajak angah aku join sekali. Tapi anak dia ade 2 jadinye dia nak amik yang group untuk kids 3 orang rm68, kalau yang ni dia siap bagi 2 print gambar 8r dengan dua keping 4r. Yang rm18 kene print sendirila dia bagi cd. Dah tergedik gedik beritau encik suami. Dia pun cakap ok aku suruh la dia teros bayar voucher tu.

Kat situ dia tulis ade sediakan costume untuk baby yang bawah 3 tahun la. Tapi aku bawak je bekal baju bee. Kot boleh tukar tukar kan. Photoshoot tu dalam masa 40 minit yang rm18 tu. Tapi baby banyak berenti2 la sebab zarif lapar minum susu. Mencabar rupenye nak bawak baby photoshoot ni. Lagi mencabar angah aku nak bawak 3 budak tu photoshoot. Kalau baby agah agah senyum la amik gambar. Yang lagi dua tu umur 2 dengan 3 tahun keluar mainan je memang la gaduh kan berebut mainan tak hiraukan photographer pun.
Siap photoshoot aku ingat semue gambar yang berpuluh2 zarif amik comel comel sangat tu sampai 90++ dapat la samue kan. Sekali dia cakap pilih 3 je. Haha aku ulang la balik 3 je? Salah aku sebenarnye memang ade tulis pun tapi aku kurang paham agaknye. Tapi tak la gaduh. Kalau nak semue gambar rm300. Ikotkan memang nak semue sebab sayang la gambar comel comel kan. Tapi salah timing tengah pokai pulak haish. Jadinye kalau nak tambah 1 keping rm10 beli 5 free 1. Jadinye aku amik la beli 5 free 1 campur dengan lsgi 3 gambar tu dapatlah 9. Tu pun dia nak amik gambar zarif bogel encik suami tak nak. Kalau nak mau beratus pastu pilih 3 je lagi pening aku. Tapi puas hatila. Lain kali kalau ade offer kat groupon photoshoot family nak beli la. Orang profesional amik gambar haruslah cantikkan ♡





pss agak agaknye ade tak mahalah mane mane yang nak photoshoot zarif. Zatif suruh tanye haha padahal mama dia yang over khennnn

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Monday, May 19, 2014

Shopping online tak selalu indah

Ayat ade bunga bunga sedih kat tajuk entry kan. Hari ni tutup cerita pasal zarif kejap beri laluan mama zarif nak share pengalaman shopping online. Sekarang memang kemarok sgopping online,  lagi kat instagram hashtag je ape barang kita nak selalunya mesti akan keluar kan. Jadinye sekarang dija lagi suka shopping melalui instagram. Dan dija lebih suka shopping barang yang memang dah sedia tulis harga, tak minat yang pm for the best price. Sebab kalau tanya tanya beriya pastu bukan nak belikan. Jadinye bile dah letak harga lagi puas hati kan. Kadang ada masa lepas bangun susukan zarif, boleh pulak bukak instagram cuci mata tengok handbag. Pukol 5 pagi kot. Lepastu mule la ting tong kan. Memang tak ade keje kan.

Tapi bukan tiap kali shopping online indah kan. Yang indah kan bila dapat barang yang kita nak, cantik seperti dalam gambar, quality pun baik, design yang kita nak dan quantity yang kita mintak. 

Paling berisiko pada aku bila shoppibg baju online. Memang ade ukuran tapi tak berape yakin jugak nak beli walaupun ade ukuran. Lepastu aku pernah beli dekat satu butik online, agak terkenal jugak la. Dekat description cuma tulis jarang kat tangan dan brestfeeding friendly. Tapi bila dapat bukan kat tangan je jarang kain chiffon kan badan badan pun memang jarang, memang kene pakai inner la. Sepatutnya dia tulis la yang jarang dan kene pakai inner. Tak ade la rasa tertipu sangat kan. Lepastu tak sesuai untuk bf pun. Butang tipu je kat baju tu. Aku mudah tertipu tengok model pakai tak semestinye sesuai untuk aku kan. Tapi tula kalau baju chiffon memang jarang tak payah la nak beli online. Nasib la aku beli masa tu ade offer. Stock raya tak habis kot. Masa raya jual 200 lebih. Macam tak berbaloi je orang yang beli 200 lebih tu. Masa aku beli rm70. Tapi macam tak serik aku ni kan raya nak jugak tengok online shop yang buka preorder dan measurement ikot kita. Rasa selamat sikit kan. Ni risiko kalau beli pakaian kan.

Aku order carrier hari tu. Memang service kira tip top la sebab laju gile sampai. Hari ni order esok sampai dah. Tapi bila bukak. Dush Dush kecewe habis. Sebab design lain yang sampai tau. Dah la yang sampai tu simple gila. Yang aku nak siap berbunga bunga bagai. Memang kecewe gila dahla punya excited bila nak bukak barang tu, bile tengok barang tu macam nak nangis nak marah pun ada. Tapi lepastu rasa kelakar jugak. Sebab beli senyap senyap tak beritau encik suami tu la padahnya padan muka kan haha aku pun terus la aku mesej owner tu. Tapi bukan salah dia dia kira orang tengah. Supplier yang hantar. Dia bagi tukar. Cost pernghantaran semule dia tanggung la. Aku pun hantar la balik carrier yang salah tu. Tapi nak tunggu carrier baru tu sampai orang sabar pun boleh jadi nak marah gila. Dia cakap dah post hari selasa aku ni hari harilah tunggu. Siang pun nak tido pun tido tido ayam takot tak perasan barang terlepas. Memang aku ni macam tak ade keje nak tunggu postlaju je kan. Tu yang buat kita marah kan. Bila dah cakap dengan owner tu. Dia mesej2 supplier dia tak hantar lagi pun. Dia bagi tracking no pun bila search sebelum tu not found. Dah tak hantar lagi memang la tak ade dalam system kan. Akhirnya jumaat baru dia hantar, isnin carrier tu sampai. Ni risiko yang patut kita hadapi la kan.
Lagi satu kalau kita order barangan pre order. Kene sabar nak tunggu sampai tu. Sampai sampai tak dapat ape yang kita nak. Tambah lagi kecewe. Macam kes aku dengan kakak aku beli baby bean bag. Beli akhir bulan 10 bulan 11 dia cakap dah boleh dapat. Tunggu tunggu tak dapat dapat tau. Sampai aku dah habis pantang dah balik mersing pun tak dapat lagi. Kakak aku siap mesej cakap nak buat report. Ye ye je pun tu kire ugut nak bagi takot je pun. Rajin ke kitaorang ni nak buat report. Beli dah la satu rm150, beli dua rm300. Bile dah desak desak, kakak aku siap tulis kat wall facebook orang tu sebab dia tak balas mesej, tapi boleh pulak dia delete comment tu tau. Update facebook boleh, alasan dia cakap faceboom dia problem la ape la, mesej tak balas, nampak sangat bagi alasan kan. Akhirnya dia dah tak tahan kan. Dia hantar jugak. Tu pun dua hari dia bagi tracking no tak ade dalam system pun. Kakak aku mesej lagi dia. Esoknya check baru ade dalam system bile dia kene marah, ape maknanya?  Dia baru hantar la tu kan. Sampai sampai tambah kecewe dan nak tergelak pun ade. Yang sampai pun ikot suke hati je design tu. Nasib dia hantar dua dua tau. Tapi dua dua la design yang tak dikehendaki. Bila ingat balik sekarang selalu nak tergelak. Lepastu zarif bukan suke sangat duduk atas tu. Membazir je beli sampai gadoh2 dengan owner tu. Bukak page dia baru baru ni ade jugak yang complaint beli dari bulan 10 sampai sekarang tak dapat. Bayangkan beli sama dengan kitaorang dah berape bulan tak dapat dapat. Macam mana orang nak sabar kan. Kalau kau ni jenis update beritau yang kau post lambat sikit tak adenye orang nak marah marah. Yang marah marah tu kau pulangkan je la duit. Kalau kau ni orang islam yang nak meniaga jujur la sikit, kalau kau rasa kau tak boleh jujur tak payah nak meniaga. Macam mana rezeki nak masuk kalau kau buat customer macam tu kan.

Tu antara pengalaman yang pahit la kirenye. Tapi aku tetap je suke shopping online serik nya setengah jam je lepastu lupe dah, shopping semule kan. Aku suke online shop yang ownernya ramah tamah sudi jawab walaupun kadang aku cuma nak tanye tanye je dulu kan. Semoga rezeki korang lebih murah lagi ya. Sebenarnye bende ni terpulang pada korang tak ade siapa yang paksa kau beli kan jadinye fikir dulu sebelum beli cuma owner online shop tu pun perlulah jujur dengan customer. Supaya customer tu loyal dengan korang dan kalau barang tu best mesti dia akan datang beli lagi. Pehhh terasa macam jawab exam marketing ni. Rindunya nak study *tetibe*

asik shopping online je kan. Lepasni rasenye nak berjinak secara serius dengan menjual secara online. Nak belajar dulu strategi marketing online. Amin moga ade rezeki untukku. boleh la menolong menambah pendapatan suami *kononnyalakan* padahal nanti aku gune duit tu untuk shopping senyap senyap jugak. Hee


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Anak lelaki ikot muke mak sejuk dan sebaliknya.

Paling seronok dalam dunia bagi mak dengan bapak bile orang cakap anak kita macam muka kita kan #LikeParentLikeKid. Kalau boleh nak berebut rebut anak tu mewarisi kecomelan mereka. Lagi lagi mak mak nikan. Dah bawak dalam perot 9 bulan, kesakitan lahirkan anak, makin terubat bersinar berbunga bunga bile cakap eh anak awak ni sebiji muka awak. Masa tu mule la perasan patut muke baby tu comel ikot mama kan. Mesti la mak mak rasa sedih bila tak ade sipi bahagian pada anak tu pun ikot dia kan. Tapi bapak bapak pun mestila nak anak ikot muke diorang kan, baru diyakini tu anak dia, tak payah buat ujian dna kan. Ooii tapi kalau ikot muke bini kau jangan pulak tak percaya tu anak kau. Tunggu la anak ke dua ke tiga nanti ade la yang terkenan muke kau sikit kan.

Zarif dari hari pertama lahir lagi orang dah cakap ikot muke mama dia. Haruslah happy kan. Memang kebanyakan ramai yang cakap macam muke mama dia. Walaupun baru first time jumpe. Sampai anak sedara sepupu yang kire masih budak budak pun boleh nampak la yang zarif tu ikot muke mama dia. Budak budak biasanya kan jarang nak nampak baby tu ikot muke siape. Kire memang terbukti la zarif ikot muke mama dia kan. Dalam hati mama zarif berbunga bangga.

Pernah tanye encik suami eh muke kita kan selalu orang cakap iras iras sama. Kenape orang tak cakap zarif macam papa dia. Tapi ade la jugak 2 3 orang jumpe cakap zarif macam papa dia. Encik suami cakap sebab ape yang dia same dengan aku ade pada zarif jugak. Jadinya tu lagi nampak macam aku je la kan. Tapi kan part mata tu tak pasti la zarif ni ikot siapa. Mata dia bulat. Mama dia sepet papa dia pun tak la bulat. Tapi dari masa mengandungkan zarif memang suke sangat tengok gambar baby mata besar, suke tengok anak tomok, lepastu selalu mintak dalam hati nak anak mata bulat, nah Allah bagi. Alhamdulillah kan. Colour mata zarif ni pun susah nak pastikan, tak nampak macam hitam. Ade yang cakap eh warna mata dia grey la, ade yang cakap nmata zarif brown. Jadi sampai sekarang tak dapat pastikan walaupun brown dengan grey tu kan warne yang sangat berbeze kan. Dan ade beberape orang cakap zarif macam orang putih. Ikot mama dia tang mane ntah macam orang putih. Mama dia kecik kecik macam anak cina hee. Tapi mama zarif perasan tengok baby korea dalam tv cakap zarif macam baby korea. Sekarang mama zarif kemarok layan drama korea. Layankan je la huahua mengandung anak ke dua kene lagi selalu tengok cite korea la

Untuk encik suami jangan sedih sedih ya. Zarif kalau tak ikot muke papa dia kan harapnye amikla perangai baik baik dari papa ya, jangan cepat emosi macam mama, lelaki kenala cool macam papa. In shaa Allah tunggu anak ke dua tiga atau seterusnye ade la mengikot muke papa dia pulakkam, baby girl mungkin, mesti lagi comel auwwww Sejuk je nanti ♡ tapi betol ke kalau lelaki ikot muke mak dia sejuk dan sebaliknya ya? Macam tu sejuk la zarif sampai besar nantikan sebab ikot muke mama dia. Zarif jadi anak yang soleh ya. Tapi kan tak semestinya anak lelaki ikot muka ayah dia panas je pulak. Yang penting doa anak kita jadi anak yang soleh dan solehah sihat tubuh badan tak kisah la ikot muke siapa pun kan. Kalau ikot muke kite tu kire dapat bonus kecomelan la tu haha perasan.

Jadinye sebab kan aku perasan zarif macam muke aku sebab orang dah cakap banyak kali jadinye aku pun masuklah contest nestle. Tapi contest ni tak kisah kalau muke tak sama dengan anak pun, mungkin gaya posing yang sama ataupun pakai baju yang sama pun boleh joim contest ni. Aku saja saja join contest ni sebab senang ikot je syarat2 dia pastu dia yang pilih kite tak payah paksa orang like like pic kita. Komen je kat page fitst solid food dengan hashtag #LikeParentLikeKid dah siap. Senang je kan. Mane tau ade rezeki nak menang kan. 




Zarif vs baby korea yang mama perasan zarif macam muke baby korea ♡

ni la gambar zarif perasan comel ketap2 bibir aku hantar untuk contes #LikeParentLikeKid

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Sunday, May 18, 2014

Projek Scrap Book Khalil Zarif

Ok ni bukan projek memikat suami ye *harap maklum*. Tu channel lain. Ni projek konon comel comel gitu *kononnyalakan*. Walaupun dah kategori mak mak ni. Tapi kepantangan aku masih lagi same. Pantang nampak bende comel comel rasa nak gigit gigit nak gedik gedik mintak kat encik suami. Paling pantang bile pergi mr diy dan daiso. Dua kedai ni dah la barang memang murah murah kan. Oh terlupe satu lagi kepantangan aku nampak bende murah. Murah sampai nak beli banyak banyak semue nak jadi puloh puloh ringgit gak kan. Tu la aku memang senang tertipu dan digoda dengan bende bende murah ni.

Daiso tu pulak memang semue rm5. Bile pergi setiap daiso outlet mesti akan terjumpe sesuatu barang eh best gile kot barang ni dah la tak ade kat tempat lain, rm5 pulak kan. Kalau kat mr diy lagi la memang murah murah kan. Ade yang bawah rm5 dan atas rm5 pun kategori yang kite tengok rase bende tu memang best dan murah. Lagi satu bile pergi mr diy aku suke tengok permainan budak budak. Rasa excited macam nak beli untuk diri sendiri. Tunggu zarif besar sikit kita tak pah beli kat toy r us. Beli kat mr diy zarif boleh dapat lagi banyak. Hee lagipun budak2 bukan pandai jaga mainan kan baling2 ilang, elok mama beli yang murah kan *nampak kwdekot di situ* haha bukan kedekot ye elakkan pembaziran *ayat konon sangat*. Untuk birthday anak buah aku pun beli mainan kat situ. Ala ala meje solek, ade drawer la, sesuai la dengan anak buah aku yang dah pandai melawa tu kan.

Kali ni masa pergi mr diy kat megamall kuantan ternampak scrap kit yamg memang super comel. Kulit tebal pastu dia bagi kertas kertas dengan sticker boleh tulis perkembangan zarif dari 1 hari sampai setahun. Lebih pun boleh kan. nasib la encik suami jenis melayan bile aku cakap abang best ni boleh tak nak beli. Sambil tergedik gedik. Mestilah encik suami beli kalau tak malu pulak isteri dia hentak hentak kaki sebab tak dapat ape yang dikehendaki *burok sangat kan*. Kalau zarif yang buat perangai macam tu comel la kan. Kalau mama dia euuwwww. Memang dah tinggal satu je scrap kit tu. Nak ajak angah beli. Cari cari tengok dah tak ade. Kire aku memang bertuah la dapat scrap kit comel tu. Harge 16.90 pada aku okla sebab kulit tebal ala ala kite print hardcover photobook. Tapi ni buat photobook secara manual. Aku pulak memang dah ade instax share ptint je gambar mane mane nak kan. Lepastu tepek la dua tiga kan. Buat ayat jiwang jiwang untuk zarif. Pen warna warni pulak beli je kat daiso rm5. Dah la murah rm5 dapat 10 batang pen macam macam warna.

Tapi yang sedihnye *sedih tak berape sedih sangat la* instax share dah abis betri jadinye kene tunggu bateri instax share sampai. Arini sampai boleh la mulekan projekkan. Kat depan buku dah letak gambar zatif mase 2 hari. Lepsstu kat mr diy tu aku ade beli satu lagi bende comel. Baju baju gantung, boleh letak gambar2 dalam gantungan baju gantung kat bilik aku atau kat ruang tamu pun ok. Ok ni buat tak sabar nak adr rumah sendiri ni.

Psss nak cerite pasal langkawi malasnye nak cari2 gambar dalam camera. Nanti la cite basi tu akan dishare. Meh tepek gambar gambar projek scrap book zarif l. Rase macam sekolah pulak kan kene buat buku scrap comel comel tu


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Wednesday, May 14, 2014

Burger bakar pemanggang ajaib

Dari minggu lepas konon nak hupdate resepi burger bakar ni. Tapi kemalasan melanda. Semangat nak menulis kureng. Hari ni terrajin lebih nak menaip ditambah pulak internet tengah laju. Nanti interneet dah slow, aku pun slow la nak menaip.

Pergi langkawi beli pemanggang ajaib bagi aku berbaloi baloi la. Sebab aku dah menggunakan dengan sebaiknye. Dah buat ayam bakar, dah buat burger bakar, kentang bakar cheese *yang tak berape menjadi*. Ni tengah fikir nak buat ape lagi ye.

Last week kononnya memule terasa nak makan burger, nak beli tepi jalan je, tapi bila search2 resepi kan rasenye baik buat burger bakar sendiri kan. Resepi pun aku google je, simple je sebenarnye, rajin ke idok je kan. Untuk permulaan sebab aku tak ade smue bahan tu kire dalam rm60++ la. Tapi yang lain boleh je nak pakai lagi sebab pakai sikit2. Satu pack daging cincang ramli * pemalas nak buat daging sendiri*. Dapat dalam 6 keping burger. Kire berbaloi kan buat sendiri. Aku terus beli 2 pack daging cincang. Senang kot pasni nak buat lasagna pulak kan ke senang kan.

Bahan2:
Patty burger:
Daging cincang *ramly 1 pack*
Oregano
Black pepper
Seasoning
Bawang holland *potong dadu kecik2*
Sebiji telur ayam
Sos bbq
Garam

Cara-cara:
1.gaulkan semue bahan dia atas
2. Bentukkan patty mengikot kesukaan anda untuk size *aku bentukkan dapat la dalam 6 patty*
3. Masukkan dalam freezer selama 30 minit *supaya mwlekat anatara satu sama lain*
4. Panaskan pemanggang ajaib yang memang ajaib tu. Bakarkan je la patty tu ke dalam pemanggang ajaib. Tutup pemanggang. Pastu dalam 7 ke 8 minit terbalikkan.
5. Agak agak dah nak masak. Letakkan cheese. Tutup pemanggang. Bagi cheese meleleh.
6.bakar roti burger. Sagat carrot dan campurkan dengan mayonis. Letak salad di atas roti burger.

Ok siap boleh makan. Sos letak la chili sos ke bbq sos ke, sos lada hitam ke. Terpulang la kat korang. Tapi serius memang sedap *ceh puji diri sendiri*. Kalah burger bakar abang burn. Tak payah susah susah nak gi makan burger kat kedai pasni. Bila bila lapar bakar je burger sendiri kan. Kire memang berbaloi baloi la encik suami belikan pemanggang ajaib * aku jadi promoter pemanggang ajaib tak berbayar lagi*. Perut suami kenyang hati pun girang. Nak suami sayang lebih? Belilah pemanggang ajaib. Haha tak pandai masak tak ap3. Yang penting rajin cube. Sedap ke tak lain cerite kan.♡ last nak hidangkan gambar burger bakar ♡


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Kepandaian baru khalil zarif 6 bulan

Duduk rumah ni boleh pulak sampai tak perasan tarikh kan. Semalam 12hb zarif genap 7 bulan la. Sebab lupe tak amik la gambar zarif genap 7 bulan. Ya Allah cepat je rasanye masa berlalu. Terhibur je dengan keletah dia. Gelak tawa dia irama lagu yang paling merdu. Bile dia buat muke comel, geramnya la hai *ok puji anak sendiri kan*. Semoga zarif mebesar dengan sihat, jadi anak yang soleh. Semoge kami dapat membesarkan amanah Allah ni dengan sebaik baiknya.

Masa sepanjang 6 bulan tak banyak perubahan zarif. Perubahan makin lasak dan aktif kot. Nak berdiri terlonjak lonjak penat mama dia.

Zarif bergerak dengan mengesot bontot sambil duduk.
Zarif sekarang ni tak nak merangkak lagi. Dia suke duduk. Tapi tak pandai duduk sendiri. Kita dudukkan. Lepastu kalau dia nak gerak dari satu tempat ke tempat lain dia mengesot je sambil duduk tu. Tapi dapat gerak jauh jugak la. Risau gak kene tengok2. Sebab kadang jatuh terlentang gak. Kalau atas katil lagi risau. Aritu dah ngantok sangat tertido biar dia main. Dia golek golek sampai jatuh katil. Insaf dah tak nak tertido atas katil biar zarif tak tido. Bile siang kalau ngantok sangat tido je kat depan biar dia main.

Zarif dah pandai nak memanjat.
Ni pun baru baru ni dia dah pandai akmngkat bontot paut kat kite nak berdiri nak memanjat. Lasaknye la anak mama ni. Ni kat umah tak ade sofa kalau tak lagi la suke dia dapat memanjat. Rasa macam zarif tak nak merangkak la. Mungkin la dia nak berjalan je terus. Ni oun dah sebok nak berdiri. Memanjat. Ni dah 7 bulan gigi pun tak tumbuh lagi. Orang kate la kan, orang la kate lambat tumbuh gigi cepat jalan. Tengok je la nanti. Tak sabar nak beli kasut comel comel untuk zarif bagi dia jalan.

Zarif sekarang dah tolak tak nak makan bubur aku masak. Dia wek wek kan. Dia lagi suke makan biskot segere tu. Hari ni try lenyek lenyekkan pisang. Empat lima kali dia buat muke sambil wekkan. Makan pisang manis tapi dia buat muke macam makan bende masam *comel gile*. Tapi sambil wek makan jugak la sampai dah nak abis. Esok nak try bagi lagi. Pasni kene fikir resepi lain pulak la nak bagi zarif. Nak tery reseoi oat campur epal pulak. Arapnye zarif suke la.

Pss zarif dah tido mama zarif layan drama korea ♡


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

Thursday, May 8, 2014

Ayam bakar pemanggang ajaib

Ohoi sejak ade pemanggang ajaib ni kan memang macam keajaiban la yang berlaku. Aku rajin gila nak memasak. Semue nak bakar bakar je guna pemanggang ajaib. Sampai aku fikir macam ni boleh try buat macaroon guna pemanggang ajaib ni. Boleh ke? Tak try lagi. Kot kot menjadi kan. Aku beli pemanggang ajaib masa pergi langkawi hari tu. Cari jugak brand ikan tu tapi takde jual kat sana. Masing2 sebok jual brand sendiri. Tapi bila fikir2 serajin mana aku nak gune beli yang mahal mahal tukan. Jadinye masa pergi hig tengok2 pemangang ajaib dia macam ok jugak. Aku pilih yang harga rm69.00. Tak besar sangat dan tak kecik sangat.

Aku baru je rasmikan hari isnin. Dah puas dah berjalan banyak makan kat luar. Minggu ni macam nak masak puas puas *kononnya*. Boleh la cakap kan sekarang baru ari ape kan. Ok untuk permulaan makan malam hari tu saja nak try buat ayam bakar. Bila dah buat ayam bakar kombinasi yang sesuai adalah wedges je la kan. Wedges segere je, senang, malas nak buat sendiri. Aku bagi tajuk siap ada pemanggang ajaib sebab 2 3 hari semue resipi aku akan letak belakang dia pemanggang ajaib. Kirenye aku nak memudahkan korang jugak nanti kan.

Sebelum nak bakar ayam. Kenela perap dulu. Kalau perap lama lagi best kan. Tapi aku biasalah buat last minit. Perap jap je terus bakar. Bahan perapan ayam:

Bawang merah *blend*
Bawang putih *tumbuk*
Sos bbq
Kicap masin
Sos tiram

Ni resipi encik suami aku. Resipi sesuka hati. Bahan pun letak sesuke hati je. Tapi guna pemanggang ajaib ni memang mudah la. Ayam masak pun cepat, tak payah tunggu lama lepastu kan ade effact hitam2 konon macam bakar guna arang la kan. Layan kan je la kan. Yang bestnye bile masak ni encik suami cakap sedap ayam tu. Sedap sehingga menjilat tulang la kan. Hari ni aku dah try buat burger bakar sendiri. Nanti aku share resipi burger bakar pemanggang ajaib pulak. Ajaibnya guna pemanggang ajaib ni semue masakan sedap. Haha ye ke? Try la beli kalau nak tau korang buat sedap ke tak *promoter pemanggang ajaib tak berbayar*.


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-