Google+ Followers

~~pEnGikUt sEtiA~~


Monday, August 26, 2013

Persiapan Barang Baby

Batuk berkahak dengan selseme pekat ni memang buat rasa diri lemas je. Ikotkan kemalasan dan keridaksukaan aku pada ubat memang tak la aku nak makan ubat batuk yang rasanya tak sedap tu, tapi bila batuk tak baik baik, sebotol ubat jugak la aku dah minum. Encik suami pulak memang bising la kalau tak makan ubat, dia pulak dah amik ubat tu kat hospital, memang kene makan la kan, ni tak baik2 lagi dia cakap nak amikkan antibiotik pulak, memang tak nak tapi nak tunggu baik sendiri pun terseksa ni T_T haritu tanya encik suami tak bahaya ke untuk baby bila makan ubat batuk ni, dia confident je cakap tak, cuma baby ngantuk jugak la nanti. Tapi bagusnya makan ubat batuk tu buat kita ngantuk dan dapatlah tido lene, tu je la bagusnya. Tapi kan bila encik suami keje malam, walaupun aku dah makan ubat batuk tu, tak boleh tido lene tau, susah nak tido, rasanya tiap jam terjaga. Tapi bila encik suami ade elok pulak tido lene, bangun pun kalau nak pergi toilet je. Tu encik suami cakap tak boleh tido kalau tak tido bawah ketiak abang la tu *padahal tido bukan bawah ketiak dia pun, tapi memang kene ade jugak encik suami kat sebelah malam malam, konon manje la tu @_@*

Kalau ikot due dalam kurang lagi dua bulan lagi dah nak bersalin. Hari khamis ni genap 33minggu. Dah patut buat persiapan dah, bukan setakat persiapan, patutnya packing barang mama and baby letak dalam beg dah kan sebagai langkah berjaga jaga takut terbersalin awal. Mama tak packing ape ape lagi ni. Nak mendobi baju baby pun bertangguh tangguh lagi ni tau. Tapi baby tolong keluar bila dah cukup bulan ya sayang, sabar sikit je sayang *mamanya sebok fikir nak jalan nak makan sedap dulu ni, nanti mama bagi upah baju cecantik dengan barang best best ye sayang*. Untuk persiapan barang baby kan, disebabkan tak ade pengalaman lagi, baru first baby, kami masih blur lagi ni, tak tau ape yang patut dibeli dulu, beli berapa banyak, berapa yang cukup, bila dah patut beli semue macam tak tau. Akhirnya buat keputusan lepas raya la baru kita start beli barang baby, tak nak beli terlalu awal sangat. Dan masa minggu ke 27 scan kami dah tau baby kz ni gugurl ke boboy. Jadi dah excited nak beli barang bile dah tau gender kan. Tapi nak tunggu lepas raya jugak. Masa raya genap 30 week, minggu lepas tu dah start jalan jalan, beli baju untuk baby. Ada jugak terbaca checklist barangan baby yang patut dibawa ke hospital. Baju baby yang perlu dibawa ke hospital dalam 3 helai je. Bedung dengan barut mama tok dah siapkan jahit semue sebelum puasa lagi, tinggal nak basuh semue je. Jadinya buat masa ni fikir nak beli baju je. Untuk permulaan, Kami beli yang set2, terus ade baju, seluar, mitten,  booties, cap, beli dua set, macam nak bagi hadiah kat orang kan, padahal nak bagi anak sendiri yang pakai ni. dah buat perbandingan harga rasa lagi untung beli yang set, tu yang beli dua set. Yang ni memang untuk newborn, jadi size memang kecik la kan. Tak nak beli yang newborn semue, baby kan cepat membesar, kejap je dah tak muat nanti kan. Jadi kami beli yang newborn 3-4 helai je. Yang lain ade 0-6 months la ade yang 4-6 months la. Baju yang dah di beli dalam 8helai jugak la *tak kire pulak tadi* kalau dah tiap kali tengok terberkenan, encik suami layankan memang boleh penuh drawer, tapi nafsu masih terkawal lagi dan mamanya simpan je nafsu membeli tu sebab minggu depan kan nak jalan gi shah alam, nak pergi baby shop, marissa shop, selalu tengok kat instagram dengan facebook memang geram je sebab cantik cantik, murah murah pulak tu, rasa nak beli semue je tau *pengsan incik suami baca ni*. Tapikan masa borak borak dengan angah, angah cakap untuk baby baru lahir ni banyakkan beli baju yang jenis ada butang2 senang nak pakaikan baju nanti, baby nak pakai barut lagi kan. Lepas je tau tu, tambah la beli bajubyang berbutang butang tu. Ade la 4-5 kot baju berbutang yang dah dibeli, tak taula berapa yang cukup ni, kalau tak cukup lepas bersalin papa sorang2 la pergi jusco topup2 baju baby ya.


Selesai bab baju, barang sampingan yang patut bawak pergi hospital ialah tuala, selimut, wipe tissue, pampers, set mandian *encik suami cakap set mandian tak payah, nurse bukan mandikan baby pun, nanti diorang lap lap je*. Tapi aku beli siap2 satu set brand diapers ade pampers, wipe tissue dengan set mandian yang besar, ni boleh untuk pakai kat rumah la, nak bawak travel tunggu lepas pantang la beli yang kecik kecik kan. Nanti kene jugak beli wipe tissue yang banyak banyak terus. Untuk pampers newborn mama dah cakap tak payah beli yang mahal mahal yang tebal tebal, baby bukan berak banyak dan selalu kene tukar, jadinya beli banyak banyak yang murah je. Aritu dah tengok pack ekonomi brand lupe pulak dah, murah je, nanti boleh la beli. Tuala pulak mula mula kami beli satu je, bile mama tok pergi jusco belikan lagi dua, dapatlah baby kz tiga tuala. Selimut comel yang siap ada sarung kat kepala tu kami beli satu, sebab rasa comel sangat nanti baby berselimut tutup sekali kepala, arggghhh geram bayangkan *ober*.  selimut dengan tuala tuala ni nak hantar sulam huruf la kat makcik dekat rumah ni, nama dah ada tapi tak nak tulis nama, tulis huruf kz je nanti adik adiknya tak kisah la gugurl ke boboy semue boleh pakai sebab semue nama nak dua perkataan bermula huruf k dan z kan *Mamanya berPandangan jauh kan*. Satu tuala je yang nak tulis nama penuh, sebab tu yang mama tok bagi, dan memang mama tok nak letak nama penuh kan, tu tunggu lepas lahir la baru sulam nama. Dah siap sulam semue nama, barulah nak mendobi baju selimut tuala sarung bantal semue la.

Kira selesai kot barangan yang nak kene bawak ke hospital, cuma tak packing je lagi kan. katil dan drawer untuk letak baju baby dah ade orang bagi, beg pun dah ade orang bagi. Beg ni anak buah aku yang punye, dia dah tak pakai, sebab dia dah pakai yang baru, dan beg ni masih cantik jadinya nanti basuh basuh sikit boleh la pakai kan, elakkan pembaziran, ape orang bagi amik je kan. Katil pulak kakak encik suami yang bagi, katil ni memang katil yang dah dipakai dan diaorang dah tak pakai lagi tapi keadaannya masih elok lagi, jadinya dia pun bagi la kat kami, memang nampak cantik je lagi. Cuma kene beli tilam dan bantal je la. Masa hari pasang katil tu, siap je pasang katil, encik suami ukur size katil, memang dah tak sabar kan, terus je pergi jusco beli tilam, beli jugak bantal kepala dan bantal golek. Total dalam rm100 la abis. Terima kasih kak ya bagi baby katil♥ Tilam kecik warna pink siap dengan bantal dan kelambu ni pun ade orang bagi, ni hadiah kahwin ok, dah berbulan la maknenya ade kat kamikan, ni rezeki baby, dapat la pakai nantikan, terima kasih kak lai bagi tilam♥ Drawer baby mama tok yang belikan beli kat kk home deco. Dah letak letak baju baby, tuala, walaupun tak basuh lagi semue ni saje letak dulu. Bakul pun ade jugak, bakul ni pun boleh letak barangan baby yang tak muat letak dalam drawer kan. Banyak dah mama tok bagi, dengan barut bedung, drawer, bakul, tuala, terima kasih mama, love you♥ terima kasih jugak encik suami layankan puan isteri shopping dengan beli barangan baby♥

Ape lagi yang patut mama beli ye untuk baby mama ni? Mama tak sabar nak shopping lagi ni, nanti dah shopping barang best aku update ya. *sori semue gambar tepek kat bawah, update pakai phone cam  ni la jadinya*

Ni la baju baju baby, tengok baju pun boleh teka gugurl ke boboy kan? *tak payah nak surprise sangat la kan :p

Selimut comel baby

3 helai tuala

Bakul 

Set mandian, wipe tissue dan pampers

Beg

Katil


Tilam pink

Drawer baju

Drawer pertama letak baju

Drawer kedua letak tuala

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

19 comments:

  1. Ada baby cot. Saya nak beli baby cot tak beli2. Huhuhu...Saya beli baju asing2 dgn seluar. Sbb beli masa sale. Itu pun tak banyak. 6 pasang siang 6 pasang malam. Nanti lepas pantang beli baju lawa2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tula masa pantang kan baby sama je dengan mama dia pantang tak jalan mane2 jadi baju cantik tunggu abis pantang :) dija beli sekali terus baju dengan suar sebab tgk lagi murah la. Dija baby cot ni ade pun sebab org bagi. Kalau tak tak beli2 agaknya :)

      Delete
  2. Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Rina pun dah boleh beli ni. Dija 30 weeks baru beli sikit2, tapi rezeki ade orang bagi tu yang jadi banyak :)

      Delete
  3. hahaha. jgn beli byk2 Dja. baby cpt besa kan..

    comeL nye katil baby tu. kLW besa, rase nk tdo dlm tu jugak. hehehe

    selimut boleh tutp kepale baby jugak?? cmne 2?? xleh byg kan. selimut ade hood ker??? =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tula sya, sebab tu dija tak beli banyak2 baju, dan dija tak beli size newborn, beli yg newborn 3-4 je. Sya nak tido atas katil baby jadi baby besar la ni hee tula geram je nanti baby kecik jw katil dia agak besar jugak la ni hee
      Ha, betul tu ada hood, baby pakai hoody hehe

      Delete
  4. Wah,....bestnyer...excited tgok....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti cik mah dah start beli barang baby mesti excited gak tengok barang baby ari2, tak sabar tunggu dia lahir.

      Delete
  5. mula2 nak beli cot bed/playpen..then bila tanya pendapat org katanya membazir sebab kalau kita myusu badan susah nak tgk bb dlm katil.. better tidoo atas toto..bila ngis suakan je..lg satu baby makin besar makin lasak tidonya..hee jadi jijah pikir xperlu beli..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fikir camtu jugak, tapi orang dah bagi amik je la kan hee lagipun papa dia nak biasakan jugak tido atas katil baby tu, sebab kalau dah lasak nanti biar atas katil kita sorang2 bahaya jugak, kalau baby cot kan lagi selamat, tak la terjatuh nanti :)

      Delete
  6. olololo comelnya...baby pun xdan dan nak keluar tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baby kene sabar sabar dulu, jangan kuar awal, mama tak abis shopping lagi :)

      Delete
  7. comelnya drawer tu... boboy ehhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dija pun suke drawer tu hee konon nak surprise tengok baju pun tau kan :)

      Delete
  8. wah drawer tu cantik lah! kalau tgk katil n drawer, rasa macam gegirl. tp tgk baju, cam boboi la... hmmm kembar ke? haha

    ReplyDelete
  9. Dijaaaa! Comelnya drawe baby. Beli kat mana. Alaaaa alaaaaa geramnyaaaa. Seronok tgk dija dah siap2 semua ni. Time cha nanti cemana tah, larat ke tak nk shopping. Hikhik

    ReplyDelete
  10. waaahhhh...ika nak drawer bby 2 :) hehehehe...beli mana dija :)

    ReplyDelete

terima kasih bagi sepatah dua kate