Google+ Followers

~~pEnGikUt sEtiA~~


Friday, December 28, 2012

Review 13: Honeymoon (Part 1) 25.12.2012

bukan main tajuk siap ade part 1 lagi, nampak sangat nak buat sambungan la tu kan. Sebenarnye bile jalan jalan dengan encik suami rase kire dah honeymoon la tukan, tiap kali jalan tu mestilah kenangan terindah dalam hidup kitakan, lepas je kahwin teros je kitaorang dah pergi berjalan sebab aku konvo kat shah alam kan, tido kat subang, jalan jalan kat shah alam, malam malam dating kat i city, esoknnye sempat pulak jalan jalan kat bukit tinggi, sekaligus dah kira macam honeymoon jugak tu, tapi tak official la, ni yang official honeymoon la kononnya, *lantak kau la puan dijah ooiii*. Misi 2012 kononnya nak habiskan review kahwin macam tak tercapai je kan, hari ni dah 28 kan, check draft ade dalam 2-3 nak review lagi, tapi malas malas je ni tau, sebenarnye entry honeymoon konon nak buat last kali, tapi tangan ni tak sabar nak menaip dan disebabkan percutian ni masih baru jadinye banyak lah nak share *hati meronta ronta ni nak bercerite pasal ni*.sebelum ni pun aku ade jugak upload gambar sebabak yang konon romantik gitu *ala ala teaser la kononkan* dan ade 2-3 komen yang mintak buat review dan tekaan mereka untuk tempat yang aku pergi tu pun tepat. jadinye untuk tak menghampakan mereka yang mungkin dah tak sabar sabar nak berhoneymoon tahun depan ni kan, yang tak nak keluar dari Malaysia, ataupun nak pergi sekejap je dalam 2 hari macam tu Grand Lexis di Port Dickson amat lah disarankan *promoter tak berbayar okey, tak ade maknenye owner grand lexis nak bayar aku suruh update cite best best kasi promote hotel dia kan*. 

Pada permulaan kitaorang plan nak bercuti *rase lebih sedap gune bercutikan* di Langkawi. Aku baru jugak pergi Langkawi, rombongan mase kat uitm Shah Alam, jadinye teruje sebab nak shopping chocolate je sebenarnye. Encik suami pulak memang dah lame tak pergi Langkawi, jadinye tempat pilihan haruslah Langkawi kan. Sebelum kahwin tu sebok la nak booking tiket, tapi dari johor tak ade direct flight ke Langkawi jadinye agak leceh jugak la kan. Cuti sekolah pulak dah la ramai orang dan harge penginapan dan transport untuk berjalan di sekitar langkawi mestilah agak mahal sedikit kan. Maka kami sebulat suara cancel la trip ke langkawi *tak sebulat sangat la, aku yang buat keputusan tak nak pergi pulak, tahun depan je la kononnya nak pergi*. akhirnye angah aku yang pergi Langkawi last week dan belikan chocolate yang banyak, memang sangat puas hatila kan. Macam kita yang pergi sendiri.

*ni la semue choc yang angah belikan dan bagi*

Bila dah cancel trip ke langkawi, aku yang konon teringin nak tido hotel atas air ni kan, mule la memikirkan nak pergi jugak tido hotel atas air tu. sebelum ni family aku dah pergi Gold coast Morib kat Sepang, aku tak dapat pergi sebab sebok menyiapkan assignment, tapi bilik dalam rm1000++ per day la. mungkin ade yang lebih murah tapi aku tak pasti pulak berape. Dan lebih menjadikan aku semangat nak tido hotel atas air ni sebab tengok picture kawan aku honeymoon kat avilion port dickson dengan irine punye entry pergi grand lexis. Yang entry irine pulak ade gambar private pool, tu yang teruje semacam tu. Aku memang teringin la nak yang private pool tu, encik suami pun layankan, makenye dia pun tempah la bilik kat Grand Lexis, kitaorang booking sehari je, lagipun kat PD nak jalan kat mane kan, duduk je la dalam bilik puas puas kan berbaloi la dengan harga yang dibayar. Untuk satu malam tu dalam rm600++ termasuk tax. Dah bayar macam tu kita spend la masa lebih banyak di dalam bilik kan sebab sebelum tu dah pergi pantai dulu, tapi orang macam semut, banyak gile woo, tak nampak laut yang cantik, nampak orang je, jadi jalan kejap je tau, makan makan dan cari tempat penginapan kami iaitu Grand Lexis.


Encik suami dengan penuh keyakinan main redah je tak nak pun menggunakan gps, hasilnye memang terlajak jauh la kitaorang ni kan. bila dah rase macam dah jauh sangat barula encik suami nak bukak gps dia, nak search Grand lexis tapi tak ade dalam gps, sebab dalam maps tu guna nama lama lagi, jadinye kalau korang tak tau jalan macam kitaorang ni nak menggunakan gps, korang boleh search Lagend Water Challet
Waktu check in pukol 3 petang tapi kitaorang sampai dalam pukol 4. nasib baik dah booking jadinye segala urusan cepat, lepastu dia bawak naik buggy car, jadinye kitaorang fikir mesti jauh gila bilik kita sebab dia siap pesan kalau nak keluar tekan no 5, mintak ambik kitaorang kan. Bila dah tau tempat je, dekat je pun, nak call buggy car tu pun malu je, padahal dah include dalam service semue tu, korang tak payah malu tak bertempat call je kalau malas nak jalan huahua

untuk bilik kami pilih deluxe pool villa above the sea *nak atas air punye pasal kan*. Kat Grand Lexis ni semuenye ade private pool tau harge dengan avillion lebih kurang je kot, kalau korang suke yang ade private pool pilih la Grand Lexis *promote lagi*. yang tak bestnye bilik kami hujung sekali, lantai dia boleh nampak air tau, tapi sebab hujung jadinye nampak pasir je la, tapi tengah malam nampak la air dari lantai tu tau. Puas okey berendam dalam pool. sampai keras keras la rambut.


private pool dalam bilik


masa sampai lupe nak amik, maap la ye katil pun dah bersepah hehe


atas katil diaorang letak ni :)




pagi pagi nampak air laut

yang bestnye malam tu siap candle light dinner dalam bilik okey. Ni la gambar entry sebelum *rajin nak tepek lagi*


candle light dinner makan mcd je pun, malas la nak letak bungkusan atas meje. petang tu kelaparan jadinye keluar la pergi bandar PD, yang bagusnye Grand Lexis ni berdekatan dengan bandar, kire senang jugak la nak cari makan kan. Dalam perjalanan nak gi Grand Lexis nampak sign McD jadinye rase paling senang beli McD sebab nak Drive Thru je. Aku pulak tetibe dapat idea dalam perjalanan tu, jom candle light dinner, kita beli lilin nak, buat sendiri. Tapi payah nak cari lilin cantik cantik kan, jadinye beli je la lilin kat 7 eleven, alang alang dah ke bandar kan. sebelum solat maghrib setup dulu meja untuk candle light dinner. kerusi ngan meje tu tolak je keluar kan boleh la candle light dinner view kolam kan. *kalau korang honeymoon kat sini nanti, sediakan lilin cantik cantik dulu ye, boleh la candle light dinner gituwww*

ni on the way nak beli mcd

kedudukan asal kerusi ni macam ni

Kat Grand Lexis ade jugak kemudahan lain macam gym, swimming pool dan juga sauna. tapi sehari je mane sempat nak buat semue ni, mase banyak dihabiskan dalam bilik je la kan hehe 

Esoknye kami brekfast di Grand Lexis, biase memang including breakfast kan, pukol 7 pagi lagi dah siap untuk makan, konon nak makan banyak kan. Mestilah kita kene cube semue baru berbaloi kan, Nasi lemak pun makan, western makan lepastu makan roti. kenyang perot suke hati terjun lagi kolam. Dah kering kan rambut, telefon kereta mintak amik kitaorang sebab balik malas pulak nak tarik beg kan, tunggu punye lame tak muncul muncul. Akhirnye buat keputusan jalan kaki je la.  Sebab ramai orang kot, yang tu je la tak puas hati sebab diaorang tak amik kitaorang pun tau.

ni sebelum breakfast



ni view dari tempat shower


boleh amik gambar same kat cermin je tau hee


encik suami layankan je aku nak bergambar


sebelum balik amik gambar dulu




ni gambar depan bilik kami

kalau korang nak tau lebih lanjut pasal Grand lexis, untuk bilik ataupun kemudahan lain, boleh la berkunjung ke website Grand Lexis *amboi, ni betol betol iklan baik punye*

lepastu kitaorang ke destinasi seterusnye yang akan disambung ke part 2

Alhamdulillah, hari ni dah hari jumaat, maknenye dah 4 minggu kami bersame, dah nak genap sebulan, doakan kebahagian kami berterusan ye :)

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

13 comments:

  1. Cantik-cantik... masa pegi matta fair dulu, teringin nak gi sini or avillon. Tapi hubby tak nak. Sebab die dah selalu pergi PD...

    Bestkan ada private pool...

    Dija, kalau tangkap gambar guna kamera... letak je kamera kat tempat flat and buat timer... boleh tqngkap gambar berdua... kitorang buat macam tu lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best gile kan, tengok zarith sewe villa pun ade pool :) ala dear dija biasenye pakai hp, xdak camera.. tu ssh sikit nak amk gmbr

      Delete
  2. Grand Lexis! :D hehe. kte pun bcadang nak g short honeymoon kat sne nnti. dekat pun dekat... :) mesti best,kan..klu dpt bilik yg best & privacy mcm tu, mmg rse xnak keluar..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah dear.. kalo nak gi jap je memang best gi situ.. Dija sebab ujung tahun ni nak keluar dr malaysia pun dah jauh sikit kan :)

      Delete
    2. Opss dah susah sikit.. next year nak keluar dari malaysia pulak :)

      Delete
  3. gile best dijah.. dulu mase skolah rendah mak aku slalu bawak tdo kat avillion yg atas air tu.. best jugak tp x de pool dlm bilik.. yg tmpat ko gi ni gile best sbb private kan.. x yah la risau nk pakai ape mase mandi.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi tiqa kecik2 dah gi avillion, jeles i tau, nnt u gi honeymoon kat sini tau :) xpayah pakai pe2 la tiqa hehe

      Delete
  4. grand lexisss mgg besttt gile kan dijaaa..kitorg adik beradik beranang kat pooll mcm org kaya..tak mau kuar3 dah:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi tu la feeling org kaya kat sini kan..hee dah bayar mahal mmg elok berendam lame2 tau teha :)

      Delete
  5. wahhh besnye grand lexis memg hajat dn cta2 pun...besnya besnya besnya,,,,nak lagi reviewwww

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear, pergi la best gile.. tu je dija dapat review, duduk dalam bilik je banyak..hehe

      Delete
  6. bestlaaa....sbb ada private pool...harga ok takk

    ReplyDelete
    Replies
    1. best best tau, harga untuk per day 600++, you try la, honeymoon maybe :)

      Delete

terima kasih bagi sepatah dua kate