Google+ Followers

~~pEnGikUt sEtiA~~


Thursday, January 10, 2013

Orang Business kita Pun nak Business

Beberape hari ni malas nak menaip, semalam pun tepek gambar tulis ayat sikit konon la wordless wednesday. Sekarang ni mengamalkan gaya hidup sihat la, ececeh konon nak menunaikan azam 2013 la tu kurus dan sihatt minggu ni aku pergi jogging tau, kalau dulu nak buat macam ni memang tak la, hari isnin kebetulan encik suami cuti jadinye isnin tu kami pergila jogging. Kat sana boleh pulak terserempak dengan mak ngah aku, bila aku tau mak ngah nak pergi jogging hari hari aku pun nak ikot la kan, pagi bukan aku ade aktiviti pun, elok jugak amik angin pagi kan,cume pagi ni aku tak pergi sebab mak ngah ade urusan, nak pergi sorang tak best pulak kan. Makan aku tak la kawal sangat pun tapi bila sorang kat rumah makan pun tak berape selera eh sebenarnye malas nak masak, aku cume akan masak petang je, untuk encik suami makan. Alhamdulillah, walaupun aku tak pandai masak tapi macam2 jenis masakan la aku dah try antaranya ayam masak kicap, ayam masak merah, ayam madu, ayam gajus, ayam kentucky ala kfc, ayam tomyam, ayam paprik,ayam goreng kunyit, ayam masak lemak cili api. Semue jenis ayam la, sebab encik suami makan ayam je kan. dan lagi puas hati bile encik suami tak cerewet, tiap kali masak licin, dab dia kata masakan yang paling sedap aku masak tomyam :) bangga jugak la, sebab tu pertama kali buatkan :) sekarang dah jadi seronok memasak tau, sebab tu rutin harian aku dah, pikat hati suami melalui makanan, tapi risau jugak kalau masakan kita tak sedap kan, rasa bersalah sangat tau.

Sekarang macam macam produk la kawan aku dah start jual. Tapi kebanyakan semue produk cenderung ke arah kecantikan la. Perempuan kan memang tak boleh lari dengan barangan kecantikan ni dan semue perempuan dalam dunia ni idamkan nak cantikkan. Tipula kalau ade orang tak kisah kan. Tadi kawan aku whatsapp kat group ade yang jual bedak arab la, filinna inchloss la. Untuk aku yang mudah sangat terpengaruh ni kan mula la rase nak beli kan. Aku macam berminat dengan bedak arab tu sebab yang utama kan tu bedak kan, senang nak pakai, tepek macam bedak biase kita selalu pakai. Kebetulan pulak bedak compact aku pun baru pecah jadinye keluar tak berbedak sekarang ni, bila orang dah jual mule la kesian nak beli kan, tapi ape pun aku kene tanye encik suami dulu, kalau dia bagi barula aku beli. Kita nak cantik pun untuk dia kan haruslah dia bagi. Fillina inchloss ni pulak sekarang tengah femes emes, rasenye kat facebook je berape ramai yang jual, dia ade vitamin c dan losyen kan, vitamin tu berbentuk pil kan, jadinye aku memang tak nak la, ubat pun aku tak nak makan, ni lagi nak telan bende macam ni. Aku sebenarnye tak reti makan bende yang berbentuk capsule n. Dulu aku pernah makan vco tu, hangat hangat tahi ayam, berape kali je telan, last last aku loya makan bende tu, sebab tak reti telan haha

Tapi kan aku berminat ngan satu produk ni iaitu kologen asli,semalam aku tengok kat blog jiran aku ni dia baru update pasal ni buat aku teruje jugak nak try *nampak tak aku senang terpengaruh*, bende ni boleh makan dan sapu kat muke jugak baik untuk kulit dan dalaman, Tibe tibe aku pulak yang promote kan.* Promoter tak berbayar ye, harap maklum* Ni along aku ade makan, bende ni macam jeli, tapi tak sedap la, boleh campur dengan air lain tau, air ape ape la, bagi rase sedap sikit. Disebabkan harganya pun berpatutan aku rase nak try la. Umur dah suku abad ni kan dah kene start jage kulit la. Lagi bila dah kawin kan, kalau bukan kita buat untuk diri kita, mesti kita fikir nak buat untuk suami je ni :) kalau korang nak tau lebih lanjut pasal kologen ni, korang boleh bukak blog Lina ya. Ni pun kene bincang dulu dengan encik suami tunggu dia balik petang ni. 

Aku kalau dah lame tak menaip, bila start menaip memang la panjang tak nak berenti membebel ni. Bila aku duduk sorang sorang dan tengok orang berbisness aku pun teringin nak berbisness jugak, produk kecantikan aku rase tak la kan, makanan pun tak kot, sebab tak rajin nak buat banyak banyak dan tak berani menanggung risiko sebab makanan kan. Aku rasekan aku nak business pakaian la macam baju,skirt, dress le, tapi mestila ikot trend semasa kan, sebab aku ni pun kononnya ikot trend semasa dan baju tu pun yang tak mahal sangat la. Aku kalau pandai jahit manik la kan sebelum jual baju baju tu nak je jahit sendiri, pastu jual, bagi baju tu ade kelainan, kat baju baju aku ni pun aku ade tambah tambah bunge la, batu la, nak bagi lain sikit dari orang lain la kan, kononnya la. Bila rajin je aku nak jahit jahit. Korang doakan aku berjaya ye bukak business kecil kecilan dan menjual secara online. Nanti bila barang barang dah ade aku akan update kat blog ni ye.

ni antara baju aku yang aku dah tambah batu

bila pakai macam ni la :) tak ade la orang pakai sama ngan kita kan *poyo*


baju ni pun mase aku beli kosong, encik suami yang designkan tau nak letak roses macam mana, dia susunkan, yang kat lengan tu aku dah malas nak jahit kan, last last encik suami  yang tolong jahitkan, ade aku amik gambar mase encik suami tengah jahit, tapi kat handphone encik suami pulak :) encik suami memang suke layan aku buat bende macam ni tau.

Roses satin tu aku beli siap je tau, dah lama dah aku beli, sebelum kahwin lagi, nak jahit kat shawl nikah tapoi tak jadi gune, tu yang sekarang aku jahit kat baju. kalau korong pun malas nak buat sendiri, jangan malu malu beli je dengan kak nana, senang nak berurusan dengan kak nana, dia senior aku mase kat sekolah 

Korang rase korang suke baju trend yang macam mana? boleh kongsi idea ye. thanks.

okla, aku nak tengok taiwan series pulak, seronok pulak bile malam malam encik suami balik dia pun semangat tengok cite dengan aku :)



TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

14 comments:

  1. whoaaa... Sya beLOm ade any peplum collection lagik. sadisss..!

    business kLW pandai attract+convinced customers OK.. kLW cm Sya nih ssh sket. sbb pemaLu sket! hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam tu kalau dija business sya la orang pertama kene beli dari dija :)

      Delete
  2. rajinnya menjahit. jimat jugak kan. sebab baju peplum kosong je RM20++ dah boleh dapat. Tapi bila dah ada sulam atau apa2 accessories, terus jadi RM40 and above. Melampau kan kedai2 ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear dija beli peplum kosong pun mahal jugak tau rm40++, tak jumpe lagi kat kedai yang rm20++ tau.. tapi kadang orang business dia jual mahal sebab nak jahit leceh jugak sebenarnye, bile kita buat sendiri baru kita tau kenape org jual cam tu :)

      Delete
  3. WE pon teruja gak ngn kolagen! kalau dija jual..WE beli dr dija hehehe moral support katanya hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dija ingat ujung bulan ni dija nak try, dah try dija review ye, kalau okey we try la, meh same2 cantik untuk suami masing2, tapi dija tak jual, dija beli kat orang, nanti dija buat business lain we kene support okey :)

      Delete
  4. wah,dh ada 2 baju peplum,siap tambah batu n roses..huhu! serius cantik..sy belum beli sehelai pun lagi..ketinggalan sungguh kan..huhuhu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. saila, saila dah la kurus mesti lagi cantik pakai tau, nanti dija dah jual saila beli kat dija je la :)

      Delete
  5. org kurus n kecik, pakai baju apa pun tetap nampak cantik ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik awin try la beli, kalo cik awin pakai pun mesti lagi comel.. dija tak kurus, gambar tu tipu..hehe

      Delete
  6. kolagen tu cmne dijah. mcm seronok pulak nak try la. heheheee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom combie, umur macam kita dah kene start dah makan kologen ni, cube combie bukak link blog dija bagi kat atas tu dia ade terangkan.. dia macam jelly tau, kita boleh makan tak pun buat sebagai mask tau..:) dija baru nak try :)

      Delete
  7. wow...rajinnyer ek tmah2 dekat bj..bgus2..mencari kelainan..gud luck...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni saje je cik mah untuk baju sendiri kan :) thanks dear :)

      Delete

terima kasih bagi sepatah dua kate