Google+ Followers

~~pEnGikUt sEtiA~~


Monday, January 14, 2013

Resipi: Jus

Selalu share resipi makanan je kan, hari ni nak share resepi jus pulak. Semue mesti ade keinginan nak kulit cantik kan, disebabkan keinginan nak kulit cantik maka makin banyaknya terhasil produk kecantikan. Perempuan kan memang sinonim dengan bende bende cantik ni. Hari tu aku pernah cerita kan yang aku ingat nak try kologen rumpai air tu kan. Bila cerita dengan angah aku dia pun macam dah psyco aku, macam macam soalan la angah aku tanye, biasalah cikgu kan. Antara soalan yang angah tanya, tak takut ke nak makan bende macam tu? yakin ke produk tu memang 100% rumpai air tak ade campuran yang lain? memangla dia cakap okey je pakai walaupun mengandung, tapi betol ke tak ade kesan sampingan pada baby? Yang soalan last tu memang buat aku takot, memang sekarang aku tak mengandung lagi, tapi akan datang, dan mestilah aku tak nak makan yang boleh memudaratkan my baby. Lepatu angah aku tambah lagi bila kita mengandung ni kita kene kurangkan pakai atau makan bende yang mengandungi chemical tinggi sebab tak nak beri kesan yang buruk pada baby la kan. Bila angah dah cakap macam macam ni buat teros aku fikir tak nak la, tak jadi la beli kologen, nasib baik tak order lagi tau.

Bile encik suami balik aku cerita la ape yang angah cakapkan tu, encik suami jawab, lupe pulak yang aku boleh mengandung, jadinye tak payah la makan kologen tu. Boleh pulak encik suami jawab lupe yang aku boleh mengandung haha Aku yang masih lagi was was antara keinginan nak cantik dengan perasaan takut ni jawabla, kalau pakai mask je boleh kan? tak beri kesan ape apekan sebab pakai kat muke je kan. Tapi encik suami cakap, same je, bile pakai mask dia serap dalam darah, nanti kesannya sama jugak. Okey teros tak jadila nak kologen tu, tapi sempat lagi cakap kat encik suami, bedak arab boleh kan, tu compact powder je kan haha macam macam la aku ni. Aku memang senang terpengaruh, tapi bila orang pengaruhi pasal kesan sampingan pun aku mudah terpedaya jugak. Tak nak aku beriya nak kulit cantik akhirnye memberi kesan buruk pada my baby kan arghhh. Yela walaupun belum lagi ade baby kan, bende yang kita makan ni bukan nya kita makan sehari esok dah nampak kesan kan. Jadinye korang semue yang mengandung ataupun masih menyusukan anak bila nak amik sesuatu produk fikir la dengan sebaik baiknye. Fikir untuk baby korang jugak okey.

Disebabkan tak jadi nak amik kologen tukan. Masih lagi nak kulit yang cantik tapi dijamin sihat, aku pun try la resipi yang dipost oleh sorang blogger ni. Makan buah buahan ni tak ade la kita rase was was ape kesan sampingan dia kan, cume cost dia pun agak mahal sikit la.

Nak buat jus, bahan asas yang mesti ade haruslah fruit mixer kan. Tapi kalau korang tak ade, korang nak pakai blender biase pun boleh, tak ade siape pun halang, cume nanti kalau korang tak nak hampas2 *yeke panggil hampas yek?* korang tapis je la. Kalau pakai fruit mixer senang je, sebab fruit mixer dah tolong tapiskan. Jadinye semalam aku dah rasmikan fruit mixer yang super duper best, hadiah kawin dari kawan kawan mase diploma dulu, yang jelita masih anak dara gituw iaitu cik farhana, cik fyza dan cik memey. Hadiah ni dah la aku pilih sendiri mase bagi diaorang kad kahwin dulu, sampai ke kad dengan sampul hadiah pun aku pilih sendiri, tak malu kan hehe tapi setelah sebulan lebih baru aku pakai.

ni la mase pergi beli fruit mixer dengan cik memey, cik farhana dan cik fyza, mase ni aku masih bergelar cik ye, rindu je kawan kawan, bile ntah boleh lepak lepak lagi, kene tunggu kenduri kawin je la

Fruit mixer yang aku beli ni brand cornell, aku sarankan korang pilih yang ni sebab dah la 3 in 1 tau, fruit mixer+blender+miller. best kan, kan? harga pun dalam rm100++ je, tak la mahal sangat pun :) blender pun aku dapat jugak hadiah mase kahwin haritu, sarah yang bagi, tapi tak gune lagi, sebab duduk rumah mama memang ade blender kan. Tapi nanti kene try jugak, bila tak pakai takot cepat rosak kan. Untuk blender sara bagi  tu boleh la blend cili ke, bawang ke. Untuk yang 3 in tadi boleh guna untuk buah buahan je, tak la berbau nanti kan.
gambar ni aku amik kat mr google je, 3 in 1 juicer

Punyela panjang mukadimah, mari cerita bahan bahan yang perlu ade:
epal merah dua biji *kalau epal hijau bagus jugak tau, lain kali nak pakai epal hijau la*
peach dua biji *peach mahal gile*
air masak

Ni je la bahan bahan yang perlu ade. Mule mule basuhkan buah2an tu, tak payah buang kulit ye. Lagipun gune fruit mixer dia akan tapiskan teros nanti. Lepas dah potong tu teros masukkan buah buahan dalam fruit mixer dan blend, untuk air masak pula bergantung pada deria rasa korang, kalau korang suke yang pekat tak payah letak air masak banyak sangat, kalau suke yang cair sikit letak air masak lebih la. Aku dah tak tambah gule dah sebab manis buah dah cukup dah aku rasa.  Senang je kan. Dah siap jus epal+peach

jus yang terhasil

Tapi semalamkan tak tau la deria rase aku rase masam macam lebih je, tapi encik suami cakap okey je manis. Lepas ni nak try buat buah buahan lain pulak la, nak buat carrot susu ke. Aku masih jakun lagi dengan fruit mixer aku tu. Encik suami yang akhirnye tolong blendkan buah, aku memang suke bende canggih, lepastu tak reti guna kan, buta teknologi betol ni T_T

Kalau korang nak tengok resepi penoh boleh tengok kat blog Puan Namee. Aku punye resepi simple je, sebab aku cari blueberry kat jusco semalam tak jumpe pulak, strawberry malas nak guna tak nak masam sangat pulak. Pakai dua buah ni pun dah best, tapi peach mahal sangat la, tak boleh nak buat selalu :p

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

10 comments:

  1. aritu kita beli Shake n Take mini blender. Sekarang ada offer kat groupon. Lepas blend terus minum dari botol tu. Beli specially tuk protein shake saya n campur buah2. Kalau nak try Herbalife, leh contact. Ni minuman nutrisi, tuk preggy pun boleh. Eh terpromote lak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha comel je azura, sempat jugak promote ye..:) in sha Allah kalau dija nak dija inform okey :) sekarang rajin nak blend buaha buahan ni hehe

      Delete
  2. Rajinnya dija buat jus.Haakan.Nak cantik mudaratkan diri and baby xleh jgk.Nanti menyesal x sudah.Huhuh.Sha takot gak yg makan2.Rupenye yg pakai pon ade kesan jgk eyh.Kena lebih hati2 ni.Murahla dija mixer tu.Tetibe teruja nak pg cari.Beshnye. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sha. tula makan makan kadang2 ade yang boleh rosakkan buah pinggang jugak tau.. jadinye kene hati2.. murah sha, beli la, best pulak tu..hehe lepasni sha boleh try buat jus bile dah beli, boleh same2 kulit cantik :)

      Delete
  3. Dijah! da tukar font. fuhh..sng sket nk bc. hehehe

    Sya br je sembang ngn Aiman psL jus. nk diet (nk replace dinner ngn jus) tp xde juice maker. tp Sya ad blender biase yg Sya beLi utk HerbaLife. try je gune bLender biase. huhu. desperate kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sya, sori dear font sebelum ni susah nak bace ye, font ni okey tak? hehe
      tak pe dear, pakai blender biase pun boleh, tapi pakai fruit mixer ni lagi best, mane tau ade yang bagi hadiah kawin nanti ke :)

      Delete
    2. kaLi nih OK sangat. duLu nk tegur tkt offend puLak. hikhik.

      Sya da try buat jus apple semalam pkai blender biase.xbLeh La Dja.. sbb nk kene tapiskan, then jus tu tuka jadik lebam (brown colour). maybe sbb apple kot.apple kan xtahan Lame.kLw pisang ker, carrot ker, OK la kot. huhu

      Delete
    3. haha tegor je la dear.. kesian korang susah nak bace.. sebab dija pun tak perasan, sebab bile type pakai font lain kan :) pas ni kalau ade tak kene dengan blog dija sya tegor je ye dear..
      Tula kalo pakai blend biase tu leceh nak tapis.. cube apple hijau ke, blender ni tak mahal sangat dear, lagipun 3 in 1, pas kawin boleh pakai :)

      Delete
  4. kak dijaaa :)
    font ni ok sangattt. very the mudah nak baca. nadia rasa nanti nadia kena beli jugak la blender khas macam ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok dear.. cian korang susah nak baca.. kene pakai font yang senang orang nak baca ni :) nadia, dija memang sarankan beli yang ni sebab dia 3 in 1, senang nak gune nanti :)

      Delete

terima kasih bagi sepatah dua kate