Google+ Followers

~~pEnGikUt sEtiA~~


Thursday, January 17, 2013

Resipi: Aiskrim Goreng

Minum petang lebih enak bila ditambah dengan makanan sampingan iaitu aiskrim goreng. Ini kali kedua aku buat aiskrim goreng. Memandangkan roti dengan aiskrim masih ade di rumah memang mase yang sesuaila nak buat aiskrim goreng. Sebelum ni aku buat tak berape nak jadi, tamak kononnya, sumbat aiskrim bukan main banyak lagi, sampai pecah jadinye. Untuk resipi ini seperti biase aku gunakan khidmat mr google. Mr google la selalu jadi penyelamat kan, suke mengoogle, bukan sekadar resepi, benda yang kadang aku rase mengarot pun tapi aku google jugak haha bende ape tu biarlah rahsia haha Website pilihan untuk mencari resipi haruslah my resipi. Nak buat aiskrim goreng ni simple je sebenarnye, tapi salah teknik tak menjadi jugak. Tips dia jangan lah tamak ye, letak aiskrim jangan la melebih lebih sangat sampai roti boleh terkoyak ye.

Bahan-bahan:
Minyak -untuk menggoreng
Roti -tak kisah jenama ape, jenama pilihan di rumah adalah Gardenia
Aiskrim - Kebetulan ahad baru ni beli aiskrim vanilla

Cara-caranya:
1. Cedukkan aiskrim dan letakkan atas sekeping roti
2. Letakkan sekeping lagi roti, buat macam sandwich dan tekupkan dengan cawan plastik/mug sehingga bercantum kedua dua lapis roti dan membentuk seperti bulatan. Kalau nak nampak lagi kemas potong dengan pisau.
3. Masukkan roti yang dah membentuk bulatan ke dalam freezer sekurang kurangnya 1 jam atau semalaman
4.Panaskan minyak untuk menggoreng (pastikan minyak betol betol panas ya) goreng dalam 20 saat sehingga kekuningan dan terbalikkan di bahagian belakang selama lebih kurang 20 saat sampai kekuningan.

ni sebelum digoreng ye

tadaaa~~ni la hasilnya


Senang je kan, boleh la korang semue try boleh makan untuk minum petang ke, bile makan bersama dengan orang yang tersayang pasti rasenye lebih manis..hehe tapi pastikan jangan goreng lame sangat. Untuk yang second time ni aku rase aiskrim jadi cair sebab goreng lame kot, ni encik suami la yang cakap..ye ke? ade siape pernah buat aiskrim goreng tak?

Aiskrim kalau beli 1 bekas tu ak payah risau la, mesti cepat je abis, macam macam care boleh nak abiskan aiskrim selain makan begitu sahaja. Campurkan aiskrim dengan air strawberry, float gituww..


Harini encik suami cuti, dapat pergi jalan jalan tadi, biaselah asal keluar je mesti ade je yang aku teringin. Hari ni teringin kek secret resepi, kek marshamellow strawberry cheesecake menjadi pilihan. Harap dapat bezakan ye teringin dengan mengidam. Ni semue teringin masih belum mengidam -_- Nak sambung emo tengok cite setia hujung nyawa sambil nak fokus dengan encik suami yang tengah sakit kepala ni.

pssss Baju untuk dijual dah sampai, nanti aku update kat blog ye, pasti korang yang dah sedia cantik lebih cantik lagi bila memakai baju baju tersebut :)

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

12 comments:

  1. resepi i dh dpt dr kwn i tp nak buatnya tak brp nak rajin lg haha

    btw salam kenal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cha.. try la sebab senang je.. makan ngan hubby lagi best tau.. salam kenal cha, thanks follow blog dija, dija dah follow blog cha :)

      Delete
  2. Replies
    1. kak nana, balik keje try la kak nana :)

      Delete
  3. Djah, Sya xpenah try sbb Sya takot aiskrim tu terkuar. memang aiskrim tu xcair dLm kuaLi ker??

    confused. nk try tp skang tgh diet. extreme diet nih. huaaaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak dear, tapi pastikan sya buat roti tu sampai tertutup tau, kalau tak memang terkeluar la isi isinye :) ala ciannye dear nak diet boleh, tapi jangan sampai stress tau, bile kita stress lagi lambat penurunan berat badan tu :)

      Delete
  4. eh,aiskrim la..ni kalau saila try ni sure husband suka ni..hehehe..dia tu hantu aiskrim :D

    tenkiu dijah! nk try laju2 nih. haha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah rumah saila penoh aisrim dalam freezerkan, best2 boleh buat macam2 perisa ni, makin sayang la hubby saila kat saila nanti, buat makanan kesukaan kan :) dah try nanti saila update ye hasilnye, mesti lagi best :)

      Delete
  5. cha pernah buat gak.. mmg hubby suka gila.. siap suruh buat byk2 n ley jual.. adoiii..

    untung buat sendiri sebab kalau beli satu RM2 kat pasar putrajaya... mahal okeyhhh.. hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow mahalnye kalau beli..:) cha buat cair kat dalam tak? hubby makin sayang la ni, pengikat ni..hehe

      Delete
  6. Dija...x cair ke eskrem tu.Hehe.Sha pnah makan je.Tak pnah try buat.Hehe.

    *Sha pon duk melayan setia hujung nyawa skrng.Suke sgt cite tu.Sep3. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sep sep.. sian el kan.. tapi dija paling suke mase tengah sweet2 tu, berangan lebih lebih sekali..hehe sbb tu kene pastikan roti lekat betol2 baru tak cair.. tapi bila gigit tu cair jugak, xleh goreng lame sangat kot :)

      Delete

terima kasih bagi sepatah dua kate