Google+ Followers

~~pEnGikUt sEtiA~~


Monday, January 14, 2013

Tutorial: Membuat Wish List

Hari sabtu lepas aku ade cerita kan serba ringkas mengenai wish list aku *serba ringkas la sangat kan, entry tetap panjang berjela jugak kan*. Semalam kan masa jalan jalan kat jusco bukit indah, aku dapat la pegang la dua dua kamera idaman aku *dapat pegang pun dah over excited, belum dapat betul betul lagi kan*. Encik suami pun macam dah terpengaruh jugak la nak beli NX1000 tu. Dia macam suke la, cume dia nak buat perbandingan dengan DSLR yang dia nak tu. Tapi kalau aku nak jugak NX1000 yang colour pink tu, rase comel sangat camera tu. Tapi semalam tu kitaorang baru nak berangan je, pegang pegang dulu, belinye tak tau la bile kan hehe kalau tak dapat untuk aku pun, mungkin aku belikan untuk encik suami ke, hadiah birthday ke, sebab tak kisah pun kan, dah duduk satu rumah, semue barang dah boleh kongsi. Barang encik suami kan barang aku jugak, tapi barang aku, barang aku sorang je la..haha kedekot. Hakikatnye aku tak kedekot semue aku tak kisah nak share dengan encik suami :)

Tanpa membuang masa *dah macam nak bagi syarahan kan*, disebakan cik awin ade tinggalkan komen dan mintak tolong ajar macam mana nak buat wish list macam kat sidebar blog aku ni, nak balas kat komen pun rase macam panjang sangat, jadinye senang kan kalau cerite je kat sini je kan. Entry ni khas la untuk cik awen dan kawan kawan lain yang teringin jugak nak letak wish list kat blog memasing *cik awin silalah terharu :p*Okey murid murid sediakan pen dan kertas ye eh sedia duduk depan laptop dan bukak blog masing masing okey. *Terase diri begitu berbakat nak jadi cikgu kan*

ni contoh wishlist dalam blog comel ku :)

korang ikot je step step yang mudah ni:
1.Sing in blogger>Layout>Add gadget> Html/JavaScript
2.Sila copy paste dalam ruangan Html/JavaScript

<form name=myform>
<input type="checkbox" name="mybox" value="satuchecked />kahwin <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="dua
disabled />anak <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="tigachecked />kereta <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="empatdisabled />rumah <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="lima
disabled />kerje <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="enamdisabled />ipad/tab/note/iphone5 <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="tujuhdisabled />samsung galaxy camera<br />
</form>

Untuk yang satu sampai tujuh tu ialah jumlah berapa wishlist korang. Terpulang pada korang la berapa banyak wish list korang, nak buat banyak banyak pun tak ade masalah. Selain buat wish list ni, untuk B2B kan korang boleh buat sebagai checklist wedding korang yang akan menjelang tiba tak lame lagi nanti kan :)

Untuk tulisan yang berwarna merah pulak ialah segala bende yang korang idam idamkan tula.

Untuk tulisan yang berwarna pink pulak, yang tertulis perkataan checked maksudnye bende tu akan ditandakan right, ni untuk bende yang korang idam idamkan tu dah dapatla. Yeaa..  Aku dah kahwin, sila tanda right! 

Untuk yang berwarna oren atau perkataan tu disable bermaksud bende tu masih belum dicapai atau belum didapati, jadinye kotak tu akan kosong dan tidak ditandakan right.

Kalau korang punya wish list lebih dari tujuh, maksudnye nak tambah lagi, korang copy je ayat yang berwarna ungu tu pastekan sebelum perkataan </form> tu ye.

3. Bila dah selesai edit boleh la save dan view blog anda.

credit to: miss farah

Aku bile tak ade kerje ni rajin je la tengok tutorial kat blog orang, saje nak mencantikkan blog + memberatkan blog. Tapi ade jugak tutorial yang untuk ringankan blog la, macam macam la, aku buat yang simple simple je. Bile blog cantik kan, orang pun rajin je la nak view kan. Untuk blog tutorial aku suke bukak blog miss farah, banyak gile tutorial tau, tutorial dia pun simple dan mudah faham. Jadinye kalau korang rajin nak cantikkan blog boleh la bukak blog miss farah ni :) 

Semalam encik suami rajin masakkan macaroni cheese, teringin pulak dari haritu nak makan. Encik suami cakap kan aku ni belum mengidam lagi dah teringin nak macam macam tau. Aku yang suke nak jawab bagi mengeratkan kasih sayang ni jawab la kan, kalau sekarang dah teringin macam macam mesti bila mengandung dah tak mengidam kot. Nampak ayat belakang pun dah ade kot yang tak meyakinkan. Encik suami pun hanya mampu ketawa je la, sebab tau nanti mesti aku mintak macam macam jugak kan :p Tengah hari ni panaskan je la makaroni cheese tak payahla aku nak masak. Dan semalam jugak aku dah rasmikan fruit mixer hadiah kawin tu. Best wooo. Aku jakun tak pernah guna fruit mixer, nanti aku tunjuk ye jus yang terhasil semalam, gambar gambar semue dalam hanphone encik suami :)


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

8 comments:

  1. tq dijah buat tutorial utk awin...sharing is caring....

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) harap dapat membantu awin ye :) dija pun belajar dari blog orang jugak..hee boleh la buat wish list dengan segera atau wedding checklist kat blog awin :)

      Delete
    2. yeaaa cik awen dah berjaya.. :)

      Delete
  2. best2...lame juga cari2 mcm ne nk wat wish list...t nk jugaklah wat... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeaa.. senang hati meh la reramai buat wishlist :)

      Delete
  3. Dah folo Dija balik , hihi. Wah wish list. Wish list nadia banyak sangat. Kalau lletak kat sidebar mahu berjela sampai footer. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks nadia :) amboi, banyak sangat ye, nadia letak la 10 dulu yang rase nak sangat tu ke hee

      Delete

terima kasih bagi sepatah dua kate