Google+ Followers

~~pEnGikUt sEtiA~~


Friday, August 12, 2011

~~percubaan membuat kacang pool~~

Assalammualaikum
di bulan puasa ni mesti mase dah nak hampir berbuke cik perut dengan sokongan cik tekak terasa nak makan itu la ini la *pagi kul 10 pun dah rancang nak makan macam macam kan semue yang diingini cik perut dan cik tekak  tu mestila menu menu yang gempak bukan calang calang menu la kan *ayam golek, ayam percik, ayam penyet, kambing golek, kambing bakar itik golek, itik gantung*  begitu juga dengan cik perut dan tekakku, sama seperti kalian, sejak dari semalam lagi perut ku meronta ronta ingin makan kacang pool buatan sendiri, maka tangan menjalankan tugas dengan membuat research *ceh mencari resepi di internet dengan bantuan encik google *internet bestkan segala jenis resepi la ade gaye macam la suke masak sangat kan banyak jugak resepi kacang pool yang kelihatan begitu enak, tapi aku hanye memilih satu resepi yang aku rase mudah difahami ye, disebabkan semalam tak berkesempatan membeli bahan bahan memasak kacang pool maka menu tersebut terpaksa di tunda kepada hari esoknya iaitu hari ini la, walaupun ini baru percubaan pertama, tapi hasilnye memang mantop la, sedap wooo, air tangan aku memang power la *puji diri sendiri pulak kacang pool yang sedap enak lagi lazat tadi takkan menjadi tanpa bantuan mama dan adik, buat dia tak susah mane la, korang pun boleh jugak nak try, boleh makan tengah malam nanti ataupun ketika sahur esok bertambah enak lagi jika dimakan dengan roti bakar ataupun roti perancis

7 biji bawang merah(kecil)
7 ulas bawang putih
1 1/2 sudu (B) ketumbar
1 1/2sudu (B) Jintan kasar
(Bahan di atas kisar & tumis smpi naik bau)
sedikit minyak untuk menumis
1 peket daging kisar (Ramly)
(lepas tu masukkan daging kisar sampai masak)
2 tin kacang foul (pool)
( 1 tin dikisar & 1 tin lg masuk jer terus ke dlm periuk)
Garam & gula secukup rasa..
(sesuaikan rasa dgn garam & gula)
*Baca bismillah & 3 Qul utk rasa lebih sedap ya...
HIASAN:
bawang besar, lada hijau -hiris
telur mata lembu
limau kasturi
aku gunakan capsicum jugak- ikot la kreativiti masing masing ye




kacang pool dengan telur mata

roti perancis


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

2 comments:

  1. simple and easy and great as a complete meal.

    ReplyDelete
  2. @nava k:right, easy and simple, so u can try it..:)

    ReplyDelete

terima kasih bagi sepatah dua kate