Google+ Followers

~~pEnGikUt sEtiA~~


Thursday, July 14, 2011

~~resepi wedges dan ayam bbq~~

yuhuuuu~~
terliur tak tengok wedges dan ayam bbq yang begitu sedap tu, makan begitu lahap sehingga pinggan licin, sendawa 40 kali.. burppp *burok giler perangai


saje nak tepek muke tukang masak yang tersangatlah terer masak
aku dan adik

kalo nak wedges dan ayam bbq tu buat la sendiri ye, tak susah mane pun, bukannye sampai korang kene lari keliling padang 40 kali ataupun lompat pagar umah sampai tersangkut sangkut kapt pagar, cume peluh sikit sikit je, sediakan je bahan bahan dan try buat sendiri, kalo sedap antar la kat umah aku *kalau tak sedap masok je kan dalam perot besar korang tu.. haha gelak jahat

bahan bahan yang perlu ade untuk buat wedges:
kentang (aku guna 5 biji untuk makan 3 orang)
rempah kari
tepung gandum
gula
garam
black pepper

step 1:
mestila basuh kentang bersih bersih dan rebus kentang kat atas dapur ye, tunggu sehingga lembut *agak agak je la, jangan lembut sangat, nanti senang hancur dan kulit dia mudah tercabut


step 2:
potong kentang yang dah siap direbus, potong bentuk wedges ye, pastikan kulit tak tercabut ye
*abaikan je yang bentuk bentuk tak berape nak cantik tu kan, lembut sangat jadila macam tu

step 3:
campurkan rempah kari, tepung gandum, black pepper, gula dan garam *agak agak sendiri gak, bergantug banyak mane wedges tu ye

step 4:
pastu korang golek golekkan wedges dalam bahan yang sudah dicampurkan dalam step 3 *selain golek golek perkataan ape yang seuai digunakan


step 5:
pasang api, letak minyak, gorengkan wedges wedges tersebut

kan dah siap, tak susah pun kan~~

bahan bahan untuk ayam bbq
ayam
bawang putih
tomato sos
kicap
black pepper
garam
gula

campurkan bawang putih yang telah ditumbuk, tomato sos, kicap, black papper, garam dan gule dan ayam kemudian perapkan, semakin lama ayam diperap semakin sedap

*abaikan je tangan tu, tu tangan adik*
tapi kan kalau korang nak masak untuk orang, pakai la sarung tangan kan, ni care kite orang mengeratkan kasih sayang, makan air tangan adik, jadinye kalau korang nak mak mertua atau pun suami korang sayang lebih kan, korang buat la lebih lebih, makan air tangan isteri untuk menambat hati suami *ceh, macam dah kawin pulak bagi bagi tips

ayam sebelum dibakar di dalam microwave ye~~


bakar ayam tersebut, dalam 20 minit, bergantung pada berape banyak ayam dan seberape besar ayam tersebut~~

siap, sedaaapppp tau.. tak cukup satu sorang..heee

senang kan, selamat mencube ye, nak lagi sedap buat la coselaw *anggap je ejaan ni betul sekali, biasenye buat sendiri je, tapi hari ni bahan tak mencukupi, lagi sedap lagi buat ais blended choclate oreo sendiri dikala panas terik ni kan~~

GOOD LUCK

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

6 comments:

  1. amboi awak ni jahatnya bagi miwa lapar memalam ni...senang je rupanya kan. Nak buat lah nanti!thanksss taw ;)

    ReplyDelete
  2. waa sedap//air tgn tu yg penting! rahsia masakan tau. ahaks

    ReplyDelete
  3. @amirah suhana: welcome.. try la nanti senang je kan..:)

    ReplyDelete
  4. @cik aish: air tangan tu rahsia menambat ati semue org..hee

    ReplyDelete
  5. mengancam! meningkat nafsu mkn neh...haha

    ReplyDelete
  6. @lala: meningkat nafsu mkn tak pe.. lala kurus je duk makan peria je..hehe

    ReplyDelete

terima kasih bagi sepatah dua kate