Google+ Followers

~~pEnGikUt sEtiA~~


Sunday, June 26, 2011

~~buat sushi dengan orang jepun..:)~~

alhamdulillah kenyangnya makan sushi..:)
rindu nak makan sushi kak bel, exhousemate merangkap exclassmate yang disayangi, ceh, ceh..  cam nak mintak kak bel sushi lagi je kan.. first entry aku dalam blog ni pun pasal sushi jugak.. ingat lagi excited nak buat blog dengan buat sushi, siap je sushi terus update log, korang nak bace klik sini 1st entry: making sushi
hari ni aktiviti buat sushi dengan jiran aku, yang jepun tu la..
dia semangat nak buat masakan jepun kan, sebab selalu dia datang umah mama babah buat masakan melayu, siap tebar roti canai lagi tau, diaorang duduk sini memang suke masakan melayu, siap buat tempoyak sendiri tau.. makan dengan nasi..korang pun tak reti kan? aku pun tak makan tempoyak cam tu je
awal tau dia nak datang, pukul 9 pagi terpakse la aku bangun awal daripada biase *pukul 9 bukannye awal sangat, nampak sangat aku bangun lambatkan, burok perangai
beras yang gune untuk buat sushi tu, memang beli dari jepun, dia bawak dari sane, pastu ade la bahan yang dia beli dari sane
aku ingat jugak mase kak bel buat, jadinye guna resepi kak bel jugak, kesian kak bel aku call pagi pagi semate mate nak tanye resepi, excited giler, thanks sayang..:)
tabiat aku sambil buat sushi sambil tu makan, memang kenyang ar kan, bile sushi dah siap, boleh la makan 3-4 ketul je kan, sebab dah kenyang gile kan

ni la bahan bahan yang aku gune, ade yang tak amik gambar sebab dah malas kan

ni crab stick tu dihancur hancur kan

ni telur dilenyek lenyekkan + bawang yang banyak giler *hantu bawang

ni tak taula sayur ape, daripada jepun, dia besar dia cam timun, korang rase ape ye?

carrot + cendawan

tempura ikan + udang +  bendi

ni je la yang aku buat sebenarnye, yang lain mama dengan kakak jepun buat..hehe


hasilnye: tadaaaa~~
untuk makan 9 orang, banyak giler, ade lagi lebih, sape nak boleh datang umah ye..hehe

budak jepun aka kaime + izzah

keluarga jepun~~

babah + mama + kak motoyo + Dr Akira

dah kenyang ni ngantok pulak~~
daaa~~

TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

9 comments:

  1. peh3 ade org jopun aja engko la... hebat2..

    ReplyDelete
  2. fuhyoo.. tak pernah aku wat sendiri.. hehe

    ReplyDelete
  3. wow, thats plenty of food to be tasted.

    ReplyDelete
  4. dayana ta minat sushi tp satu fmly dayana minat hoho :P

    ReplyDelete
  5. @mira: hebat la, aku ajak ko dtg umah mkn sushi tak nak pulak..hehe

    @hamzah: tak pernah kan boleh try..hehe

    @nana.k:hehe..:)

    @dayana: rugi la dayana tak makan sushi, sdp tau..hehe

    ReplyDelete
  6. tetibe rase cam nak lak.. hahaha
    nty kite jumpe ko mask la yg sedap2..
    hihihii

    ReplyDelete
  7. @mira: td offer ko tak nak.. 10 hb sampai 15 mama babah aku gi jepun, nanti kalau aku nak masak sedap2 aku panggil ko la..hehe

    ReplyDelete

terima kasih bagi sepatah dua kate