Google+ Followers

~~pEnGikUt sEtiA~~


Sunday, June 26, 2011

~~percubaan membuat macaroon, yeaaahhh~~

yuhuuu~~
begitu gembire hari ni, tadi dah beli barang kat jusco untuk buat sushi esok.. yeaahh jangan jeles, tak sabar nak makan sushi banyak banyak, membulatkan perut yang sedia bulat ni.. yeaahh
tapi ari ni bukan nak cerita pasal sushi ye, nak cerite pasal percubaan membuat macaroon yang menjadi sebutan tiap tiap manusia di bumi ini ye, best sangat ke macaroon tu ye?
aku baru try skali je tau, tu pun kawan aku bagi, cik hajar, tu yang jakun sikit, ade dalam entry aku hari ni, jom [klik] baca kat sini bagi yang ketinggalan zaman, tak sempat mengikuti perkembangan aku yang semakin kembang..hehe
baru sekali rase tibe tibe ade keinginan yang sangat tinggi untuk try buat macaroon ni, tengok resepi bajet macam senang la kan, siap tengok video kat youtube lagi tau, gigih kan.. resepi ni aku amik dari kawan aku cik hajar

PERCUBAAN PERTAMA, korang rase berjaye tak?

uwaaa.. mestila tak berjaye, sadis sangat tau.. pewarne tu pekat giler, habis satu lantai rumah bertukar warne menjadi merah, makan bile gigit je, gigi pum jadi merah *izzah pun cakap hantu gigi..haha
dah giveup, nak buang semue bahan, tak nak lagi buat atau macaroon, ceh penangan dia begitu hebat
tapi kejap je pun, pastu semangat berkobar kobar balik bile adik ajak buat, terus aku bersemangat semule nak buat, siap kawan aku, cik Mira Edora, konon kononnye nak belajar la buat macaroon, nak tengok care care aku buat, macam hebat je kan, padahal percubaan pertame pun gagal

PERCUBAAN KEDUA

yang 1st tu aku buat tak jadi sebab aku pergi pukul yang putih telur + Gula tu dulu, pastu baru nak ayakkan bahan kedua pulak, mengambul mase yang lame jugak la, daripada telur tu gebu dah jadi x gebu.. tu la kesilapan aku.. jadinye pade korang yang nak try korang ayakkan la dulu bahan ke dua tu ye, dahn jangan la nak letak bahan pewarne sampai seluruh rumah bertukar warne, 1/2 tea spoon tu pun dah cukup~~

(ni dalam 40 keping macaron yang same size ye, aku buat tak same saiz tau..hehe

bahan-bahan:
80 gram gula aising

57 gram serbuk badam

1 setengah camca sudu teh serbuk pewarna
45 gram putih telur (room temperature)

30 gram gula kastor


step 1: 
ayak dahulu gula aising dan serbuk badam

step 2:
 pukul dahulu putih telur pada speed 1 untuk 15 saat. naik ke speed 3 untuk 1 minit hingga putih telur berubah cairan berbuih halus. berhenti kejap. masukkan 10 gram gula kastor, pukul dengan speed 1 hingga sebati. masukkan lagi 10 gram gula kastor, pukul hingga sebati. masukkan 10 gram terakhir dan pukul pada speed 3 selama 1-2 minit hingga adunan jadi stiff peak

step 3:
campurkan bahan 1 yang telah diayak ke dalam adunan yang telah jadi stiff peak, gaulkan sahaja menggunakan senduk, sudu *ape ape je la yang boleh guna

Step 4:
masukkan bahan pewarna dan gaulkan
cantikkan warne pink~

step 5:
 Masukkan ke dalam piping bag, picitkan ke atas dulang yang dialas lagi dengan non-stick baking paper ataupun butter paper
besar kan bulatan, suke hati korang la nak buat besar mane~~


pas dah siap buat bulatan korang letak la bawah kipas ke sampai la kering tau, korang rase dengan tangan dah tak lekat kat tangan baru la teruskan ke step 6

step 6:
Bakar pada suhu 130-150 darjah Celcius selama 15-20 minit.

hasilnye:
tadaaa~~

haha, comel ape, cume bentuk lain-lain kan, pas ni practse lagi mesti terer la..
nanti la cube warne biru pulak..
daaa~~


TERIMA KASIH SUDI BACA, KALAU SUKE BOLEH TEKAN LIKE DAN TINGGALKAN KOMEN. LOVE -DIJA-

8 comments:

  1. at least dh try..all the best

    ReplyDelete
  2. yeah,, yg da sapu nutella xmau masuk ka?? hahha

    ReplyDelete
  3. I tried a few times and failed, thanks for sharing. This is really helpful and motivate me to try again.

    ReplyDelete
  4. hebatttt!!! ^_^ *clap clap* bleh la kasi sket.. hihi..

    ReplyDelete
  5. tgh2 die sapu ape?,.hehe,.bestnyerr die dh prnh cube,.nk try jgk la,tp cm tkut xjd,.hehe

    ReplyDelete
  6. @ceq mas: thanks..:)

    @mera: yg dh sapu nutella tak masukkan lagi

    @difficult easy: tapi bentuk tak berape comel..hehe

    @hajar:tak hebat la yunk, nanti bentuk dah cantk kt bg awk try rs k..:)


    @nava k : u can do it.. try lagi ye..:)


    @ciknuurul: biase la tu kdg2 x jd.. 1 st try kt pn x jd gak..:) tgh tu x kisah nak sapu ape, kite sapu peanut butter ataupn nutella

    firtatious: try la..:)

    ReplyDelete

terima kasih bagi sepatah dua kate